Nema utehe za Šakila Onila od kada je shvatio da je vest o pogibiji Kobija Brajanta tačna. Na košarkaškom terenu, na centru dvorane “Stejples centra”, okupile su se NBA zvezde Šakil Onil, Čarls Barkli, Keni Smit i Erni Džonson da u podkastu NBA na TNT daju svoja sećanja na voljenog saigrača, prijatelja, druga i brata.


- Nekoliko poslednjih meseci je jako teško za mene jer mi je umrla sestra. Na dan pogibije Kobija bio sam u podrumu, vežbao sa sinom i nećakom Kolumbusom. Došao je drugi nećak u suzama i pokazao mi na telefonu vesti o Kobijevoj pogibiji. Pukao sam i drao se na njega: „Sklonito od mene“. Živimo u svetu laži i fotošopa, ali onda sam počeo da dobijam pozive i vest mi je potvrđena. Nisam želeo da verujem da je to istina.

rekao je sa tugom u glasu Šakil Onil.


A onda su se ređale vesti jedna za drugom i nisu sve bile tačne.

- Isplakao sam se i smirio. Tražio sam na internetu vesti i pročitao da je Rik Foksbio sa njim. Zovem ga, ne javlja se... To me je slomilo. I onda, posljednji udarac, Kobijevakćerka je bila u tom helikopteru... I moj sin Šaferje bio uništen. Rekao mi je da se dopisivao s Kobejem - teško je bilo Šakilu da savlada emocije. - Ovde u Stejplescenteru“ smo zadnji put razgovarali kada sam mu rekao dapostigne 50, on je postigao 60 poena. Činjenica je da smo izgubili najboljeg Lakera i jednog od najboljih košarkaša ikad".


Nekadašnji centar Lejkersa izgibio je u oktobru 2019. mlađu sestru Ajšu koja preminula od kancera, a kako je sada rekao: Ostao sam i bez malog brata:


- Ovakvu bol nisam osetio već neko vreme. Imam 47 godina i ovako plačem. Izgubio sam dve bake, mlađu sestru, a sad sam izgubio mlađeg brata. Bićemo zauvek povezani onim što smo napravili. Često me pitaju za naš odnos, a ja kažem da je kao sa Čarlsom Barklijem. Imate dva jaka karaktera koji su krenuli svaki svojim putem, rekli neke stvari, ali nikad nisu izgubili poštovanje. Međutim, kad godbismo se našli na terenu, mi smo uvek zajedno pobeđivali.


Onil je, svestan kako život može da režira, podelio ljubav sa prisutnima: "Ljudi, kad god vas vidim osećam koliko vas volim". Zahvalio se voditelju što ga je učinio slavnim i poznatim i rekao mu da i njega voli. Obratio se Šakil na isti način i ljudima iza kamera, celoj svojoj familiji, prijateljima i fanovima: “Mnogo vas volim, sve vas volim i uvek ću vas voleti”.


Kada su krenuli da napuste dvoranu ispred su ih sačekale stotine fanova Brajanta i Lejkersa. Oni su skandirali Šekovo ime, a on ih je preusmerio: Ajmo još jednom svi zajedno. Kobi, Kobi, Kobi ...