FILM o legendarnom muzičaru Vladi Divljanu "Nebeska tema", reditelja i scenariste Mladena Matičevića, biće premijerno prikazan na njegov rođendan, 10. maja u beogradskom Centru "Sava", najavljeno je na konferenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci. U dokumentarcu sa elementima igranog filma učestvuje impozantan broj prijatelja i kolega prerano preminulog vođe čuvenih "Idola": Darko Rundek, Momnčilo Bajagić, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić, Srđan Gojković, Dušan Kojić, Srđan Šaper, Goranka Matić, Dubravka Marković, Vladina udovica Dina, sinovi Stevan i Pavle... U filmu se čuju nove verzije Divljanovih dobro poznatih pesama, pa tako Bajaga peva "Rusiju", Gile "Ona to zna"...

"Nebeska tema" je snimana u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču. Posle premijere, tokom maja i juna biće prikazivana u Beogradu, slede projekcije po letnjim festivalima, a od septembra i u svim krajevima bivše Jugoslavije gde bude postojalo interesovanje. Plan autora je da "Nebeska tema" u bioskopima bude distribuirana kao igrani film, a ne dokumentarac, jer se nadaju da će za ostvarenje posvećeno Vladi Divljanu, uz učešće ovoliko poznatih ljudi, vladati veliko interesovanje. Ulaznice za premijeru koštaju 600 dinara.


PROČITAJTE JOŠ - Četiri godine bez Vlade Divljana (VIDEO)


Snimanje i montiranje "Nebeske teme" trajalo je dugo i predstavljalo je, po rečima Matičevića, avanturu koja nije bila laka, ali mu je pričinjavala veliko zadovoljstvo, jer su Divljan i muzičari sa kojima je sarađivao u ovom projektu heroji njegovog detinjstva.

Srđan Gojković iz "Električnog orgazma", Vladin dugogodišnji prijatelj i saradnik na nekoliko projekata, primetio je da je Matičević u sve ovo ušao vrlo ambiciozno.

- Tako i treba, jer je reč o našem drugu i jednom od najvećih autora na ovim prostorima - podvukao je Gile. - Učestvovao sam u nekoliko ovakvih projekata, ali je ovo ostvarenje sve prevazišlo. Trud se isplatio, film je odličan, dostojan Vlade Divljana.

Čuveni basista Zdenko Kolar, Vladin saborac iz "Idola", ali i u kasnijoj fazi njegove karijere, kaže da mu je, tokom snimanja, u pojedinim momentima bilo teško, jer se prisećao mnogih zajedničkih trenutaka sa Divljanom, ali da je, istovremeno, rad na filmu predstavljao za njega lepo iskustvo.

"Nebeska tema" je u dobroj meri završena zahvaljujući uspešnoj kampanji za finansiranje putem platforme "Indigogo". Za 60 dana, novčanu podršku je pružilo 518 ljudi iz 40 zemalja, i na taj način je skupljeno 41.662 dolara.

Srđan Gojković, Duca Marković i Zdenko Kolar, Foto V. Danilov

VRATA SE SAMA OTVARALA

TOKOM koferencije, Matičević je sa posebnim zadovoljstvom istakao da je, radeći na filmu, pričao o Divljanu sa više od stotinu ljudi, i ni od koga nije čuo nijednu lošu reč o Vladi:

- Svuda gde sam pominjao da snimam film o njemu, vrata su mi se sama otvarala. To dovoljno govori kakav je on čovek bio.