Potresan govor na sahrani legendarnog fudbalera: Reči kuma Ilije Petkovića teraju suze na oči (FOTO)

N. ILjUKIĆ

02. 07. 2020. u 17:30

Потресан говор на сахрани легендарног фудбалера: Речи кума Илије Петковића терају сузе на очи (ФОТО)
Znao sam ga od trenutka kada je iz svog Knina došao u Beograd. Znao je Bulevarom revolucije, pa Ruzveltovom, u kojoj je od sada njegova večna kuća, da ponosno korača ka svojoj Karaburmi, rekao je Miša Smiljanić

ILIJA Petković od danaspočiva u Aleji zaslužnih građana pored nekadašnjeg prijatelja i saigrača Dragoslava Šekularca. Petko i Šeki su nosili isti dres 1968. godine sipajući svoje fudbalske čarolije na Karaburmi i širom velike Jugoslavije, a od juče dele istu večnu kuću.

Jedan pored drugog, zauvek će biti veliki dribler i neuhvatljivo desno krilo, a nekoliko stotina Petkovićevih prijatelja, poštovalaca, navijača OFK Beograda je podelilo tugu od trenutka kada je opelo održano u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju, pa do sahrane u Aleji zaslužnih građana, gde je najbliža rodbina legendarnog igrača nemo i u suzama ispratila svog oca, supruga i deku na večni počinak.

Od svog kuma i višedecenijskog prijatelja oprostio se kum Miša Smiljanić, koji je prethodno govorio i na komemoraciji u Sava centru.

- Petko je bio najvedriji i najbolji čovek. Čak i u ovakvim situacijama, kada svi tugujemo, da može, on bi nas nasmejao nekom svojom šalom. Znao sam ga od trenutka kada je iz svog Knina došao u Beograd. Znao je Bulevarom revolucije, pa Ruzveltovom, u kojoj je od sada njegova večna kuća, da ponosno korača ka svojoj Karaburmi. Tamo je, među ostalim majstorima fudbala, svojevremeno bilo poznato jedno pravilo... Da se lopta da Petku i da će onda sve biti u redu. Dragi moj Petko, više te nema među živima, ali ćemo mi uspomenu na tebe čuvati onako kako si ti brinuo o nama. Znam da ćeš najviše nedostajati sinu Dušanu i unuku Jakovu - teška srca je govorio kum Miša Smiljanić.

U delu Aleje zaslužnih građana, gde Ilija Petković od danaspočiva u zajedničkoj grobnici sa Dragoslavom Šekularcem, u blizini počivaju veliki sportisti Ranko Žeravica, Žarko Varajić, poznati muzičari, pisci, slikari...

Na sahrani Ilije Petkovića nije viđeno toliko aktuelnih lica iz fudbalskog sveta, koji su bili na prepodnevnoj komemoraciji, ali je uz svog nekadašnjeg selektora do kraja bio njegov pomoćnik iz reprezentacije Goran Stevanović, a ispred FSS su se pojavili potpredsednici Nenada Bjeković i Marko Pantelić.

Na odlasku sa Novog groblja i sa sahrane, sin Dušan je poneo sliku svog oca Ilije na kojoj je isti onaj osmeh kojim je legendarni as decenijama osvajao sve oko sebe.

STADIONU ILIJINO IME

KUM Ilije Petkovića Miša Smiljanić je u svom oproštajnom govoru nad grobom velikog asa izgovorio reči koje su više nego emotivne:

- Ilija, igrao si u OFK Beogradu u vreme kada je taj klub bio jedan od najlepših fudbalskih izloga. Danas nije tako. Nadamo se da će OFK Beograd da se vrati na stare staze i da će stadion na Karaburmi da ponese tvoje ime.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije