OBDUKCIJA tela pevača i kompozitora Šabana Šaulića završena je u četvrtak u Institutu za sudsku medicinu u Belefeldu, a nemačka policija saopštila je da je kralj narodne muzike preminuo od posledica teškog sudara, koji se dogodio 17. februara.

PROČITAJTE JOŠ: ZVANIČNO: Šaban Šaulić biće sahranjen u petak u Aleji zaslužnih građana

Ovim je stavljena tačka na nagađanja koja su se mogla čuti prethodnih dana, da su Šabana nehotice usmrtili lekari kada su mu dali sredstvo za uspavljivanje, a on se više nije probudio, pa čak i da je na njega izvršen atentat. Nalaz patologa govori da su doktori u bolnici uradili sve što je bilo do njih da spasu Šabanov život.

- Nema naznaka da je Šaban Šaulić preminuo zbog povreda ili drugih okolnosti koje nisu vezane sa saobraćajnom nesrećom - piše u nalazu, dok policija navodi da "obdukcioni nalaz nije u suprotnosti sa povredama koje su nastale u saobraćajnoj nesreći, kao i da nema nikakvih naznaka da Šaulić nije imao sigurnosni pojas".

Šaulićev sin Mihajlo i starija ćerka Sanela preuzeli su očevo telo u četvrtak oko 13.45, kada je autopsija završena. Nakon toga, završili su potrebnu papirologiju, da bi zatim sa kovčegom krenuli ka aerodromu u Dortmundu, gde ih je čekao avion Vlade Srbije. Prema informacijama koje smo dobili do zaključenja broja, avion je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" trebalo da sleti u 22 časa.

Foto Ž. Knežević

Trenutak kada Mihajlo i Sanela budu izašli iz aviona na pistu, zajedno sa kovčegom, a tamo ih budu čekale majka i Šabanova udovica Gordana, kao i mlađa sestra Ilda, biće najpotresniji za sve njih. Iz više razloga. Tada će se ponovo sresti, jer su Mihajlo i Sanela otputovali u Nemačku još u nedelju, čim su saznali tragičnu vest. Brat i sestra su dva dana pre obdukcije poslednji put videli oca, u posebno pripremljenoj prostoriji, i sa njim proveli pola sata. Nažalost, Gordani i Ildi će želja da poslednji put vide supruga i oca, ostati neispunjena. Posmrtni ostaci Šabana Šaulića u četvrtak su, posle autopsije, stavljeni u hermetički sanduk koji više nije moguće otvoriti. Taj sanduk će biti stavljen u crni kovčeg, zajedno sa Šabanovim omiljenim kačketom, štapom za pecanje i nešto novca.

Foto I. Marinković

SPOMEN-OKUPLjANjE

OBOŽAVAOCI Šabana Šaulića, organizuju u nedelju, 24.februara, u podne, spomen-okupljanje na odmaralištu "Zirenhajde" na auto-putu A2 u pravcu Bilefeld-Hanover. Posredstvom društvenih mreža, fanovi se informišu i dogovaraju o tome kako će odati poslednju poštu srpskom kralju narodne muzike. "Upalićemo sveće, položiti cveće i podeliti jedni sa drugima tugu zbog njegove smrti i tragične smrti Mirsada Kerića, nedaleko od mesta njihove pogibije", navode obožavaoci na "Fejsbuku".