Novak Đoković je svoju ovogodišnju priču na US Openu završio uz predaju meča Stanu Vavrinki, neizdrživ bol u ramenu i zviždanje nezahvalne publike u Njujorku, kojoj je ugledni "Vašington post" posvetio ogromnu pažnju.


Ponašanje navijača prema Noletu video je Čak Kalpeper, koji je svetskog "broja 1" branio od nepristojnih sunarodnika u tekstu za "Vašington post".


- Novak Đoković mora da je najpotcenjeniji veliki sportista na planeti Zemlji, a Zemlja bi trebalo da bude bolja. Zemlja ume da bude tako pogrešna u svojim procenama, možda i više od drugih planeta -kazao je Kalpeper.


PROČITAJTE JOŠ: Đoković: Zvižduci me ne dotiču


Prema njegovim rečima, Đoković je prosto uleteo u četvrto kolo US Opena u petak, ali je to došlo uz poznata podsećanja da ton Đokovićevih mečeva prosto odudara od tona mečeva u kojima igraju Rodžer Federer ili Rafael Nadal.


- Đoković je imao na treningu čoveka koji ga ometa dobacivanjima. Imao je takve osobe i na svojim mečevima, na kojima je dvostrukim servis greškama te osobe slao u delirujum -piše "Vašington Post".


Federerovi ometači verovatno su se i pojavljivali tu i tamo, ali niko ne može da ih se seti, možda zato što bi odmah bili odvučeni u zatvor, navodi se u tekstu.


Kalpeper podseća da je lako zaboraviti da je Đoković, sa 15 od njegovih 16 grend slem titula osvojenih u ovoj deceniji, svojevremeno toliko dugo bio treći na svetu, da je "mogao da na tu poziciji stavi hipoteku, oko nje ogradu, a unutar nje dvorište puno kućnih ljubimaca". Bio je treći skoro celu drugu polovinu 2007, čitavu 2008. i prvu trećinu 2009. godine, ali i dodatnih devet meseci od oktobra 2009. do juna 2010. pre nego što se ugurao na mesto broj 2.


Do tada, ljubav prema Federeru i Nadalu je cvetala, nikada nije bila ugrožena, a Đoković je postao "Osoba koja će najverovatnije biti maltretirana, a najmanje verovatno slavljena", piše američki list.


PROČITAJTE JOŠ: JU ES OPEN DOBIJA NOVOG ŠAMPIONA: Đoković predao meč Vavrinki


"Vašington post" ocenjuje da Đoković nije postao ugrožavajući faktor, već više osoba zbog koje postaje neprijatno, koja smeta, a on se nosio s time uz tek povremene, kratke reakcije tokom tih godina borbe za jednakost.


U tekstu se navodi da je čak izmislio caku za one koji nisu bili zadovoljni njime. Naime, rekao je na Vimbldonu "Znate, gledam da u sebi prevedem te povike. Kada publika viče „Rodžer“, ja čujem „Novak“. Zvuči smešno, ali tako je. Pokušavam da ubedim sebe da je stvarno tako".


- Na sve to, faktor zvani „dolazite iz zemlje u kojoj je rat obeležio vaše detinjstvo, što je bio slučaj sa Srbijom“ donosi posebne komplikacije, kako očigledne, tako i skrivene, a to ne sme da se zanemari - zaključuje Kalpeper u svom tekstu za "Vašington post".