Konačno završen sastanak ABA lige: Doneta odluka o šampionu i ispadanju - samo Partizan i Igokea bili za priznavanje trenutnog stanja na tabeli

V. Preradović

sreda, 27. 05. 2020. u 17:44

Коначно завршен састанак АБА лиге: Донета одлука о шампиону и испадању - само Партизан и Игокеа били за признавање тренутног стања на табели

Ilustracija Foto: Depositphotos

Kao što je već ranije najavljeno, sada je i potvrđeno, regionalno takmičenje se neće nastaviti, posle te je usledio razgovor o proglašenju šampiona kao i o ispadanju

KADA je Evroliga u ponedeljak odustala od nastavka sezone u oba svoja takmičenja, bilo je sasvim jasno da će ABA liga slediti taj putokaz. Na današnjem video-sastanku predstavnika 12 klubova, izglasano je da neće biti povratka košarke u regionalne dvorane, zaključane od 12. marta zbog virusne pandemije, kolo pre kraja ligaškog dela nadmetanja.


Na stolu se prvo našao predlog koji predviđa otkazivanje sezone bez proglašenja šampiona i ispadanja iz lige, uz dodatak da se dodele dve "vajld karte" najboljim timovima ABA 2 lige. Za taj predlog glasalo je osam klubova, koji su se rukovodili izostankom takmičarskog motiva posle objave da će naredne sezone u Evroligi i Evrokupu igrati isti učesnici.


Kao u slučaju dva najznačajnija evropska takmičenja, takođe i mnogih otkazanih nacionalnih liga, i Jadran je ostao bez šampiona za sezonu 2019/2020. Do trenutka prekida, Partizan je osigurao prvu poziciju skorom 17-4, druga je bila Budućnost (15-6), treća Crvena zvezda (14-7), dok su u igri za poslednje plej-of mesto bili Cedevita Olimpija i Mornar (13-8). Za predlog da se priznaju rezultati posle 21. odigranog kola i proglasi šampion ABA lige, glasali su samo Partizan i Igokea, osmoplasirana ekipa u trenutku prekida.


Osim Partizana, koji je odlukom Evrolige dobio garantovano mesto u Evrokupu, u ovom takmičenju naredne sezone igraće još tri predstavnika ABA lige: Budućnost, Cedevita Olimpija i Mornar.


Izglasavanjem prvog predloga odlučeno je i da nema ispadanja u drugi ABA rang, što je sačuvalo već prežaljeni Zadar. Mega Bemaks i Krka imali su isti skor kao klub iz Dalmacije (6-15), ali bolji odnos u duelima sa Zadranima.


Na dnevnom redu našlo se i dugo spominjano proširenje ABA 1 lige sa 12 na 14 timova, čime bi u regionalnu elitu bile primljene dve najbolje ekipe iz ABA 2 u trenutku martovske suspenzije takmičenja. To su Borac kao neprikosnoveni lider (skor 20-2) i Split na drugom mestu, sa identičnim učinkom i koš razlikom kao MZT Skoplje na trećem, ali boljim odnosom u međusobnim ligaškim duelima. Izglasano je da se dodele dve "vajld karte" po kriterijumu stanja na tabeli, tako da će biti obavljeni razgovori sa Čačanima i Splićanima o povratku u društvo najboljih ekipa sa prostora nekadašnje Jugoslavije.


PRENOS GLASOVA

CRVENA zvezda je u februaru podnela tužbu protiv ABA lige, jer su pravo glasa imali klubovi iz sezone 2015/2016. Na sastanku je dogovoreno usklađivanje sa trenutnim stanjem, odnosno prenos prava na sadašnje učesnike: MZT na Primorsku, Metalac na FMP, Cedevite Zagreb na Mornar. Ranije je Cedevita Olimpija preuzela vlasnički udeo Olimpije.

Komentari (4)

Aleksandar

27.05.2020. 18:10

Tako se glasa u jugonostalgičnim ligama.Braća ratovala a sad bi da se takmiče u košarci.