LOTO devojka i voditeljka "Noćnog žurnala" na Prvoj Marina Matijević i u uslovima vanrednog stanja svako veče nam poželi laku noć, dok u vremenskoj prognozi i dalje "vedri i oblači". Njena profesija, naglašava za "Novosti", zahteva angažovanje i u kriznim situacijama, a rukovodstvo Televizije obezbedilo je sve kako bi zaposleni, koliko je to moguće, bili zaštićeni.

- Svuda oko nas su dezinfekciona sredstva, napravljena su veća rastojanja između radnih mesta i nosimo zaštitne maske i rukavice. Čim dođem na posao, sledi dezinfekcija tastature i radnog prostora - kaže Matijevićeva.

Kako razgovarate sa sagovornicima budući da se preporučuje socijalno distanciranje?
- Mi smo dužni da blagovremeno obaveštavamo ljude o razvoju događaja, što u našem slučaju automatski znači i kontakt sa mnoštvom ljudi. U studiju se držimo na bezbednoj razdaljini jedni od drugih. Kontakt sa gostima smanjen je na najmanju moguću meru, a obavlja se i putem "skajpa". Ipak, i dalje imam mnogo sagovornika, pa se trudim da držim veću distancu, kada uzimam izjave od njih.

Možete li da se distancirate i od neprijatnih vesti?

- Na televiziji se gotovo celodnevno bavimo situacijom vezanom za virus korona. I koliko god da se u ovom poslu susrećem sa neprijatnim vestima, neke me i te kako potresu. Jednostavno, ne mogu uvek da iskontrolišem emocije. Posle jednog takvog radnog dana, važno mi je da pronađem način da se "isključim".

Na koji način to radite?

- Po završetku posla, u večernjim satima, krećem kući kada je već na snazi policijski čas i na ulicama nema žive duše. Tada, u kolima pustim omiljenu muziku, a kada stignem kući, opustim se uz neku dobru komediju. Takođe, prija mi razgovor sa dragim ljudima, ali o vedrijim temama. Dobra knjiga je uvek pravi izbor, pa ja, po ko zna koji put, čitam beskrajno duhovitog Momu Kapora.

Da li vam nedostaje druženje sa prijateljima?

- Da. Ali, relaksira me zdrav humor koji je ovih dana prisutan na društvenim mrežama. To je odličan način da svi skrenemo misli sa situacije koja nas je zadesila. A kada sve ovo prođe, družićemo se ponovo, verujem, i više nego ranije.

Šta biste poručili našim čitaocima?

- Ostanite kod kuće, čuvajte sebe i svoje najbliže i slušajte savete stručnjaka, jer zdravlje je ipak najvažnije. Iskoristite vreme u izolaciji da čitate knjige i gledate filmove za koje ranije niste imali vremena. Vežbajte i ostanite u top formi. Odmorite se od kritikovanja sebe i drugih. I naravno, trudite se da razmišljate pozitivno!