RIJEČKA grupa "Paraf" koja je svojevremeno bila među pank pionirima u Jugoslaviji, a kasnije promenila postavu i okrenula se novotalasnom zvuku, posle duge pauze vratila se na scenu i objavila boks-set "Sabrana djela 1976-1987", kao i vinilno reizdanje trećeg albuma "Zastave". Sve to će koncertno promovisati sutra u novosadskom "Firči tink-tenk studiju", i u subotu u Domu omladine Beograda. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da vide kombinovani sastav "Parafa", sa originalnim pevačima iz 70-ih i 80-ih, Valterom Kocijančićem i Pavicom Čabrijan, znanom po pseudonimu Vim Kola.

Pavica i njen suprug Zdravko, koji je svirao bas-gitaru u obe postave, ne skrivaju uzbuđenje uoči predstojećih koncerata:

- Prošlo je 35 godina, i silno se veselimo svirkama i ponovnim susretima u Novom Sadu i Beogradu - kažu uglas za "Novosti". - Program smo zamislili tako da publici predstavimo presek ukupnog rada, i zato ćemo da nastupimo u mešovitoj postavi iz svih perioda, spojačanjima. Uvek se u Novom Sadu i Beogradu osećala snažna energija, bila su fenomenalna druženja i odlična interakcija sa svima koji su došli.

Te 1976, kad je "Paraf" počinjao, nije bilo nimalo lako saznavati novosti vezano za pank, pokret koji je i u svetu tad bio u povoju.

- Nismo imali na raspolaganju apsolutno ništa, pa smo sve informacije dobijali preko Radio Luksemburga, prijatelja čiji su roditelji radili u inostranstvu, i "Nju mjuzikal ekspresa", koji smo, nakon što bi gacarina obavezno pregledala, dobijali raskupusan, i koji je kružiodruštvom dok se ne bi sav sadržaj izlizao. Mesecima smo skupljali lovu za odlazak u Trst zbog neke ploče, i onda je danima preslušavali po stanovima prijatelja. Kod nas u to vreme nije bilo moguće kupiti ploču ili instrument, pa smo se služili svakakvim čarolijama, švercovanjem preko granice... Mozak nam je radio 300 na sat. Valjda smo tada razvili neke receptore koji su današnjoj generaciji zakržljali jer, naprosto, nemaju potrebe za njima.

PROČITAJTE JOŠ: ČETIRI DECENIJE OD SMRTI PANK LEGENDE: Dan Sida Višiza

Nova pesma "Bez lica" nailazi na dobre kritike publike.

- Iako nismo izlazili u javnost, mi smo svih proteklih godina stalno nešto radili, istraživali i nakupili poprilično materijala s kojim ćemo se uskoro malo ozbiljnije pozabaviti. Deo toga je i pesma "Bez lica" koju smo objavili na nagovor prijatelja. Imamo sreću da nismo vezani nikakvim rokovima, kreacija je užitak.

Uloga novog talasa je, vele njih dvoje, s pravom dignuta na mitski nivo:

- U potpunosti je promenio odnos prema muzici i postavio nove standarde i estetiku. Do tada je na ovim prostorima u muzici vladala totalna žabokrečina, plitke srcolomke i parolaški, režimski patriotizam.


MLADI ĆE PONOVO "EKSPLODIRATI"

UPITANI da li na prostoru bivše Jugoslavije vide pokretače nekog novog novog talasa, možda i naslednike, Vim Kola i Ivica za naš list kažu:

- Da bi se to dogodilo, mora da se poklopi niz okolnosti. Naša svakodnevica nudi materijale i razloge, i samo je pitanje kada će ta energija ponovo eksplodirati. Mislimo da je nezainteresovanost koju mnogi pripisuju mladoj generaciji, zapravo, samo privid i da će energija pronaći svoj put da izađe na svetlost.