MIKEL Arteta, strateg Arsenala se dve nedelje borio sa korona virusom. Kada se saznalo da je Baskijac zaražen Premijer liga je prekinuta 12. marta. Dve nedelje kasnije se legendarni fudbaler, na svoj 38. rođenan izlečio. Iskustvo u borbi za opakim virusom motivisalo ga je da objavi emotivno pismo na sajtu slavnog londonskog kluba u kojem poziva ljude da se okrenu jedni drugima

- Mislim da svi razumemo koliko smo potrebni jedni drugima. Živimo u svetu društevnih mreža, u svetu i kojem je sve "votsap" poruka. Ali, koliko je važno dodirnuti jedno drugo i zagrliti se? To mi nedostaje u odnosima s mnogim ljudima koje volim. Moramo biti emocionalno otvoreniji. Moramo međusobno da razgovaramo o svojim osećajima. Slično je i u profesionalnom smislu, u odnosu sa fudbalerima - siguran da u timu imam nekoliko fudbalera koji su 100 odsto spremni da idu novim putem.

Mikel ističe da se oseća potpuno oporavljeno i da je simptome osetio čim su iz kluba javili da su mogli da budu izloženi virusu zbog vlasnika Olimpijakosa, s čijim su se klubom sastali u Ligi Evrope. Podseća da čim je osetio vrlo jasne simptome da je odmah pozvao klupskog lekara i da je zbog toga odložen duel sa Mančester sitijem u Premijer ligi.

Priznaje da su ih sve dotakle vesti koje su dobijali iz Kine, Italije, Španije...

- S vremenom shvatiš: "Jao, svako se može zaraziti, ovo je vrlo ozbiljno" - i počnete da razmišljate o ljudima s kojima ste razgovarali, o drugim ljudima koji su možda povezani s njima. A onda sve postaje zastrašujuće.

Arteta ističe da je ima blag oblik virusa, da su tri, četiri dana bila problematična, sa blagom temperaturom, suvim kašljem i određenom nelagodom u grudima.

- Poteškoća je u tome da ne živim sam, štaviše, imam troje dece kod kuće, bio sam zabrinut. Moja supruga je prošla kroz to, kao i dadilja. Hvala bogu da se deca nisu razbolela. Sada smo u savršenom redu - piše Arteta.
POSVETITI SE DECI- KOD kuće smo zajedno i stvarno uživamo u ovim trenucima. Pitate se da li je ovo minus za socijalizaciju dece? Jeste. Ali, ovo je jedinstvena prilika da budu sa roditeljima i dobiju svu potrebnu pažnju. Tako da se u tom smislu emocionalno osećam vrlo zadovoljno, jer im dajem sve, a to je nešto na šta nisam navikao.

Potom poznati stručnjak ističe da je učinio sve što je mogao, da se izolovao u hotelskoj sobi, da je bio tamo dva, tri dana, ali i da se supruga zarazila. Bilo mu je jasno da ne može da spreči širenje virusa u svojoj kući.
- Šta sada radim kod kuće? Pa, imam troje dece, od 10, sedam i četiri godine. Možete da zamislite tu količinu energije. Ja sam vrlo pozitivna osoba i pokušavam na trenutak da kažem: "Pa, šta možemo da naučimo iz ovoga? Kakva je ovo lekcija i koje se mogućnosti otvaraju za nas?Već 10 godina nisam imao priliku da se probudim sa svojom decom i provodim puno vremena sa njima, posvetim im se, saslušam ih. Pa i da uradim domaći zadatak sa njima. Ista je stvar i sa mojom suprugom.

MOLIM VAS, OSTANITE KOD KUĆE
ARTETA je veoma zahvalan svima koji rade u klinikama, u samoposlugama, koji pružaju dostavu hrane, prevoza, medijima...
- I dok god imamo priliku da barem malo umanjimo rizik od bolesti, pozivam sve da budu odgovorni i ostanu kod kuće, što je duže moguće. Molim vas! To je sve što možemo da učinimo - nemamo priliku da pomognemo drugima u ovim okolnostima, zato vas molim da barem ostanete kod kuće i učinite ono što je potrebno. Moramo da pokušamo da pomognemo Ministarstvu zdravstva i moramo da omogućimo starijim osobama kojima je to potrebno više nego bilo kome drugom da dobiju neophodno lečenje. Moramo da usporimo virus, zato vas molim - ostanite kod kuće.