PROGNOZE su se ispostavile kao tačne – Srbija u Roterdam šalje žensku grupu „Harikejn“. Kad su se sabrali glasovi publike i stručnog žirija, u finalu „Beovizije“ u Studiju RTS u Košutnjaku, najveći broj poena dobila je pesma „Hasta la vista“, pa će našu zemlju na najvećoj evropskoj muzičkoj smotri, koja se ove godine održava 65. put, predstavljati Sanja Vučić, Ivana Nikolić i Ksenija Knežević.


Sanji će to biti drugo učešće na „Evrosongu“ – pre četiri godine je samostalno nastupila u Stokholmu, pevajući „Goodbye“. „Harikejn“ su slavile nadmoćno – prvo mesto su zauzele i po glasovima publike, i u izboru stručnog žirija,


Finalno veče jubilarne, 10. „Beovizije“ počelo je sećanjem na „Evrosong“ 1990, koji je održan u Jugoslaviji (Zagreb) zahvaljujući pobedi zadarske grupe „Riva“ godinu dana ranije u Lozani. Voditelji „Beovizije“ Dragana Kosjerina, Kristina Radenković, Jovan Radomir i Stefan Popović podsetili su nas, uz Ivanu Vladović, Olgu Popović i Mladena Lukića, na pobedničku pesmu od pre 30 godina (Toto Kutunjo – „Insieme”), ali i na veliki španski hit sa ove manifestacije („Azukar Moreno“ – „Bandido”), i predstavnicu Jugoslavije Tatjanu Matejaš Tajči, i njenu čuvenu„Hajde da ludujemo“.


Posle podsećanja na najveće jugoslovenske „Evrosong“ uspehe do raspada SFRJ, takmičarski deo su, pevajući numeru „Niti“, započeli Milan Bujaković i Olivera Popović. U srebrnom, seksi izdanju su zatim zablistale „Harikejn“, a onda se ceo studio, na nekoliko minuta, u vatru pretvorio uz plesnu „Bombu“ Nede Ukraden – kao i u polufinalu, u kožnom autfitu.


„Oči meduze“ izveo je jutjuber Andrija Jo, po mnogima otkrovenje „Beovizije“. Igor Simić je, u fluorescentnom izdanju, nadu koja je izgorela opevao u numeri „Ples za rastanak“, gde je koautor muzike popularni Makedonac Daniel Kajmakoski, a Tea Divaj je dramatično ponavljala kako dolazi „Sudnji dan“.


Drugu polovinu takmičarskog dela otvorili su „EJO“ koji su, u etno-pop maniru, izveli „Trag“. Duh rokenrola je na „Beoviziju“ donela grupa „Lift“ („Samo mi kaži“).


Ana Milenković, već uveliko iskusna što se tiče „Evrosonga“ kao članica pobedničkog tima Marije Šerifović 2007, uz violinu i klavir je, na ubedljiv način, otkrila svoju „Tajnu“. Naiva, koju su neki prozvali srpskom Ejmi Vajnhaus, otpevala je poletnu „Baš, baš“, što je bio uvod za još veselije „Kolače“, trubača, ali i pevača Marka Markovića. Sasvim drugačiju emociju, za kraj, doneo je „Cvet sa Prokletija“ Baneta Mojićevića.
U revijalnom delu, dok su se sabirali glasovi, po ko zna koji put smo se prisetili evrovizijskogtrijumfa Marije Šerifović pre 13 godina sa „Molitvom“. Posavetovala je pobednika da, između ostalog, nikad ne stavlja sebe ispred zastave svoje zemlje, a zatim zapevala balade „11“ i „Nije ljubav to“.


Očekivano, nije moglo finale da prođe bez gosta iz regiona. Hari Varešanović je, uz Big bend RTS, izveo „Lejlu“ koja je grupi „Hari mata Hari“ donela treće mesto na „Evrosongu“ u Atini 2006, a zatim i dva hita iz zlatnog HMH perioda s kraja osamdesetih – „Strah me da te volim“ i „Kad dođe oktobar“ u posebno interesantnom, latino aranžmanu.


Dok su gledaoci s nestrpljenjem očekivali proglašenje pobednika, Marko Marković je atmosferu u studiju doveo do usijanja uz kolce, a onda su članovi žirija obelodanili svoje glasove. Maksimalnih 12 bodova predsednik Dragan Brajović Braja i Aleksandra Milutinović dali su „Harikejnu“, Nevena Božović Igoru Simiću, Tea Divaj je bila po ukusu Milana Đurđevića, dok se Aleksandri Kovač najviše dopala Neda Ukraden. Ti glasovi su zatim pretvoreni u bodove, a onda su saopšteni glasovi publike. Ona se složila sa žirijem - 19781 glas dala je „Harikejnu“, pa je, tačno u ponoć, počelo veliko slavlje devojaka.


NAIVA DRUGA, IGOR TREĆI

AKO je „Harikejn“ pobedom, i to sa maksimalna 24 poena (po 12 pod publike i žirija) ubedljivo opravdao epitet favorita, može se reći da su drugo mesto Naive (15 poena) i treće Igora Simića (14) iznenađenje. Po 11 poena osvojili su Andrija Jo, Ana Milenković i Marko Marković, Neda Ukraden 9, Bane Mojićević 8, Milan Bujaković i Olivera Popović 6, Tea Divaj 4, „Lift“ 3, a jedino je EJO ostao bez poena.


SARA JO JO

U grin-rumu je, kao i uvek, tokom cele večeri bilo veselo. U jednom trenutku, dok su razgovarali Stefan Popović i Andrija Jo, voditelj je upitao takmičara šta bi se desilo kad bi on oženio – Saru Jo. Andrija se nije dao zbuniti.

-Ako na moje prezime doda svoje, zvaće se Sara Jo Jo. Ukoliko samo uzme moje ili ostavi svoje, i dalje je Sara Jo – prihvatio je šalu jutjuber.KIJA PODRŽALA „HARIKEJN“

VELIKU pažnju tokom finala privukao je dolazak Kristine Kije Kockar, pobednice prve sezone rijalitija „Zadruga“. Oko bivše stjuardese odmah su se sjatili fotoreporteri, a ona im je pozirala – golog stomaka, sa šeširom na glavi.

Kija je došla da podrži „Harikejn“, i dodala:

- Mogu da zamislim sebe na „Beoviziji“. Možda se prijavim sledeće godine.


DRAGAN BRAJOVIĆ PREDSEDNIK STRUČNOG ŽIRIJA

KAD su svi takmičari izveli svoje numere, i kad je označen početak glasanja, otkriveno je ko su članovi stručnog žirija u finalu. O sudbini učesnika takmičenja odlučivali su prošlogodišnja pobednica Nevena Božović, autorka Aleksandra Milutinović, vođa „Nevernih beba“ Milan Đurđević, kantautorka Aleksandra Kovač, a žirijem je predsedavao kompozitor Dragan Brajović Braja. Po završetku takmičenja, na sajtu RTS objavljena su i imena članova žirija tokom polufinalnih večeri.