Ušće spremno za 120 koncerata

M. Ć.

06. 08. 2019. u 22:28

U Beogradu najavljen 17. festival muzike i piva "Bir fest"

Ушће спремно за 120 концерата

Džoni Ranković i Dragi Jelić ("JU grupa") / Foto V. Danilov

NAJVEĆI festival muzike i piva u regionu, beogradski "Bir fest" ponudiće od 14. do 18. avgusta na Ušću 120 besplatnih koncerata na čak četiri bine, podsetili su juče organizatori na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, uz napomenu da stiže i jedna svetska zvezda, Džoni Mar, gitarista čuvenih "Smitsa". Za sve posetioce ulaz će biti besplatan, ali će postojati i VIP zone, koje će pružiti veće uživanje, i za njih će morati da se kupi ulaznica.

- "Bir fest" se organizuje 17. put, i to znači da je postao deo beogradske tradicije - podvukao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.


Istakao je da se svake godine na festivalu okuplja oko 500.000 ljudi, i da je među njima veliki broj gostiju iz regiona. Grad, prema njegovim rečima, podržava "Bir fest" kao deo svoje turističke ponude.

- Beograd je lane od turizma zaradio 850 miliona evra, zabeleženo je 2,2 miliona noćenja, a u gradu uspešno radi 115 hotela - egzaktne podatke je izneo Vesić.

Dejan Grastić, jedan od osnivača manifestacije, prezadovoljan je što će Džoni Mar, posle velikih svetskih festivala "Glastonberi" i "Siget", nastupiti i u Srbiji.

- On dolazi prvi put u našu zemlju - podsetio je Grastić. - Reč je o gitarskoj ikoni koja je veoma uticala na mančestersku scenu. Posle velike pauze u Beograd stiže Manjifiko, koji je jedan od najpopularnijih muzičara u regionu. Publika nikako ne treba da propusti "Rok operu" na otvaranju, kada će 120 izvođača oživljavati nezaboravne hitove.

On je naglasio da prvi put na festivalu nastupa grupa "Bombaj štampa".


Pročitajte još: "Bir fest" dobiće podršku grada i države

- Sviraće i Nikola Vranjković, "Elemental", ikone "Bir festa" kao što su "Van Gog", "Ortodoks Kelts", "Električni orgazam", "Bjesovi"... Pred publiku će izaći i Damir Urban, "Brkovi", "Kanda, Kodža i Nebojša" - nabrojao je Grastić i dodao da je cilj da beogradska manifestacija "makar malo zaliči na onu u Edinburgu, kada se čitav grad pretvara u festival".

Pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Renata Pindžo napomenula je da je uticaj "Bir festa" davno prevazišao granice Srbije, i dodala da će, sudeći prema podacima za prvih šest meseci, ova godina biti rekordna po turističkoj poseti u Srbiji.

Aca Seltik


Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, naglasio je da je manifestacioni turizam doveo srpsku prestonicu u red važnih evropskih turističkih destinacija za odlazak na kratki odmor u drugi grad.

"Bir fest" je nezamisliv bez "Ortodoks Keltsa", koji nisu nijednom izostali od osnivanja. Frontmen Aleksandar Petrović, popularni Aca Seltik, smatra da je događaj na Ušću odavno prevazišao okvire muzičkog festivala.

- On sumira prethodnu sezonu i najavljuje sjajne koncerte za budućnost - sagledava Petrović. - Pokušaćemo da odemo korak dalje u koncertnom izvođenju jer "Ortodoks Kelts" nikada ne kalkulišu pred publikom.

Organizatori podsećaju da će i ove godine, tokom "Bir festa", važiti poseban režim saobraćaja u tom delu grada, a posetioci će i sada moći da se uzdaju u veći broj noćnih linija pri povratku kući.

ZVEZDE NA PLAKATU DAVIDA VARTABEDIJANA

VIZUELNI doprinos "Bir festu" dao je, na vrlo kreativan način, i David Vartabedijan. Dugogodišnji muzički novinar, specijalizovan, pre svega, za hevi-metal, decenijama se bavi grafičkim dizajnom, pa je dve svoje ljubavi spojio, što inače uspešno radi duže vreme. Dizajnirao je plakat nacrtavši neke od udarnih izvođača koji će ove godine nastupiti na Ušću - Acu Seltika, promo-lice festivala Idu Prester, Đuleta Van Goga, Ivanu Peters, Dragog i Žiku Jelića, Kojota ("Ajzbrn"), Gileta iz "Orgazma", Šemsa ("Brkovi") i, iznad svih njih, u kostimu Supermena - Prljavog Inspektora Blažu. Opšti je utisak da je posao odradio - fenomenalno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Mr Majestyk

07.08.2019. 10:01

@Pera - I svake godine prašina, smrad mokraće i haos po okolnim naseljima. Krajnje je vreme da se nešto promeni.

Сајко

07.08.2019. 12:02

@Pera - Тачно тако.Ја волим да попијем пиво и да чујем неки домаћи бенд али у оној прашинчини и прљавштини и затворени као у обору ми не пада на памет.Ко воли нек изволи.

dipl.agronom

07.08.2019. 08:14

A cena piva...? Pa, skoro kao kilo paradajza...!! Naravno,casa od 0,5 litara...