FUDBALSKA reprezentacija Srbije nije blistala u 2019, ali je na klupskom planu 16 trofeja zasijalo u rukama "orlova", koji nastupaju u inostranstvu. Ukupno devetorica igrača koji su se pojavljivali na spiskovima naših selektora bila su na pobedničkom podijumu, s tim što se najviše puta u proteklih 12 meseci radovao Dušan Tadić (tri).


Kapiten Ajaksa, veliki majstor fudbala, nije imao nijedan trofej u karijeri, a onda je sa 30 godina u kratkom roku pokupio prvenstvo Holandije, Kup i Superkup. Kako je krenuo, ta brojka će se sigurno uvećavati u narednom periodu. Još jedan znalac, Sergej Milinković-Savić dodao je u "si-vi" nove stavke. Sa Laciom je letos osvojio Kup Italije, a u nedelju je stavio šlag na tortu u Rijadu (Saudijska Arabija), gde je sa saigračima srušio Juventus i Kristijana Ronalda (3:1) u Superkupu. Uoči 2020, SMS može da se pohvali da ima ukupno četiri "zvezdice".


PROČITAJTE JOŠ: Srpska fudbalska jesen iz ugla statistike: Partizan najefikasniji, Zvezda super domaćin


SPEC. V.N. Adem Ljajić nije osvojio nijedan trofej posle 2009, kada je kao 18-godišnjak uzeo duplu krunu sa Partizanom.

Klasična "dupla kruna" (prvenstvo, kup) završila je na glavi golmana Predraga Rajkovića, koji je zatim iz izraelskog Makabija prešao u francuski Rems, a po dva pehara prigrabili su i vezista Nemanja Gudelj u Portugaliji sa Sportingom (kup, superkup), veteran Astane Antonio Rukavina u Kazahstanu (liga, superkup) i Filip Mladenović sa poljskom Lehijom (kup, superkup).


Štoper Stefan Mitrović može da se podiči činjenicom da je sa Strazburom prekinuo niz od pet trijumfa moćnog PSŽ u francuskom Liga kupu. U svom devetom klubu je tako došao do prvog pehara. "Mister trofej" Ljubomir Fejsa, zajedno sa saigračem Andrijom Živkovićem, slavio je u prvenstvu Portugalije.


PROČITAJTE JOŠ: Pojavio se video snimak svađe Mihajlovića i Medela: Srbin nije ostao dužan Čileancu (VIDEO)


Budući da su iz Superlige u reprezentaciji igrali samo fudbaleri iz Crvene zvezde i Partizana, logično je da je svako od njih pokupio jedno priznanje. Milanu Rodiću, Marku Gobeljiću, Nemanji Milunoviću i Milanu Pavkovu pripalo je prvenstvo, a Nemanji Miletiću kup.


FEJSA FENOMEN, FILI JOŠ NA NULI

OD standardnih članova našeg nacionalnog tima, zasad samo 27-godišnji Filip Kostić, fudbaler Ajntrahta, nema još nijedan klupski trofej. S druge strane, Ljubomir Fejsa ima 22 pehara, a kuriozitet je da je postigao tri puta manje golova u karijeri - sedam. Posle Fejse, slede sa osam trofeja Aleksandar Kolarov, Filip Mladenović, po šest imaju Nemanja Matić i Luka Milivojević...


ZBIRKA 2019.

Dušan Tadić (3):

prvenstvo Holandije, Kup, Superkup.

Sergej Milinković-Savić (2):

Kup Italije, Superkup.

Antonio Rukavina (2):

Prvenstvo Kazahstana, Superkup.

Predrag Rajković (2):

prvenstvo Izraeal, Kup.

Filip Mladenović (2):

Kup Poljske, Superkup.

Nemanja Gudelj (2):

Kup Portugalije, Superkup.

Stefan Mitrović (1):

Liga kup Francuske.

Ljubomir Fejsa (1):

prvenstvo Portugalije.

Andrija Živković (1):

prvenstvo Portugalije.