TRUBAČ Marko Marković odavno je krenuo putem slavnog oca Bobana, a posle dugogodišnjeg zajedničkog muziciranja sa njim, odlučio je da objavi solo album, kao "Marko Marković bras bend". Vođen idejom da sačuva tradicionalan zvuk trube, ali da ga, istovremeno, i osavremeni, snimio je izdanje "Mastika", koje su zajednički objavili "Maskom" i britanska izdavačka kuća "State 51".

* Kako ste se odlučili za solo izdanje?

- Krajnje je vreme bilo da se osamostalim - uz osmeh kaže Marko, za "Novosti". - Stil mog oca mi je blizak, i to nije razlog za solo izdanje. Prosto, desilo se. Poželeo sam da se isprobam u kreiranju samostalnog albuma. To je proces koji nosi veliku odgovornost. Na kraju mi je Boban i pomogao kao producent, ali i kompozitor jedne numere. Desilo se da smo u isto vreme počeli rad na dva albuma, tako da je ove godine izašao njegov "Mrak" i moja "Mastika". Rado sviram njegove pesme.

* Šta nam sve nudi "Mastika"?

- Različite pesme i stilove. To je novi zvuk balkanske trube. Album oslikava mene trenutno, još uvek tražim svoj pravac. Ima tu i regea, džeza... Nije zahvalno da ja kao autor i izvođač govorim o albumu. On se snima zbog publike. Volim da čujem razmišljanja kritičara, ali i slušalaca, kojima obećavam da će svako sigurno pronaći pesmu za sebe. Tu je balada "Marija", pa pesma sa decom "Connect", pa numera koju smo otpevali Iva Kostić i ja, ona na engleskom, a ja na romskom jeziku, i tako sve do pesme "Vibracija", koja je koncertna, više kafanska. Mislim da je album uzbudljiv, a da li je dobro što sam mešao stilove - nisam siguran. Publika i vreme će dati ocenu.

Pročitajte još - Prvo "Zlatna truba", pa sin

* Kako je došlo do saradnje sa britanskim izdavačem?

- "Maskom" je napravio saradnju sa njima, jer im se dopada moj stil. Oni vode marketing i distribuciju albuma pre svega u Engleskoj. Nadam se da će dovesti novu publiku na koncerte. Očekivanja su velika, ali videćemo. Zasada, oni su zadovoljni digitalnom prodajom. Album ima dosta pregleda na "Spotifaju". U toku je produkcija spota, očekujemo premijeru posle Nove godine.

* Koncertni planovi?

- Želim da 2020. napravim turneju po Srbiji i okolnim zemljama. Beogradski koncert će, verovatno, biti na leto. Nastupićemo u Holandiji u januaru, potom slede promocije po Evropi. Radujem se koncertu u Estoniji na prestižnom "Viljandi festivalu". Pre dve godine nismo uspeli da stignemo tamo, uhvatilo nas je nevreme na presedanju u Varšavi. Mislim da smo mi prvi bend iz Srbije koji će svirati tamo, a održaću i radionicu. Pozvaću i Ministarstvo kulture da nam pomogne da se što bolje predstavimo. Ove godine sam prvi put tražio i dobio njihovu podršku za nastup na festivalu u Belgiji, i veoma mi je drago zbog toga.

* Kako je Boban reagovao na vaše modernije viđenje trube?

- Kada sam pokazao želju za drugačijim stilom, nije mu baš bilo drago, ali s vremenom se navikao na to. Savetujem se sa njim i dalje, on najbolje razume šta želim na nekoj pesmi da uradim. Što se tiče zajedničkog sviranja i nastupa, tu su stvari jasne. Odavno sam dobio prostor da se rasviram na svoj način. Kada smo zajedno radili, uspeo sam da se vrlo brzo nametnem u orkestru. Nije to bilo lako, ali je došlo prirodno. Svestan sam toga da imam talenat, i to mi svi govore, međutim, ja dosta radim na sebi. I dalje volim da vežbam. Uz to, slušam muziku neprestano.

* Iza vas je više od 1.000 nastupa širom Evrope.Sarađivali ste sa Kusturicom, Šabanom Bajramovićem, "Dubiozom""?

- Počeo sam rano da sviram. Moj otac je imao izuzetnu karijeru i kroz našu kuću prošlo je mnogo muzičara. Rado se sećam saradnje sa svima, mnogo je uspomena. Sa Kusturicom sam svirao prošle godine u Andrićgradu i ove godine na "Kustendorfu", i bilo je fenomenalno. On je čovek koji ima izuzetnu harizmu. Šaban Bajramović je neponovljiv. Rado ga slušam, svirali smo jednom prilikom zajedno na dočeku Nove godine. Gostovao sam na koncertu Bilje Krstić prošle godine, i to je za mene bilo izuzetno iskustvo. Bilja je umetnik u pravom smislu te reči, a "Bistrik" je odličan orkestar.

NAUČIO NORVEŽANE DA SVIRAJU UŽIČKO KOLO

ČUVENI trubač s ponosom ističe za naš list:

- U poslednjih pet godina održao sam nekoliko radionica sa muzičarima u inostranstvu. To za mene predstavlja fenomenalno iskustvo. Svaka od njih je bila drugačija. Ove godine sam u Norveškoj radio sa 30 studenata muzike. Naučio sam ih da sviraju užičko kolo i "Nišku Banju" za nekoliko sati vežbanja. Nastupili su sa nama na koncertu "Forde festival", koji je slavio 30 godina postojanja. "Marko Marković bras bend" je otvorio svečanu ceremoniju, i za mene to predstavlja veliku satisfakciju.