LjUBIŠA Tumbaković je 11. selektor fudbalske reprezentacije Srbije i danas u podne će da saopšti svoj prvi spisak igrača. Ti kandidati će imati zadatak da jurišaju na bodove 7. septembra u Beogradu protiv Portugalije i 10. septembra na gostovanju u Luksemburgu u mečevima 4. i 5. kola kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2020. godine.


Prvi i konkretan korak, van fudbalskog terena, Tumbaković je izgleda napravio i to pre nekoliko dana u Engleskoj i Nemačkoj. Uspeo je da nagovori Luku Milivojevića i Matiju Nastasića da se vrate u reprezentaciju Srbije. Njih dvojica su javno saopštila, Nastasić pre, a Milivojević posle Mundijala u Rusiji, da više neće da sarađuju sa bivšim selektorom Mladenom Krstajićem.

Tumbaković (66) je, dakle, već zabeležio malu diplomatsku pobedu, a kako će nam ići na terenu videćemo na pomenute dve utakmice od koje u velikoj meri zavisi sudbina "orlova" u kvalifikacijama za EP, iako će oni put do šampionata moći da potraže i u baražu Lige nacija.

Pročitajte još TUMBAKOVIĆ POSETIO DONEDAVNO OTPISANOG REPREZENTATIVCA SRBIJE IZ NEMAČKOG ŠALKEA: I Nastasić se vraća u jato

Posle remija u prvom kolu sa Portugalijom (1:1 u Lisabonu), pa debakla protiv Ukrajine (5:0 u Ljvovu) i pobede nad Litvanijom u Beogradu (4:1), Mladen Krstajić je napustio klupu Srbije. Stigao je Tumbaković, koji je zasada izgleda uspeo da na spisak stavi sve najbolje što Srbija trenutno ima da ponudi navijačima koji su posle kraha u Ukrajini već počeli da gube veru u nacionalni tim. Nema sumnje da će podrška biti na nivou već protiv Portugalije u Beogradu, pogotovo ako Tumbakovićev kolega Fernando Santoš odluči da na stadion "Rajko Mitić" dovede Kristijana Ronalda.

Danas u podne saznaćemo sa kojim snagama će Tumbaković na dva važna septembarska ispita.

ČETVORICA OTPISANIH
NA spisku novog selektora gotovo izvesno neće biti četvorice fudbalera koji su bili deo tima pre samo godinu dana. To su rekorder po broju nastupa (105) na nacionalni tim, kapiten Zenita Branislav Ivanović, golman Partizana Vladimir Stojković, defanzivac Gvangdžua Duško Tošić i vezista Herte Marko Grujić.