SAZNAJEMO: 5 novih serija u martu na RTS

M. J.

15. 02. 2019. u 12:10

САЗНАЈЕМО: 5 нових серија у марту на РТС

Serija "Kralj Petar Prvi", Foto RTS

Medijski javni servis Srbije za mart pripremio čak pet premijera domaćih igranih serija

MART kuca na vrata, a u prvom prolećnom mesecu Medijski javni servis pušta u etar pet serijskih premijera. Iz bioskopskih dvorana, u naše domove ulazi "Kralj Petar Prvi". Filmski rediteljski prvenac Petra Ristovskog gledamo u 10 epizoda koje "nosi" Petrov otac Lazar Ristovski.

Snimljena prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, istorijska drama prati kralja Petra Prvog Karađorđevića od 1903. kad je stupio na presto, pa sve do dolaska srpske vojske na Krf 1916, nakon Albanske golgote. Spektakl sa dušom, kako ga je nazvao Ristovski stariji, podseća na okolnosti pod kojima je vladao omiljeni srpski kralj i na kakve je sve kompromise pristajao zarad očuvanja države i obraza.

U ulozi Makrene Spasojević gledamo Danicu Ristovski, njenog sina Marinka tumači Milan Kolak, a u glumačkom ansamblu su i: Aleksandar Vučković (regent Aleksandar Karađorđević), Marko Todorović (princ Đorđe Karađorđević), Tanasije Uzunović (vojvoda Radomir Putnik), Svetozar Cvetković (vojvoda Živojin Mišić), Marko Baćević (Nikola Pašić)...


PROČITAJTE I:I reprize gledanije od turskih sapunica

Tokom marta na RTS će "osvanuti" i 44 epizode "Moje generacije", čiji su junaci maturanti jedne beogradske gimnazije, naslednici čuvenih "milenijalaca". Pošto su rođeni 2000, "kršteni" su kao "generacija Z".

TV priča o odrastanju "kadrira" đake dva razreda (iz "crvene" i "plave" smene) u prvim danima nove školske godine u kojoj će doneti važne životne odluke. Dramski zapleti "začinjeni" humorom govore o dilemama, problemima, ali i radostima u životu mladih u Srbiji, njihovim roditeljima i profesorima.


"Kralj Petar Prvi".

U režiji Miloša Petričića priliku da zasijaju dobilo je dvadesetak mladih glumaca: Predrag Vasić, Jovana Milovanović, Vanja Jovanović, Matea Milosavljević, Katarina Živković, Nikola Stanković... Pored "nekih novih klinaca" su iskusne kolege: Milica Zarić, Slobodan Beštić, Nenad Ćirić, Vanja Milačić...

Serija „Moja generacija”


Seriju "Žmurke" najbolje preporučuje njen scenarista i reditelj Miša Radivojević ("Bube u glavi", "Dečko koji obećava", "Una"), koji je tri godine radio na tekstu prema sopstvenim doživljajima iz detinjstva. U šest epizoda satkana je intimna i bolna priča o sudbini dečaka i devojčica koji su krenuli u školu na Dan pobede nad fašizmom - 9. maja 1945. Iako nisu odgovorni za grehe roditelja - mališani stradaju, a naslednici pobednika dobijaju privilegije za zasluge svojih porodica.

Iz ugla dečjih bića, koja spoznaju surovost sveta, videćemo ideološke turbulencije u tek oslobođenom malom gradu. Narator je Svetozar Cvetković, a glavne uloge poverene su Milanu Mariću, Miši Janketiću, Milici Zarić, Marti Bjelici, Igoru Benčini, Aleksandru Berčeku...


Serija „Žmurke”

Četiri nastavka crnogorske igrano-dokumentarne mini-serije "Grudi" kao autor potpisuje Marija Perović, koja je svaku epizodu posvetila jednom liku. Ana (Marija Škaričić) je biohemičar i samohrana majka, koja je sama sebi dijagnostikovala kancer grudi. Zorka (Nada Šargin), supruga biznismena, na sve načine pokušava da ostane trudna. Jelena (Dubravka Drakić) je nastavnica, udata za stranca, i želi da dobije stipendiju za usavršavanje u inostranstvu.

Sve tri imaju ozbiljan problem sa grudima, i svaka od njih ima svoju priču sa Fukijem (Vojin Ćetković), šarmantnim i pomalo delinkventnim drugom iz detinjstva. Svi se sreću u rodnom Nikšiću na proslavi mature. Predstojeća tri dana promeniće im život.


Petar Strugar i Miodrag Dragičević u seriji „Pet”

ŽENSKA BANDA

NINU, Nataliju, Aleksandru, Katarinu i Sanju upoznali smo u prošlogodišnjem novogodišnjem programu RTS. Tokom cele 2018. očekivali smo da se heroine serije "Pet" pojave na malim ekranima. U martu stiže ženska banda - drugarice iz detinjstva koje je splet okolnosti posle mnogo godina spojio u centru obračuna kriminalnih klanova.

Na opasnom putu obrele su se Jelena Đokić, Hristina Popović, Marija Karan, Gala Videnović i Milena Radulović. "Ligu izuzetnih džentlmena" predstavljaju: Jovan Lole Savić, Nebojša Dugalić, Bojan Dimitrijević, Nikola Đuričko, Žarko Laušević, Viktor Savić, Miodrag Dragičević, Nikola Kojo, Marko Gizdavić i Vuk Đukelić. U ostalim ulogama su: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Marko Nikolić, Radovan Vujović, Igor Benčina, Gorica Popović. Reditelj je Balša Đogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Miro Bastina ,Ohio

15.02.2019. 14:24

Na 60-u Godisnjicu,najuglednije TV Kuce na Balkanu ,Rukovodstvo RTS programa je postavilo najvise medijske ciljeve ;1Reprizom popularnih Tv serijala.2 Modernizacijom zabavnih programa,uvodjenjem"zivih" sou programa u narodnom i zabavnom ruhu. 3.Povecanjem broja dokumentarnih i kulturnih sadrzaja.4.Projekat prezentacije digitalno restauriranih kultnih srpskih filmova. 5. Direktnim sportskim prenosima,koji ptomovisu svetsku slavu srpskih sportista! RTS je Srpski medijski BREND!

Gen52

15.02.2019. 15:05

@Miro Bastina ,Ohio - RTS je najložija i najmanje gledana televizija u Srbiji. Podigla je tv pretplatu, kako bi kladioničari mogli da ptare prenose sportske dogadjaje koje jedino interesuje kladioničare. Ostalo je sve repriza, reprize, reprize.

old good Tv

19.02.2019. 12:55

@Miro Bastina ,Ohio - Po meni u svakom slucaju bolji od Pinka, Happy-ja i Studija B zajedno. Repriza starih filmova i serija je zanimljivija od 255 sati uzivo bljuvotina po raznim rialitijima

Nikola I.S.

15.02.2019. 16:02

Jedina zamerka koju imam na program RTS-a je prikazivanje starih partizanskih filmova prepunih laži i komunističke propagande koje su već odavno razotkriveni i odbačeni.