BEND "Divlje jagode", koji je još u Jugoslaviji ostavio neizbrisiv trag hitovima "Jedina moja", "Motori", "Krivo je more" i drugim, promovisao je nedavno, u klubu RTS u Beogradu, album "Džuboks", sa novim pesmama ali i onim starim, osveženim, kojima obeležava četiri decenije karijere.

Vođa Sead Zele Lipovača, pevač Toni Janković, koji je sada ponovo punopravni član benda, i ostatak ekipe, posle zvaničnog dela, u Studiju 6 Radio Beograda su održali sjajan mini-koncert. Podsetili su prisutne na najveće hitove, ali i na numere koje su sad dobile "novo odelo" - "Sama si", "Zbog tebe, draga", "Nemam ništa protiv"... U sjajnoj svirci su, između ostalih, uživali Dragi i Žika Jelić ("JU grupa"), Miša Aleksić ("Riblja čorba"), Zvonko Pantović Čipi ("Osvajači"), Vlada Janković Džet, Borko Mitić, Bane Jelić...

Na opasku da "Jagode" postoje, zapravo, već 43 godine, Lipovača se nasmejao i za "Novosti" objasnio:

- Prvi album je izašao početkom 1979. Mi smo prošle godine krenuli sa obeležavanjem jubileja, i nastavićemo narednih deset godina.

Beograđani su poslednji put slušali "Divlje jagode" kao predgrupu "Skorpionsima" u junu 2018. Novi susret, u sklopu promocije "Džuboksa", trebalo bi da se desi uskoro.

- U maju bi trebalo da bude manji, promotivni koncert u "Kombank dvorani" ili u Sava centru, a onda na jesen, zimu - neki veći prostor.

Toni Janković, i posle odlaska iz "Jagoda", često se pridruživao grupi, i na sceni i studiju, tako da njegov povratak mnoge ne čudi.

- Nas dvojica se redovno viđamo, ali nismo nikada razgovarali o tome da se on vrati u bend - priznaje Zele. - Prošle godine je odradio dvadesetak koncerata sa nama, gde je bio u naponu snage. Rekoh - zašto da ne pitam kuma da ponovo radimo zajedno, posle toliko godina.

Toni Janković


O grupi se sprema reprezentativna knjiga "U malom vrtu raste divlji plod", nazvana po početnom stihu upravo iz pesme "Divlje jagode".

- Napisao ju je naš veliki fan Stjepan Juras koji i inače piše knjige, ali o svetskim bendovima. Pre nekoliko godina, kad sam odlučio da se napravi biografija "Divljih jagoda", dobio sam sedam, osam ponuda. Uglavnom su to bili neki novinari. Kad smo Stipe i ja razgovarali, shvatio sam da je on, možda, jedina osoba koja će da napiše realno šta se desilo u ove četiri decenije. Samo sam mu rekao da ne želim da piše hvalospeve, o meni ili o bilo kome, ako nečeg nije bilo, kao i da verno prenese sve izjave, kakve god bile, a dali su ih skoro svi koji su prošli kroz bend. Ono što sam pročitao je malo više od mojih očekivanja. Mislim da će knjiga biti gotova za dva i po meseca.


PROČITAJTE JOŠ: Hrabar i omražen: Kreće serija “Tajkun” o licu i naličju današnjice


Na "Džuboksu" gostuje nekoliko bivših članova grupe, ali ne i Alen Islamović. Lipovača za naš list demantuje spekulacije sa interneta da je bilo pregovora o Alenovom uključivanju u projekat.

- To nije istina - decidiran je vođa "Jagoda". - To bi bila opcija - zašto da bude dobro kad može da bude loše. Ne želim da se vraćam na ono što je bilo loše. To je bilo jako davno, pre 30 godina, ne znam više ni kako čovek izgleda.

Ipak...

- Nikad ne reci nikad. Ako neko donese tri vreće love i kaže "ja bih hteo ovim da te potkupim", možda i pristanem. Ja, međutim, ne verujem da će to da se desi. Niko neće doći sa tim vrećama, to je nerealno.


ŽELI DA SVIRA SA BRAĆOM JELIĆ

IMPRESIONIRALO je Lipovaču prisustvo braće Jelić na promociji, pa je javno izrazio želju da u budućnosti zasvira zajedno sa njima. Voleo bi Zele i da zajedno snime neku pesmu - novu ili staru, nije mu bitno.

- Sviram i "Kosovske božure" - uz osmeh je rekao vođa "Divljih jagoda" tokom nastupa, gledajući Dragog i Žiku u prvom redu.