KADA je pre pet godina u "Čizmašima" tumačio lik Žike Kurjaka, nižeg oficira bivše jugoslovenske vojske, Miodrag Dragičević nije ni slutio da će ga reditelj Dejan Zečević pozvati da ponovo obuče vojnu uniformu. Ovog puta biće kadet Vukašin Pašić u petoj sezoni filma i serije "Vojna akademija", koja se emituje subotom od 20.05 na RTS.

- Opet sam vojnik, samo moderniji. Još tokom snimanja shvatio sam da imam već proživljeno iskustvo: prošli put oživeo sam junaka sa početka 20, a sada 21. veka. Uloga Žike Kurjaka bila je kompleksnija, samim tim što sam bio glavni junak, dok se u "Akademiji" moj lik morao uklopiti u celinu. Pratio sam ritam ekipe i priču koja se ispreda već četiri sezone. Lepo su me primili, a najviše sam radio sa Vajom Dujović, Anđelom Jovanović, Slavenom Došlom i Vučićem Perovićem. Još jedno dobro "vojničko" iskustvo - kaže, za "TV novosti", Miodrag Dragičević, koji je novogodišnje praznike proveo u Parizu.

Osim uniformi, mladi glumac "baratao" je hirurškim instrumentima u "Urgentnom centru", košarkaškom loptom u "Žigosanima u reketu", a navući će i bokserske rukavice u seriji "Južni vetar". Posle filma, koji je doživeo veliku popularnost, počeće da se prikazuje i serija od 19. januara nedeljom u 20.05 časova takođe na RTS.

* Ima li sličnosti između Žike Kurjaka i Vukašina Pašića?

- U "Čizmašima" sam se bavio pojedincem koji je živeo tokom ratnih godina i odrastao u teškim uslovima. Tada sam prvi put učio kako da stanem mirno, pozdravim, dam raport, držim pušku. Vukašin je pak kadet i učestvuje u obuci za specijalnu brigadu. Temperamentniji je, želi da se pokaže kao "tvrd" momak koji se ničega ne boji, spreman je da sve iznese "muški", ali će se pokazati da ima i meku stranu.

Pročitajte još - Miodrag Dragičević: Vuk Kostić mi je uzor

* Oružje se pojavljuje i u "Južnom vetru", a vaš lik ima "samo" bokserske rukavice?

- Nisam imao nikakav kontakt sa oružjem u ovoj seriji, ali jesam sa ljudima iz miljea u kojem se koristi. Bambi, koga tumačim, upoznaje Maraša (Miloš Biković) u Zabeli gde su delili zatvorsku ćeliju. Kako to obično biva, mlađi želi da se dokaže starijem jer ga doživljava kao uzor i veličinu. Bambi se ugleda na Maraša i želi da mu se dopadne kako bi ga ovaj uzeo u zaštitu i uveo u ekipu. Između ostalog, to čini i u bokserskom ringu. Za Bambija možda može da se kaže da je negativac, ali takođe i da je nesnađena mlada duša koja je posrnula.

* Trenutno se emituje nastavak druge sezone "Žigosanih u reketu".Koliko se lik Luke promenio?

- Zahvaljujući toj seriji dobio sam priliku da košarkašku veštinu, koju sam usavršavao osam godina, pokažem i u glumi. Igram Luku koji je dobar, talentovan momak, ali je skrenuo u lošem pravcu i pokušava da uz košarkaško umeće nađe svoje mesto i lagodniji život. Dobio je nove prilike, neki važni ljudi su mu ukazali poverenje, i verujem da takvi, zvezdani momenti postoje i da ponekad vode pojedinca kroz život u dobrom pravcu.

* Publika vas na Prvoj ponovo gleda u "Urgentnom centru".Kako vam je legla uloga lekara?

- Čini se da me reditelji vide u ulogama malo tvrđih momka, buntovnika ili onih koji žele nešto da promene. Bilo mi je zanimljivo da uđem u "kožu" hirurga i koristim bolničke instrumente - pipete, skalpel.. Imali smo i obuku u Kliničkom centru i vežbali na lutkama. Naučio sam kako pravilno uraditi reanimaciju ili okrenuti bebu ako se zagrcne.

* Vaša sestra Tamara i njen izabranik Petar Benčina takođe se bave glumom, da li su vam oni i najbolji savetnici?

- Ne razgovaramo mnogo o glumi kada smo zajedno. Više volimo da pričamo o tome kako provodimo slobodno vreme. Što se Petra tiče, kada sam odlučio da ću se baviti glumom, spremao me je za prijemni ispit na FDU. Eto, bio je prvi koji mi je davao savete i usmeravao kako da se na ispitu pokažem u najboljem svetlu. Njegova uputstva i danas mi znače na sceni, kao i u životu.

O poslu, Tamara i ja "bistrili" smo dok smo radili neke zajedničke projekte, poput predstava "Pet života pretužnog Milutina" i "Osećaj brade". Imamo otvoren odnos. Ona se neće uvrediti ako joj dam neku sugestiju ili kritiku, a isto važi i u mom slučaju. Skrene mi nekad pažnju ako preteram u ekspresiji, da igram svedenije. Na pozornici se lako sporazumevamo.

Pročitajte još - Miodrag Dragičević: Kradem zanat od Berčeka

* Da li je oduvek bilo tako?

- Kada sam počinjao, nisam imao prevelike koristi od toga što je Tamara glumica i što sam ja njen brat, osim što može da me posavetuje i kaže kako šta da odigram. Nije mi smetalo kada su me prepoznavali kao brata Tamare Dragičević. Čak mi je i imponovalo što je tako uspešna. Voleo sam kada mi to kažu jer je ona moja sestra i poštujem njen rad. Ipak, činjenica da mi je ona sestra nije mi pomogla da se probijem ili dobijem neke uloge. Sve sam zaslužio svojim radom, trudom i posvećenošću.

"ČIZMAŠI" ZAUVEK U SEĆANjU

VEĆ na drugoj godini FDU Miodrag Dragičević dobio je priliku da tumači glavnu ulogu u "Čizmašima". Serija je nastala prema istoimenom romanu akademika Dragoslava Mihailovića, koji ih je posetio prvog dana snimanja.

- U sećanju mi je ostao momenat kada mi je, sa jedne strane stajao Dragoslav, a sa druge Aleksandar Berček. Dve veličine. Fotograf je zabeležio taj trenutak. Osim mentorke Biljane Mašić na FDU, na setu sam imao priliku da, pored Berčeka, zanat učim i od Dragana Bjelogrlića, Bogdana Diklića, Marka Baćovića, pokojnog Marka Nikolića - velikih imena našeg glumišta. Bilo je to nezaboravno iskustvo.