„Kosti“ - priča o društvu razorenih vrednosti

O. MATAVULj

subota, 20. 04. 2019. u 15:46

„Кости“ - прича о друштву разорених вредности

Jovo Maksić Foto Bosonoga produkcija

Na snimanju serije "Kosti", drugog dela trilogije o Banjaluci, rađene po scenariju Nikole Pejakovića. Nastavak nema veze sa prvim delom „Meso“, glumci koji se ponovo pojavljuju igraju druge likove

PO snežnom vremenu, nekarakterističnom za april, pratili smo snimanje kadrova serije "Kosti", drugog dela trilogije o Banjaluci, koju u koprodukciji rade RTS i "Bosonoga produkcija". Na setu, postavljenom u ugodnom ambijentu poznate vinarije u Čelincu, ekipu serijala zatičemo u radnoj atmosferi.

Snima se po scenariju Nikole Kolje Pejakovića, u produkciji Brankice Janković, a glavnu reč na setu ima reditelj Saša Hajduković, koji pomno prati kadrove kamere "iz ruke". Scena naštimovana za restoranskom trpezom. Sto za šestoro. Odabrano društvo, u kojem s "boljom polovinom" sedi Kosta, jedan od glavnih likova kojeg tumači banjalučki glumac Ljubiša Savanović. Kostimi i glumačka ekipa odaju da u ručku uživaju neke mnogo bitne face. Efektima dim mašine prkosi zabačeni detektor dima, koji alarmom razbija tišinu i ometa snimanje.


PROČITAJTE JOŠ:
Bluz u Srbiji na visokom nivou

- Gasite ga više - viče Hajduković.

Tehničari ućutkuju alarm. Menjaju se pregorele sijalice. Tačno se zna ko šta radi. Svi na pozicijama. Popravlja se šminka. Sve je spremno. Pada klapa broj 4-2/1-3. Ton! Ide. Kamera! Ide. Akcija:

- Ubili ste mi dete! Majku vam j... hohštaplersku... - prekida ručak moćnika očajni otac Đuro, kojeg tumači hrvatski glumac Dejan Aćimović.

Svedočimo napetoj i emotivnoj sceni. Postaje jasno da će serijal žanrovski biti snažna drama. Dok Đuru odvode telohranitelji, neugodnost za trpezom "razbija" jedan od moćnika pričom o desertu...

- Stop! Dobro je, ali 'ajde da ponovimo - insistira Hajduković, tražeći od glumaca da neprijatna tišina potraje malo duže.

Ljubiša Savanović

U pauzi, dok se svetla prilagođavaju krupnim kadrovima, Ljubiša Savanović, za "TV novosti", priča o svom liku Kosti, koji je ušao u politiku s časnim i poštenim namerama:

- Veruje da je to kod nas još moguće. Što bi se reklo, daš banku da uđeš, a tri da izađeš. Tokom serije se ruši taj njegov svet. To što je on mislio, da može i da jeste, ali zapravo ništa nije tako. Paralelno, što je strašnije, njegov porodični život doživljava krah. Pokušava to da pohvata i održi obe sfere u normali, ali je to prosto nemoguće.

Njegov junak, kaže, nije naivčina, već poštenjak i optimista.

- Veruje da nešto može da se promeni. Ali, druga strana, ljudi kojima je okružen u politici, to ne dozvoljavaju. Uleteo je u osinje gnezdo u kom ne možeš da se braniš golim rukama - kaže Savanović.

Drugi glavni lik, takođe Kostu, igra Jovo Maksić. Tu su još i Ljubomir Bandović, Aleksandar Blanić, Kolja Pejaković, Željko Erkić i drugi, čija se imena još drže u tajnosti.

- Cela ekipa je odlična, a to je najbitnije. Možeš da imaš i više sredstava, ali džaba ako nemaš tim kojem je stalo da se nešto dobro napravi. Tu je naša prednost, jer nismo industrija, ne letimo iz uloge u ulogu, već se maksimalno posvetimo onome na čemu radimo - kaže Savanović.

Zamišljena kao drugi nastavak trilogije, "Kosti" nemaju veze sa prvim delom "Meso". Priča i scenario su drugačiji, a glumci koji se pojavljuju u oba serijala igraju druge likove.

Scenarista Nikola Kolja Pejaković pojašnjava da "Kosti", kao i "Meso", govore o postratnom društvu razorenih društvenih i moralnih vrednosti, u kom žive oni koji su preostali posle rata, koji su pretekli.

- Zvanično, svi smo mi normalni, sve je u redu, ali ništa nije u redu. Radnja ove izmišljene priče je smeštena u Banjaluku, a mogla je biti bilo gde na Balkanu. Mi smo oštećeno društvo, narod na nizbrdici, bez šanse da preživi sopstvenu havariju ako se duhovno ne obnovi - priča Pejaković.

Nikola Pejaković

Seriju vidi kao pogled na ovo vreme, svedočanstvo o periodu nakon građanskog rata koji je razorio ovdašnji prostor.


PROČITAJTE JOŠ:
Ana Kokić sa ćerkicama uživa u Parizu

- "Kosti" su naše svedočenje o dobu u kom smo živeli i kome je prethodilo vreme koje je bilo samo predigra za ovo, a nikako zlatno doba. S druge strane, svako vreme je isto. Ne verujem da je na ovim prostorima ikada bilo drugačije. Ovo je brisani prostor, ledina pod stalnom paljbom, prostor bez sistema i države. Jedino u šta se možemo uzdati je pojedinačna ljudskost. Ljubav prema komšiji, čoveku. Ideologije samo uništavaju živote, nikad ih ne grade - kaže Pejaković.


TELEFON PROVERENO RADI

ZA vreme snimanja, usred dijaloga glumaca, odjeknulo je zvono mobilnog telefona. Kratki bi-bip "vajber" poruke setom je odjeknuo kao sirena za uzbunu i upropastio snimljeno. Prisutni su se u neverici zagledali jedni u druge, kao da traže krivca. Pred ponavljanje scene organizator je zamolio sve da "provere svoje mobilne telefone", na šta je jedan poznati glumac dobacio "moj provereno radi" i izazvao smeh celog restorana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije