Milorad Milinković: Na Balkanu nikad mira

Tatjana Loš

20. 12. 2013. u 14:59

Милорад Милинковић: На Балкану никад мира
Reditelj Milorad Milinković o radu na serijalu "Šou svih vremena", novoj sezoni "Nadrealne TV", o ulozi tragača

REDITELjSKU diplomu stekao je 1991. godine, a sa njom u paketu i veru da u ovoj profesiji može da se opstane ako se ona dovoljno voli. Milorad Milinković kaže da je bilo teško kada je počinjao, da je teško i danas, ali uprkos tome, on uvek iznađe način da obogati svoju radnu biografiju.

- Nije problem što sada nema novca. Nije ga bilo ni nekad. S tim smo uvek kuburili. Problem je što je uništena kultura odlaska u bioskope, što nestaje ta vrsta publike, što su komercijalni zahtevi sve glasniji, pa je u tom smislu nacionalna kultura možda pod znakom pitanja. Mogu da zamislim koliko je danas teško rediteljima početnicima, ali siguran sam da će situacija biti bolja - kaže reditelj.

Iako se dokazao pre svega kao reditelj i scenarista filmova "Mrtav 'ladan", "Potera za srećkom" i "Čitulja za Eskobara", Milinković se ostvario i režirajući serije. "Dangube", "Kazneni prostor", "Crni Gruja", "Nadrealna televizija" neke su od TV "proizvoda" čiju režiju je potpisao. A, poslednjih mesec i po Milorad je zaokupljen radom na dramskom delu serijala "Šou svih vremena" (RTS 1, u produkciji "Adrenalina"). Priču o porodici Petrović, glavnim junacima igranog dela zabavne emisije, skečeve i sve ono što se dešava van studija - režira upravo on. Srećan je, kaže, što je deo ovog projekta i zadovoljan kako je on do sada urađen.

* Na kojoj vrsti humora ste insistirali?

- Ovo je nostalgični serijal, koji nas vraća u neka drugačija, lepša, bezbrižnija vremena. Njih odlično "razotkrivaju" Petrovići, i to u sjajnoj glumačkoj podeli (Nikola Kojo, Maša Pavlović, Vesna Trivalić, Miloš Samolov). Videli ste, oni u svakoj epizodi imaju isto godina, ali svojim pričama, razmišljanjima, raspravama, planovima i modom predstavljaju godinu koja je junak te nedelje. Oni su zabavni sami po sebi. A potrudili smo se i da sve ostale rubrike rade za ovaj sentimentalni vremeplov, u kojem je akcenat na toplini, nežnosti i osudi agresije.

NASTAVAK FILMA "MRTAV 'LADAN" ONI koji su voleli film "Mrtav 'ladan" obradovaće podatak da je snimanje nastavka sve izvesnije. Milinković kaže da se nada da će se to desiti u 2014. godini. - Pošto je film bio veoma gledan u regionu, pa je čak jedna poslastičarnica u Banjaluci nazvana "Mrtav 'ladan", nastavak bi mogao da se radi u regionalnoj koprodukciji. Sve će biti jasnije početkom godine - kaže Milorad, dodajući da je scenario već napisan.

* Hoćemo li uskoro gledati novu sezonu "Nadrealne televizije" koju režirate?

- Prva TV je naručila nove epizode, što bi trebalo da znači da ćemo ponovo na teren. Voleo bih da bude tako, jer mi se, koliko god bilo suludo da sam hvalim ono što sam radio, dopalo ono što smo do sada snimili.

* Koliko zapravo ovaj serijal ima veze sa starim "Nadrealistima"?

- Od starta se nametnula ta, rekao bih, greška. Kad god mogu, pokušavam da objasnim da ono što sada radimo ne treba da se poredi sa onim "Nadrealistima". Najveća sličnost je u imenu i prisutnosti legendarnog Neleta Karajlića. Ono nekad je, međutim, bilo više šaljivo, a ovo danas - više satirično. Ono je bila čista šala, a ovo je malo gorče.

* Da li je "materijal", naša društvena i politička svakodnevica, bio gorči tada ili sada?

- Čini mi se da tu nema mnogo razlike. Na Balkanu nikad nema mira, pa je inspiracija tu, gde god da se okrenete. Bar za to nikada nismo morali da se brinemo.

* Početkom godine ste snimili pilot-epizodu serije "Papijeva ekipa". Tu ste stali ili ćete, ipak, nastaviti sa snimanjem?

- Nažalost, stali smo sa pilotom. Verujte mi da ne znam zbog čega se to dogodilo, jer se meni veoma dopalo kako smo uradili pilot. Serija je zamišljena kao srpska verzija španskog "Pakovog sveta", kao policijska komedija koja bi nas sve slatko nasmejala. Dobro je postavljena, Srđan Dragojević je adaptirao scenario, napravljena je odlična glumačka podela... Zašto je došlo do zastoja, nije mi poznato.

* Da li je to ista priča kao sa filmom "Tražim pomilovanje", koji bi trebalo da režirate?

- Da, i on je valjda na čekanju. Nadam se da će se pronaći sredstva za njegovo pokretanje, jer je u pitanju odlična priča o pesnikinji Desanki Maksimović, za koju je scenario napisao Miloš Paramentić.

* Posle toliko godina rada iza kamere, dobili ste priliku da saznate kako je biti ispred objektiva. Jeste li imali tremu kada ste počeli da snimate kviz "Potraga" (RTS 1), gde se pojavljujete kao jedan od tragača?

- I te kako! Imao sam veliku tremu, jer je to moje prvo pojavljivanje na televiziji u tom smislu. Koliko god voleo da gledam kvizove, nikada se ne bih usudio da se prijavim kao takmičar, jer mislim da bih se uplašio i totalno zakazao. Ovako, pristao sam da budem tragač, onaj koji pokušava da spreči učesnike da osvoje novac. U početku je malo bolelo (smeh), sada je već drugačije.

* A koliko je "bolno" za takmičare? Da li vas se plaše?

- U suštini, ja sam kao zao, a verovatno i delujem tako, onako strog, namrgođen. Čini mi se da me se plaše, iako to nije moja namera. Pretpostavljam da zbog toga što je pozicija tragača direktno suprotstavljena njihovoj, oni malo ustuknu kada me vide. Kasnije, valjda, shvate da i nisam toliki negativac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije