Jesenje programske šeme - šansa za bolje rejtinge

V. N.

13. 10. 2012. u 13:00

Svaka od kuća sa nacionalnom frekvencijom, u nameri da zadrži ili pridobije gledaoce, izašla sa svojim adutima

JESEN je, ako govorimo o televizijskim kućama, najvažnije godišnje doba. Sezona letnjih odmora je završena, pa "kutija" opet dobija značajno mesto u svakom domu. Svaka televizija prirodno "tipuje" na dobre rejtinge i zna da je dobar start već pola uspeha. Zato je svaka od kuća sa nacionalnom frekvencijom, u nameri da zadrži ili pridobije gledaoce, na tradicionalni "jesenji megdan" već izašla sa svojim adutima. Stare emisije u novom ruhu, nove emisije, nova lica, premijere serija i filmova, bogati sportski prenosi... Šta je to što su televizije izvukle kao svog "keca iz rukava"?

RTS

KULTNE emisije javnog servisa "Balkanskom ulicom" Vesne Dedić, "TV lica kao sav normalan svet" Tanje Peternek, "Sasvim prirodno" Jovana Memedovića i "Mira Adanja Polak i vi", ponovo su u etru kao premijere. Posle letnje pauze, stigle su i nove sezone "Upitnika" i "Da, možda, ne", koje su obradovale gledaoce željne političkih tok šou programa. Javni servis velike nade polaže u prikazivanje druge sezone emisije "Šljivik" i četvrtog ciklusa rijalitija "Ja imam talenat" - koji je na programu od 18. novembra.

Kada je reč o serijama, jedina premijera ove jeseni će biti "Jagodići", iako je najavljeno mnogo manje repriza, a više novih priča. Urednik Marko Novaković kaže da će serije "Montevideo, bog te video", "Šešir profesora Koste Vujića", "Led" i "Ustanička ulica" biti emitovane tek sledeće godine.

RTV

POKRAJINSKI javni servis je u ovu jesen ušao sa ambicioznim planovima, a neke je već počeo da realizuje. Najveći aduti, kada je reč o informativi, ostaju: "Radar", "Jedan na jedan", "Politbiro", "Sučeljavanje" i "Dokument".

Zabava je visoko rangirana na RT Vojvodine, pa se osim starih aduta - "Tabloida" Saše Filipovića, "Petkazanja" Bore Otića i "Noćne smene", mnogo očekuje i od novog šou programa "Glamur tužur" koji vode Marina Buljovčić i Anamarija Erdelj.

Na RTV su nam najavili i mnoge, festivalske, premijere.

PRVA

NAJVEĆI aduti Prve televizije u novoj sezoni su novi ciklusi domaćih serija. "Parada" je već počela da se emituje, a uskoro će i: "Folk", "Žene sa Dedinja", "Drug Crni u NOB-u", "Pevaj brate", "Budva na pjenu od mora" i "Nata iz inata". Čuvena "Top lista nadrealista" takođe će biti na ceni, samo je pitanje kada će "osvanuti" na TV Prva. A, ljubitelji "Sulejmana Veličanstvenog" od 15. oktobra imaju razloga za radost, jer tada stižu nove epizode druge sezone.

"Prvi glas Srbije" ušao je u drugu sezonu podjednako uspešno kao i prošle godine, sa Aleksandrom Radović kao novom članicom žirija.

Kvalitetan sportski program, utakmice Crvene Zvezde, kao i kvalifikacione utakmice srpske reprezentacije, imaće svoje mesto na Prvoj. Omiljeni serijali su takođe ušli u novu sezonu: "Veče sa Ivanom Ivanovićem", "Radna akcija", "Domaćine, oženi se", a tu je i nova, licencirana emisija "Porodične tajne". Značajno pojačanje Prve je Nikolina Pišek, koja vodi emisiju "Sami u tami".

