Svetska antidoping agencija (VADA) je donela odluku da ruske sportiste suspenduje na naredne četiri godine zbog dopinga. A, cela priča oko velikog skandala se pojavila pre četiri godine.


Sve to je pokrenuo uzbunjivač Grigorij Rodčenkov. On je, u zamenu za saradnju sa antidoping agencijom prebegao u Sjedinjene Američke države gde živi od 2016. godine. Promenio je i lični opis, jer je tvrdio da mu je život ugrožen.


PROČITAJTE JOŠ: Nezapamćen skandal u svetu sporta: Rusija izbačena sa Olimpijskih igara, ali ne i Evropskog prvenstva u fudbalu


Doduše, treba dodati i da su desetak dana posle otkrivanja o sistematskom dopingu preminuli bivši direktor ruske antidoping agencije RUSAD Vjačeslav Sinev i tada izvršni direktor državne antidoping agencije Nikita Kamajev.


- Ne lažem. U Rusiji nisam govorio istinu, ali od kako sam došao u Ameriku govorim istinu - rekao je tada Rodčenkov i tvrdio da je Vladimir Putin znao celu priču.


Rodčenkov je iskusni hemičar i bivši direktor ruske antidoping agencije RUSAD od 2005. do 2015. godine. Pre toga je radio u petrohemijskoj industriji.


PROČITAJTE JOŠ: Ni Putin ne može na Olimpijske igre u Tokio


Posle njegovih tvrdnji ruskim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče na ZOI u Pjongčangu, pa je 168 takmičara iz Rusije učestvovalo pod neutralnom zastavom.