Zlatni vek rvanja u gradu na Begeju

Bogoljub Grujić

nedelja, 25. 08. 2019. u 09:43

Златни век рвања у граду на Бегеју

POSLERATNA Ekipna fotografija Proleterovih rvača iz 1947. godine Foto: Privatna arhiva

Rvački klub Proleter obeležiće 100 godina ovog sporta. Centralna proslava 31. avgusta, u planu i međunarodni turnir
JUBILEJ - stotinu godina otkako je na strunjači zaživelo rvanje u današnjem Zrenjaninu, u organizaciji Rvačkog kluba Proleter, biće obeležen u dve faze, krajem avgusta i tokom decembra meseca.

Vek postojanja i šampionskog zanosa Rvačkog kluba Proleter iz Zrenjanina biće obeležen međunarodnim turnirom pod otvorenim nebom, na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu, 31. avgusta i 1. septembra na kojem će osim domaćina, učestvovati mađarski Honved i rvački klubovi iz Hrvatske, Zagreba i Vindija iz Varaždina, pojačani reprezentativcima ovih zemalja.

- Svetsko prvenstvo održava se u Kazahstanu već od 14. do 22. septembra, na kojem se ostvaruju olimpijske norme i zbog toga je naš turnir izuzetno značajna provera, s obzirom na to da će nastupiti mnogi reprezentativci - kaže, za "Novosti", Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije i jedan od najtrofejnijih rvača zrenjaninskog Proletera.

OSIM međunarodnog rvačkog turnira, Organizacioni odbor na čijem čelu je pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina, Simo Salapura, planira svečanu akademiju na kojoj će biti uručena priznanja i plakete nekadašnjim rvačima. Organizovaće i izložbu fotografija u Narodnom muzeju, koja će biti propraćena posebno izrađenom brošurom, katalogom u kojem će se naći kratak pregled svih važnijih rezultata i ličnosti koje su obeležile prethodni vek rvačkog sporta na prostoru grada i okoline.

- Za poslednji dan avgusta, planiramo i svečanu akademiju, sa projekcijom posebno pripremljenog filma o počecima rvanja u gradu na obalama Begeja i velikanima ovog sporta i 33 prvaka države, koje je Proleter dao - kaže profesor Robert Molnar, član organizacionog odbora za obeležavanje jubileja i nekadašnji rvač Proletera.
SIMIĆ: DOLAZIM I PEŠKE AKO TREBANAJZVUČNIJE ime zrenjaninskog rvanja, jedini osvajač zlatne olimpijske medalje 1964. godine u Tokiju, legenda jugoslovenskog rvanja Branislav Simić, Zrenjaninac, koji sada živi u Novom Sadu, iako u godinama, poručio je da sigurno dolazi na proslavu svog kluba i sporta kojem je život posvetio.
- Dolazim i pešice, ako treba. To se ne propušta - prokomentarisao je legendarni as.

TOKOM decembra će zvanično biti promovisana monografija "Prvih 100 godina rvačkog sporta u Zrenjaninu i okolini".

Hod po istorijskim činjenicama i detaljima iz prošlosti, uvek je trnovit i prepun različitih iznenađenja, upozoravaju ambiciozni rvački radnici i apeluju na sugrađane da se priključe akciji prikupljanja materijala, starih fotografija, snimaka i novinskih tekstova, koji su posebno dragoceni za monografiju u pripremi, koja će kada ugleda svetlost dana krajem godine, biti svojevrsno ogledalo kluba sa zlatnim vekom iza sebe.

- Svi smo mi stasavali na zanimljivim pričama, anegdotama iz prošlosti, kada se o rvanju pričalo na gradskim trgovima, u kafanama, ali i na sportskim borilištima. Trudimo se da što upečatljivije i dostojnije prezentujemo najatraktivnije priče iz prošlosti i tako generacijama koje dolaze, produžimo kult rvanja u gradu u kojem su rođeni, a u kojem je rvanje decenijama sport broj jedan - uglas ističu imenjaci, Vojislav Tabački i Matić, takođe nekada uspešni rvači Proletera.

PODRŠKA SAVEZA
PRVI čovek Rvačkog saveza Srbije i takođe jedan od Proleterovih šampiona, Željko Trajković, očekuje spektakl na centralnoj proslavi i dostojno predstavljanje kluba koji je vodeći u srpskom rvanju već dugi niz godina.

- Proleter koji je iznedrio mnogobrojne asove i sportiste koji su obeležili istoriju jugoslovenskog i srpskog sporta, svetskog i evropskog rvanja, zaslužuje maksimalnu podršku Saveza i tu nedoumica nema - kaže Trajković.
*ŠAMPION Viktor Nemeš u akciji na EP u Bukureštu

*BUDUĆNOST Mladi rvači Proletera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije