Papijeva ekipa: Avanture srpskih policajaca

Marija DEDIĆ

nedelja, 03. 03. 2013. u 11:12

Папијева екипа: Авантуре српских полицајаца
Tri inspektora u fokusu su policijske komedije, zasnovane na španskoj seriji "Pakov svet", ali prilagođene našem mentalitetu

Zadimljena beogradska kafana bila je poprište prošlonedeljnog obračuna žestokih momaka sa čuvarima javnog reda. Posle kraćeg verbalnog sukoba, obe strane potegle su pištolje, muzikanti su se razbežali, a karirani stolnjaci nisu bili jedini crveni detalj na mestu pucnjave koja se završila - kobno.

Čija krv je pala, saznaćemo kada vinovnici ovog "zločina" stignu na - male ekrane. Oni su "Papijeva ekipa", ali suprotno onom što bi se moglo očekivati od poslednjih kadrova pilot-epizode čijem snimanju smo prisustvovali, neće nas zastrašiti, nego nasmejati.

Tri inspektora u fokusu su policijske komedije, zasnovane na španskoj seriji "Pakov svet", ali prilagođene našem mentalitetu (scenario je adaptirao Srđan Dragojević): "lak na obaraču" Luka (Gordan Kičić), "depresivno-agresivni" Marjan (Nebojša Ilić) i "otkud ja u policiji?" Papi (Nenad Jezdić). Sve počinje kada Papi i drugari previde pljačku banke, pa po kazni bivaju premešteni u policijsku stanicu u kojoj je šef Papijev tast Mikota (Feđa Stojanović).

PREMIJERA NA PRVOJ OSIM Jezdića, Ilića i Kičića, u "Papijevoj ekipi" igraju Dubravka Mijatović (Papijeva žena Lola), Seka Sablić (majka Olja) i Feđa Stojanović (tast Mikota). Mada datum emitovanja još nije poznat, mesto jeste - Prva. Kao i ciljna grupa - svi. - Šta god da radim, ne volim da delim ljude po principu - ovo je za domaćice, ovo za intelektualce ili radnike. Ideja je da praviš seriju ili film kako misliš da je najbolje, pa kome se svidi - kaže reditelj.

- Papi je neko ko se zadesio u policiji. Neko ko po nazorima i suštinskom životnom opredeljenju nije inspektor, niti je sposoban da ikakav slučaj ispita. Da zlo bude veće, ima dva ortaka koji su sve to, samo još gore. Predimenzionirano su nesposobni i nepodobni za taj posao - otkriva Jezdić.

Osim rešavanjem zločina, drugi član Papijeve ekipe, Marjan mora da se nosi i sa ličnim problemima.

- Ostavila ga je žena, pa je depresivan, a povremeno agresivan i sklon naglim reakcijama. Kroz celu priču putuje sa prtljagom ličnih problema - kaže Nebojša kome je lik Marjana interesantan iz još jednog razloga: - Ne mogu da kažem baš da je snimanje ostvarenje sna, ali na neki način ispunjavamo dečačke zamisli o tome kako izgledamo sa pištoljem i šta se događa u pucnjavi. Čini mi se da smo svi pomalo infantilni na temu vađenja pištolja, pa nas sve ovo veoma zabavlja.

Da će se i gledaoci zabaviti, veruje reditelj Milorad Milinković koji otkriva da će onima koji nisu gledali "Pakov svet" naša verzija izgledati kao autohton proizvod. Ljubitelji španskog originala primetiće neke razlike.

- I original ima nama blizak humor, što je verovatno posledica sličnosti srpskog i španskog osećaja za smešno. Srđan Dragojević je to dodatno posrbio, a mi na snimanju ovu priču još više pravimo našom - kaže Milinković.

Bez nerviranja, "Papijevu ekipu" mogu gledati i pravi čuvari javnog reda i mira, jer stereotip o glupom policajcu neće biti potvrđen.

- Oni nisu glupi. Naprotiv, vrlo su bistri. Ali mislim da je dobro što im udahnjujemo običan život. Kod nas kad se spomene policajac uvek se pomisli da su to neki mrgudi, agresivni ljudi, bez šarma, da ne mogu da se nasmeju, ili da naprave kiks u životu. A svako ko iole ozbiljno tumači svoj život, svestan je koliko je puta ispao glup, ali i briljantan. Namera nam je da od naših policajaca napravimo ljude sposobne i za uspeh, i za neuspeh, i za glupo i za veličanstveno - zaključuje Jezdić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)