Tata je viši čin koji mora da se zaradi: Andrej Šepetkovski o aktuelnim ulogama

JELENA BANjANIN

15. 02. 2020. u 15:41

Тата је виши чин који мора да се заради: Андреј Шепетковски о актуелним улогама

Foto K. Mihajlović

Glumac Andrej Šepetkovski o ulogama u aktuelnim serijama "Tate" i "Južni vetar": Mnoge scene smo oblikovali upravo roditeljskim iskustvom i svim onim vratolomnim situacijama koje mogu da se dese sa decom

NA MALIM ekranima Andrej Šepetkovski pojavio se u seriji "Gore dole" 1997. godine, još dok je studirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Dok ga publika gleda u seriji "Tate" na Prvoj TV, višesatna snimanja ove serije još traju. Ipak, nalazi vremena da zaigra i na "daskama koje život znače". Tokom protekle dve decenije igrao je u nekoliko desetina predstava, TV serija i filmova, a upustio se i u rediteljske vode u komadu "Koštanin tvist".


- Zbog trenutnih obaveza, nažalost, retko viđam pravu porodicu. Samo ovu "serijsku" - kaže, za "TV novosti", Šepetkovski, i dodaje da nikada nije bio u ovakvoj vrsti projekta u čijem planu je 180 epizoda. - To traži celog čoveka, ali nije mi žao. Bez obzira na napor, u takvoj ekipi je prelepo. Preko dana snimam, a uveče su predstave. Pa, ako preživim i predstavu, sutradan opet snimam. Nije lako, pogotovo kad igram zahtevne uloge poput onih u komadima "Moje dete" u Beogradskom dramskom pozorištu, ili "Ana Karenjina" u koju sam nedavno uskočio u "Madlenijanumu".


Komična porodična serija sa melodramskim zapletima "Tate" poručuje da svaki čovek može biti otac, a samo retki tate. Andrej se šaljivo nadovezuje i konstatuje da i majmun može da napravi potomstvo:


- Nije to tako težak proces. Čak je i vrlo prijatan. I tako postajemo, ako Bog da, biološki očevi. Ali, da li ćemo to potomstvo vaspitati malo bolje od majmuna ne bi li jednog dana izraslo u plemenitu osobu i da li ćemo ga neprestano zalivati ljubavlju i znanjem, zavisi od naše spremnosti i snage da bdimo nad njim. Za dobro vaspitanje potreban je nemali trud. Zahteva ozbiljnu posvećenost i balansiranje između blagosti i oštrine, u kojoj se takođe ne sme ni sekund upasti u bes i izgubiti ljubav. Dete nepogrešivo reaguje na ljubav i najveća je nagrada kada te najnežnije, iz srca nazove tatom. "Tata" je unapređenje, viši čin koje mora da se zaradi, ali može i da se izgubi.


* I privatno imate veliku porodicu, koliko vam je to pomoglo da uđete u ulogu trostrukog oca?


- Zaista puno. Na već dobro napisanu dramsku osnovu, mnoge scene smo oblikovali upravo roditeljskim iskustvom i svim onim vratolomnim situacijama koje mogu da se dese sa decom. Lako je odigrati oca kada treba jednostavno samo da se prisetiš situacija koje si iskusio hiljadu puta i znaš kakav je osećaj kad ti beba ne da da spavaš, kada se uneredi u nezgodnoj situaciji, kada je dete kasnije neposlušno, kada je u opasnosti, kada se bojiš da ne upadne u loše društvo, ali i kada te zagrli.


Foto TV Prva* Družite se u "Tatama" sa trojicom prijatelja Vladom, Tomom i Petrom. Šta spaja članove kvarteta?


- Osim brige za potomstvo, problema sa ženama, zatim rodbinskih i komšijskih veza, zajednička im je i želja za bezbrižnošću i igrom, te detinjasta jogunastost i nespremnost da se suoče sa ozbiljnim porodičnim problemima koji zahtevaju žrtvu, samosavlađivanje i napor. Savremeni čovek je istreniran da ugađa sebi, te u zajednici upada u konflikte. Često je slab da iznese bračni podvig. Zato traži sebi slične sapatnike i jada im se, uzaludno se nadajući da će mu neosvešćeni "pajtosi" olakšati muku i dati čaroban savet koji će život učiniti bajkom. Ipak, naši junaci se vole i ta prijateljska ljubav će vremenom izroditi snagu da istraju u životnoj borbi.


* Tumačite lik Marka, nezadovoljnog glumca u klimaksu sa nestabilnim poslom?


- Često mi na snimanju sva tri reditelja, Stanko Crnobrnja, Vlada Aleksić i Filip Čolović govore da sam dobro izgradio lik. Svaki put bih se obradovao i iskreno zahvalio, a u sebi bih pomislio šta je tu trebalo da gradim i da pripremam? Glumac, troje dece, nervčik, naivan, često brljiv i glup, nespretan, socijalno neinteligentan... Evo, to samo vama, u poverenju, kažem. A nadalje ću da se malo foliram i govorim kako sam studiozno pristupio građenju lika, duboko kopajući po svojim i tuđim osećanjima...


* Direktne partnerke su vam Ljubinka Klarić i Marijana Mićić. Kako izgleda saradnja sa njima?


- Iako sam, na svoju radost, često igrao sa Ljubinkom i mislio da poznajem sve finese koje može da iznedri, iz dana u dan me iznenadi novim slojevima i ova naša partnerska igra sad već počinje da liči na ples. Lagan i sa puno uživanja. Jednostavno, inspirišemo jedno drugo da nalazimo duhovita rešenja. Imamo sličan unutrašnji ritam, sličan smisao za humor, te ogromnu ljubav prema komediji. Što se Marijane tiče, ona je divno i veliko otkrovenje ove serije. Radujemo se zajedničkim scenama kao deca. I igramo se. Zaista se pitam čime zaslužih ovakvu sreću da imam tako lep i plodonosan odnos sa dve glavne partnerke.* Kako se Marko bori sa ambicijama razvedene supruge i još ambicioznijom nevenčanom ženom?


- Ponekad pokušava da ih šarmom razoruža, ponekad moli za milost ali uglavnom vrda i smišlja izgovore za svoju nepreduzimljivost i neuspehe. Bori se lažima, a taj put kojim hodi uvek je ćorsokak.


* Kako se lično borite sa usponima i padovima koje nosi glumačka profesija?


- Možda su opasniji periodi takozvanog uspona i veće popularnosti. Oni su meni nenadano dolazili u više navrata, ali su vremenom, prilično bezdušno, odlazili. Kada te na ulici nepoznati hvale i veličaju, teško je ostati normalan i ne pomisliti da si poseban, a čim se ta misao i osećanje ugnezde, duhovno padaš u ambis i postaješ smešni umišljeni čovečuljak. Opet, kada dođu trenuci bez posla i bez nagrada, teško je ne osuditi te pokvarene pojedince sa vezama, celo društvo, državu, kontinent, svet i galaksiju i ne upasti u ogorčenost ili čamotinju. Pokušavam uvek da se držim reči Prote Mateje Nenadovića "iz te promenljivosti (sudbine) naučite da se ne treba u sreći gorditi niti u nesreći očajavati i da treba uvek ljubiti otečestvo svoje".


* Zaigrali ste i u seriji "Južni vetar" kao Srba. Kakva iskustva nosite iz tog projekta?


- Po zamisli Miloša Avramovića, u toj akcionoj, krimi- drami, igram čoveka koji je, filmskim žargonom rečeno, "komik rilif". Dakle neko ko bi trebalo da u tu mračnu, uzbudljivu i opasnu priču unese malo humora. Srba je sitni, uplašeni posrednik i pomoćnik pri transportu kokaina iz Južne Amerike u koju je pobegao zbog poternice u Srbiji. Imao sam privilegiju da po ceo dan celu ekipu na setu uveseljavam specifičnim naglaskom, izgovorom i likom. Često bih zaboravljao da učestvujem u projektu koji, između ostalog, govori o najmračnijim ljudskim porivima. Prvi deo filma je vešto urađen i zaista se gleda u dahu. U drugom delu, odnosno u seriji u kojoj igram, naglašena je ideja besmisla i tragedije bavljenja kriminalom, što može da bude vrlo poučno.


* Pored glume, bavili ste se i režijom predstave "Koštanin tvist"?


- Ta drama je adaptacija poznate predstave austrijskog pisca L. Hibnera "Greta, stranica 89". Dok sam adaptirao tekst, zamišljao sam scene i više od pola režije bilo je gotovo. Drago mi je što je svaka predstava puna i što su je odlično prihvatile i kolege i publika. Dragana Dabović, sa kojom ovo igram, izuzetno je talentovana glumica.


* Pripremate li nešto novo?


- Voleo bih da počnem pripreme za seriju po svom scenariju. Komediju, naravno. Napisana je, ali, dok ne završim "Tate," ne mogu nečemu tako velikom da se posvetim.


U "Državnom službeniku" sa Aleksandrom Berčekom / Foto V. Avramović


VRZINO KOLO POLITIKE


GLEDAOCI će Andreja pratiti i u seriji "Državni službenik" u kojoj igra političara Vasilija Karamarkovića.


- U drugoj sezoni sledi njegov vrtoglavi politički uspon, a procena je da će njegova stranka imati preko 17-18 odsto na izborima. Interesantne su zakulisne radnje, jer Agencija prati naš rad i ima uticaja na stranku, ali nije jedina. Bavimo se i odnosom politike i stranih sila. Politika je kao vrzino kolo - kada i čovek sa najčistijim namerama uđe u njega sve je namešteno da ne može da ostane neuprljan. Koliko je Karamarković iskren, za koga sve zapravo radi i pod čijim uticajem, neka ostane mala tajna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije