OD IZVEŠTAČA "NOVOSTI": FOŠAN

POKUŠAO je selektor Srbije Aleksandar Đorđević da uteši filipinske novinare posle poraza od 59 poena razlike. Tim povodom, još jednom je odapeo strelicu ka FIBA zbog suvišnog broja učesnika na Svetskom prvenstvu.

-U dolasku u dvoranu rekao sam jednom funkcioneru FIBA: zašto 32 ekipe kada ima 20 koje ostvaruju rezultate. Izgubiti dve utakmice sa 40-50 razlike nije prijatan osećaj, sigurno ne pomaže klincima da se zapale za basket. To je ta razlika u ovom trenutku između Filipina i nas.

Brzo se prebacio na utakmicu za prvo mesto sa Italijom.

NE VOLIM PRLjAVU IGRU ĐORĐEVIĆ je burno reagovao kada je u završšnici meča jedan filipinski igrač ramenom oborio Gudurića na parket. -Moglo je da se desi da zbog klizećeg starta jedan naš igrač ispadne iz rotacije. Setite se 2017. godine, kada smo izgubili Lazića zbog nekorektnog starta jednog Letonca. Dobio je samo nesportsku. Koliko je Bogdanović bio umoran u finalu jer Lazić nije mogao da uzme neke minute, a taj Letonac je igrao sutra i dao 25 poena. Ne volim prljavu igru.

-Ključna u ovom delu. Dva puta smo igrali protiv njih tokom priprema. Kada smo organizovali raspored nismo znali da ćemo ih imatiu u grupi. I oni i mi igrali smo bez nekih igrača, druga utakmica je bila poen za poen, što može da nam uključi prekidač.

Podseća na nastup „azura“ na Evrobasketu 2015.

-U Berlinu su imali fantastičnu ekipu i sjajno igrali, pobedili su Španiju. Svi su tu i sada, stariji i iskusniji. Postoji i istorijski rivalitet, Italija je uvek bila tvrd orah. Neka bolji pobedi.

Odbrana na italijanskim šuterima Belineliju, Galinariju i Datomeu, mogla bi da bude ključna.

-Odbrana je uvek ključna. Normalno da igrači ulaze u takmičenje tražeći napadačku formu, više su preokupirani tim delom igre, ali znamo šta nam je donosilo rezultat. Da zaboravimo „hajlajte“, ulazimo ponovo u rovovsku borbu, u kojoj su bitna svaka lopta, skok, šut.

Nemanja Bjelica se vratio na teren u pravom trenutku.

-Nije imao problema tokom meča, da kucnem u drvo. Bila mu je potrebna ovakva utakmica da uđe u ritam.

REČ IGRAČA


MIROSLAV RADULjICA

-Za nas nijedna utakmica nije revijalna. Probali smo razne varijante koje će nam, nadam se, koristiti u nastavku prvenstva. Ovo je do sada prilično dobro, vidćemo kada dođu ozbiljnije ekipe od Filipina. Svaka čast njima, ali zna se ko je Srbija. Jedva čekamo duel sa Italijom, ovo je bilo samo zagrevanje. Ne potpadamo pod euforiju, imamo svoj put...


BOGDAN BOGDANOVIĆ

-REALNO, za nas od sad počinje turnir. Italijani imaju kvalitetan tim, ne smemo olako da ih shvatimo zbog pobeda u dve pripremne utakmice. Opasnost preti od Galinarija, Belinelija, Datomea, Haketa koji je imao odličnu sezonu. Ali, mi smo ozbiljna ekipa, znamo kada da kliknemo.

O povratku u tim Bjelice:

-Ne bi valjalo da smo i bez njega ostali. Sa Bjelicom smo imali sreće – kaže Bogdanović, uz komentar naklonosti kineske publike. - Polako prisvajamo njihove navijače, ne verujem da nas ima toliko u Kini.


BOBAN MARJANOVIĆ

-BIĆE teško protiv Italije, koja igra odlično. Potrudićemo se da oni jure nas, a ne mi njih. U prvoj pripremnoj utakmici nisu mogli da računaju na neke igrače, u drugoj im se vratio Galinari i meč je bio mnogo ozbiljniji od prvog. Svaki od 12 igrača mora da pruži doprinos da bismo mogli da pobedimo.