B 92

INFORMATIVA će i ove jeseni biti najveći adut TV B 92, jer je ona, kako kaže pi-ar Katarina Panić, godinama drugo ime ove kuće. Od starih brendova se nije odustalo, pa su najgledanije emisije ponovo zauzele centralno mesto. "Kažiprst" Suzane Trninić ostaje emisija za početak svakog dana, a "Hoću da znam" Nataše Odalović svakog četvrtka i petka nastavlja da se bavi aktuelnim društvenim dešavanjima.

- Posebno mesto na našoj televiziji, kao i dosad, zauzimaju dve najuglednije autorske emisije "Insajder" Brankice Stanković (serijal "Patriotska pljačka") i "Utisak nedelje" Olje Bećković, koji je najdugovečnija politička tok šou emisija u Srbiji. "Intervju dana" Jugoslava Ćosića i "Između dve vatre" Ljubice Gojgić - takođe ostaju zaštitna "lica" naše kuće - kaže Katarina.

Nova sezona je u znaku i novih epizoda "Nindža ratnika", koji su obradovali ljubitelje takmičenja i adrenalina, a sigurno ih je obradovalo i komentatorsko pojačanje. Osim Igora Brakusa, tu je i Vladimir Đorđević.

Značajna novina je emisija "Siti i vitki", licencirani program koji je u svetu stekao veliku popularnost.

Za sveznalice i one koji žele da provere svoje znanje, tu je nova sezona kviza "Put oko sveta" sa Jovanom Vukojević.

HEPI

I HEPI televizija je celo leto bila u "niskom startu", pripremajući se za jesen. Sreću je, međutim, odlučila da potraži sa starim adutima. "Ćirilica" Milomira Marića, "Granica" Jelene Helc Vesković i šou program "Jedna želja, jedna pesma" Erne Perić, "Znanje na poklon" Zaharija Trnavčevića, "Istina ili pravda" voditeljke Biljane Živković su i ove sezone, kažu na TV Hepi, predodređeni za osvajanje gledalaca.

Velike nade polažu se i u kabaretsku emisiju "Čađava mehana", šou program "Skandalozno" sa Oljom Crnogorac i emisiju "Ljubavni doktor" Isidore Bjelice. Odgovoran za zabavu je i Dejan Stanković sa "Ludom kućom".

Kada je reč o serijama, aduti su "Dolina vukova" i "Crveni orao", a biće, najavljuju, mnogo premijernih filmova i crtaća.

PINK

JESEN je na "ružičastoj" televiziji najavljena kao doslovce - ružičasta. Generalni direktor Željko Mitrović je to "opravdao" potrebom da u ovoj, 18. godini postojanja dokažu da su zaista zreli.

Direktor je najavio veliku novinu, koja se baš neće svideti ljubiteljima narodne muzike, jer će broj programa sa tim "zvukom" biti smanjen, pošto će akcenat sada biti na, kako kaže, urbanoj zoni.

Nove emisije sa kojima je TV Pink već istupio pred javnost su: "Prvi kuvar Srbije", potom "Đavolja večera", - koju vodi Slađana Slavković, "Pink target" sa Aleksandrom Jeftanović i "VIP rum" Boška Jakovljevića. Nova lica TV Pink su Branka Nevistić, koja vodi kviz "Slaži ako smeš", i glumac Bane Tomašević koji će voditi top-listu "Stotka".

Ljubitelji turskih serija su dobili novu "poslasticu". "Sever i jug" je već osvojio gledaoce, a u najavi je i "Pablo Eskobar". Dragoslav Lazić je počeo da snima seriju "Zvezdara", koja će se takođe emitovati na ovoj TV.

STUDIO B

NAJGLEDANIJE emisije Studija B su se još početkom septembra "vratile sa odmora", pa su u programskoj šemi ponovo premijere: "Agape", "Stil", "Novac i glamur", "Beograd, zdrav grad"... Jedna od centralnih emisija je u novu sezonu ušla sa vidnim izmenama, pa "Sarapin problem" računa na još veću gledanost. "Duhovnici" Velje Pavlovića su stari, uvek aktuelni adut, a "Zelena emisija" je u drugu sezonu ušla sa namerom da još više utiče na ekološku svest građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije