Bizarni turski „spektakl“: Kralj Lazar sa Miloševićem i Karadžićem pije krv iz lobanje sultana Mehmeda (VIDEO)

Novosti online

06. 02. 2020. u 23:13

Najnoviji turski istorijski filmski spektakl „Turci dolaze“ pojavio se u bioskopima u toj zemlji, a biće prikazan i širom sveta

Бизарни турски „спектакл“: Краљ Лазар са Милошевићем и Караџићем пије крв из лобање султана Мехмеда (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Najnoviji turski istorijski filmski spektakl „Turci dolaze“ pojavio se u bioskopima u toj zemlji, a biće prikazan i širom sveta. Antijunak filma Kralj Lazar u filmu se kune da se neće smiriti dok ne popije krv iz lobanje sultana Mehmeda, u čemu mu pomažu glavni vitezovi — Milošević i Karadžić.

Turci su u filmu prikazani kao pošteni i moralni, „verni pravom Bogu Alahu“, i oni se ovde bore protiv tiranina Lazara, koji u pohodu da stvori Veliku Srbiju zarobljava ženu pokojnog oca sultana Mehmeda Maru Branković i Mehmedove konjičke vojnike Akandžije.

Radnja je smeštena u 15. vek, iako nema nikakvih realnih dodirnih tačaka sa stvarnim događajima u tom istorijskom trenutku.
Spektakl sa Lazarom, Miloševićem i Karadžićem...

Film na specifičan način opisuje „kralja Lazara“ kao krvoločnog osvajača žednog krvi sultana Mehmeda Osvajača. Kao Lazarovi glavni saradnici prikazuju se vitezovi Milošević i Karadžić, što otkriva i propagandnu nameru autora da sa poznatim prezimenima iz savremene istorije Srbije i uvreženim paradigmama — prikaže „krvoločnu prirodu naroda“.

Na kraju filma dolazi do odlučujuće borbe gde „pravda pobeđuje“ — Turci oslobađaju Maru i zarobljene Akandžije, a „kralj Lazar“ gubi bitku.

Očigledno je da režiser filma u ovom slučaju mislio na despota Lazara Brankovića, budući da je on vladao Srbijom u vreme Mehmeda Osvajača. Ono što govori istorija jeste da je Mehmed Osvajač u periodu na koji se ovaj film odnosi krenuo da pokorava preostale hrišćanske države na Balkanu, a u filmu je sve obrnuto — to radi „kralj Lazar“.

Dalje, prava, a ne tursko-imaginarna istorija, kaže da je Mara zaista bila jedna od žena turskog sultana Murata Drugog, od koga je dobila oblasti oko Dubočice i Leskovca. Nakon smrti njihovog oca Đurđa Brankovića zbog sukoba sa bratom Lazarom pobegla je kod Mehmeda Drugog, koji joj je dao imanje u mestu Dafni u Grčkoj, gde je živela i pomagala putnicima na putu do Svete Gore i pružala im odmorište. Pomagala je i bratu Grguru, ujaku Tomi Kantakuzinu i Lazarevoj udovici Jeleni. Koliki je njen uticaj bio vidi se iz toga što je njena želja bila presudna prilikom izbora nekolicine Carigradskih patrijarha.

"Takva Mara sigurno ne bi rekla ono što izgovara u ovom filmskom pamfletu: „Turci će doći i uništiti vaš tron!“.

Potreba da se spere istorija

Pisac Vladimir Kecmanović kaže za Sputnjik da je ovaj film proizvod potrebe da se spere istorijska krivica Turske:

„Oni su petsto godina činili zlodela na ovim prostorima. Uvođenje likova iz novije istorije pokazuje koji je smisao ili jedan od ključnih razloga kampanje koja se vodi protiv Srba od devedesetih godina do danas. Razlog je da se izmisle srpske krivice u novije vreme i da se na taj način pokrije vekovno zlodelo koje je činjeno nad našim narodom“.

Kecmanović dodaje da se slična stvar desila pokušajem revizije Prvog svetskog rata i uloge Gavrila Principa 1914. godine, a da se sada ide u noviju istoriju, na jedan manje ozbiljan i manje smislen, ali ništa manje opasan način.
Turci izdvajaju milione za katedre turske istorije

Istoričar i akademik LJubodrag Dimić objašnjava za Sputnjik da turska istoriografija već pola veka pokušava da nametne jednu novu sliku turskih osvajača na Balkanu. U tome im pomaže Institut za izučavanje turske istorije u Istanbulu.

„Ono što je karakteristika tog Instituta i cele te akcije je da on raspolaže ogromnim sredstvima. Ta sredstva se koriste za otvaranje katedri za tursku istoriju u svetu i njima se školuju mladi kroz stipendije. Takođe, u Istanbul se dovode istoričari iz celog sveta koji time postaju obavezni na neki način da prihvate političke, a ne naučne stavove svojih domaćina finansijera“, kaže Dimić.

Prema rečima našeg sagovornika — Turci izdvajaju nekoliko desetina miliona dolara godišnje kako bi otvarali katedre za tursku istoriju, na kojima ne rade turski, već profesori sa zapada koji su pre toga kroz stipendije zaduženi da projektuju jednu ulepšanu sliku istorije Turskog carstva.

„Kritičko suočavanje sa činjenicama možda će u nekim elementima napraviti reviziju u istorijskoj slici prošlosti kada je u pitanju Turska i njena delatnost i prisustvo na ovim prostorima. Ta slika je revizija do koje dolaze istoričari naučnici, a sasvim je druga ova vrsta revizije kojoj je pretpostavljam posvećen i ovaj film, a to je nenaučna revizija za koju uvek postoje vrlo jasni i precizni, vrlo snažni politički, ekonomski i drugi interesi“, smatra Dimić.

Imidž od Kineskog zida do Beča

Dimić dodaje i to da je fakat da Turska, uprkos brojnim političkim problemima koje ima, pokušava da vrati imidž snažne sile, i to ne samo regionalne. Pokušava i da širi turkofilsku svest na prostoru od Kineskog zida do Beča.

Povodom uvođenja likova Karadžića i Miloševića u film, Dimić kaže:

„To je sve drugo osim umetnička sloboda. To se upečatljivo urezuje u svest neukog gledaoca na Zapadu koji misli da, na osnovu dva tri stereotipna podatka koja su mu se negde zakačila u malom mozgu, može da izvlači paralele u istorijskoj vertikali koja okuplja više od pola milenijuma“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Јабре

06.02.2020. 23:59

Закаснили су и они као и ми 30 година, сад је касно, Од Токија, преко Берлина и Мадрида па од Буеносаиреса до Торонта сви знају шта је муслиман.

Scuba Diver

07.02.2020. 07:42

@Јабре - Могуће и да знају. Али велики део светске популације не зна шта је то "мека моћ" - оно што су амери одавно схватили, а турци тек однедавно. Утицај медија и "прилагођених" информација ствара слику о снази, моралним вредностима, економији, демократији, слободи и свему осталом што се жели репрезентовати из земље. Са друге стране ствара лошу слику о противницима те исте земље. То је оно што, након неког времена, пружа прећутни легитимитет тој држави да делује по својој вољи на неком простору.

Pa

08.02.2020. 11:13

@Јабре - Odlicno si to rekao "meka moc" to je u potpunosti tacno. Ali i mi kao narod i kao drzava treba da se koristimo istim metodama jel tako. Nikome to nije zabranjeno. Treba medijski to nonstop da potenciramo da se ne zaboravi sta su nama turci uradili koliko su nas unazadili kolike su zlocine pocinili i kako su islam posejali na ove prostore ostavljajuci veciti razdor i mogucnost za uticaj na ovom prostoru. I treba potenicirati zajedno sa zemljama i narodima gde god su pravili zlocine i genocid.

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!

07.02.2020. 00:14

Ех, давно је један знаменити и велики србин, дао дијагнозу ове тешке болести у Горском Вијенцу :„Жена лаже сузе просипљући, трговац ти лаже са осмијехом, нико крупно ка Турчин не лаже“

Big Boss

07.02.2020. 05:37

Turci su u filmu prikazani kao pošteni i moralni "verni pravom Bogu Alahu“ Sto ne pokazu istinu kako su sekli ljudima glave pa pravili kule i nabijali na kolce - sigurno svetu nebi se svidilo pravu istinu... Bolje da prikazivaju sta Tramp zove "FAKE NEWS" Mogu oni FAKE NEWS svima ali BOGU ne

Šumadinac pali topa!

07.02.2020. 06:43

Već je snimljen film "1453.", gde je Mehmed predstavljen kao romantičarska duša koja želi da osvoji Carigrad da bi ljudima koji žive u njemu bilo bolje. Vrhunac je na kraju filma kada on ulazi u Svetu Sofiju među sklonjene žitelje, oni ga gledaju uplašeni sa nepoverenjem, a onda neko detence širi ruke ka njemu, on ga uzima u naručje a narod u delirijumu. Da ti suze ne stanu. Blagodarni Mehmed. A u stvari spalio pola grada i ujahao u Svetu Sofiju.

Шаћо Крстићи

07.02.2020. 07:17

Браво турци! Веровали или не оваква пропаганда остаје забележена у главама огромне већине гледалаца и кад тад ће турчин опет ударити. Само још ми верујемо да се добрим може победити, али све нас је мање...

Lux

07.02.2020. 07:24

Морам признати да трејлери изгледају као да је филм феноменалан. Рекао бих да ће постићи велику гледаност (не знам а ли су им познати глумци, али вјероватно да јесу). Разлика је у томе што су они (барем у овај филм) уложили огроман новац и баш озбиљно приступили томе. Ако не можемо направити бољи филм од њих, онда требамо направити барем овако квалитетан филм са нашом верзијом историје, да се озбиљно приступи свему, од глуме до сценографије и саме приче.

Стратешки напад

07.02.2020. 09:23

@Lux - Баш тако, треба улагати у националну свест. И у кампању против лажне историје и стране пропаганде. Држава треба да паре за то. Све најбоље ти желим.

Novi Sad

07.02.2020. 08:33

Da li je moguce da ce odrasli ljudi u Turskoj da kupe kartu i gledaju ovakva “ostvarenja”? Ovo vredja zdrav razum! Ovo je za malu decu koja gledaju boje i slusaju ritam muzike.

Djuro

07.02.2020. 09:42

A gdje piju krv, u Srbiji ili su mozda otisli u Tursku da im se krvi napiju - dalje pisati nema potrebe.

Jata

07.02.2020. 10:14

Sto je najgore,sad ce ovi "nasi"da otkupe i prikazuju serije,a "strucnjaci" ce da uvedu kao obavezno stivo za 6-ti razred u istorijskim citankama!

dra

07.02.2020. 10:39

Eto, pa ti letuj kod njih. Nadam se da ce me zena razumeti sto sam rekao "u tursku samo u bodybag"33