Nebojša Dugalić: Vreme je da se pomirimo sa prošlošću

Milica BOBINAC

25. 11. 2018. u 19:41

Небојша Дугалић: Време је да се помиримо са прошлошћу

foto M.Anđela

Glumac o ulozi Voje u seriji "Žigosani u reketu", drami "JUtro će promeniti sve", drugoj šansi...

DA li baš moramo da pristajemo na toliko toga što nam se svakodnevno nameće? Ako samo to neprestano činimo, onda ćemo zasigurno izgubiti svoju ličnost. Ali, nije li moguće probati različite stvari i sačuvati to malo duše i srca sećajući se sebe iz nekih drugih, boljih vremena? Serija "Žigosani u reketu" suočiće nas sa svim izazovima koje današnjica nosi - ovim rečima Nebojša Dugalić započinje razgovor za "TV novosti", o najsvežijem formatu iz "kuhinje" Dragana Bjelogrlića (četvrtkom i petkom u 20.00 na Top kanalu).

U liku košarkaškog menadžera Vojislava, poznati glumac ugledao je pravu sliku i priliku čoveka modernog doba koje nas je, kako kaže, prinudilo da se bavimo svim i svačim da bismo opstali.

PROČITAJTE JOŠ - Nebojša Dugalić: Do dece spontano i iz ljubavi

- Iz dana u dan uspostavljaju se nova pravila igre. Voja je svojevremeno bio košarkaška zvezda, a u međuvremenu je postao veliki menadžer, što mu takođe dobro ide. On je čovek koji ume da pliva kroz život i da poraz nosi na leđima. Da nastavi dalje i bude beskrajno požrtvovan za one koje voli i ceni. Ume i da prevari kad treba, da otrpi i stoički da se nosi sa neizvesnostima ovog vremena. U suštini je dobar čovek i besmisleno bi bilo ne braniti lik koji tumačite - priča Dugalić. - Najvažnije je da se vidi šta znači upustiti se u tok i plivati ne samo onako kako mi zamahujemo rukama. Jer, on ima svoje vodopade, zatišja i vrtloge iz kojih treba izvući živu glavu. U seriji je prikazana zanimljiva priča o različitim vodostajima i prilikama u reci koja se zove sport.

KRIMOS MEKOG SRCA GLEDAOCI, baš kao i naš sagovornik, s nestrpljenjem iščekuju da se na RTS konačno pojavi dugo najavljivana krimi-drama "Pet". Ovde će nam Dugalić prikazati svoju "mračnu" stranu. - Tumačim kriminalca tek otpuštenog iz zatvora. On se trudi da pomogne ženi najboljeg prijatelja, koja je ostala nezaštićena posle njegove smrti. Zapravo, to je pokušaj spasavanja barem nekog dela duše i srca koje svaki čovek u sebi nosi. Imao sam priliku da pogledam radnu verziju i izgleda mi dobro. Nadam se da će i celina biti takva - poručuje Nebojša.

Prema rečima našeg sagovornika, cilj "Žigosanih u reketu" je da pomiri sadašnjost i budućnost sa prošlošću.

- Mi smo skloni naglim diskontinuitetima i volimo da imamo osećaj da istorija počinje od nas, a u seriji smo se vratili u nekadašnje doba. Priča je savremena i namerava da govori o današnjici i vremenu pred nama, ali pre svega sa osvrtom na to šta je nekada značilo baviti se sportom, a šta to danas predstavlja. Mnogi uslovi su se promenili, pre svega tržišni, jer ranije nije bilo toliko novca u sportu. Ovde smo pokušali da ispričamo nešto i o tom periodu, kada su se ljudi bavili sportom zbog njega samog.

Tako je, nadovezuje se Dugalić, filozof Eugen Fink definisao igru kao jedan od osnovnih fenomena ljudskog postojanja.

- "Žigosani" pokušavaju da predstave doživljaj igre i radost koju nosi njena neizvesnost u odnosu na pobedu ili poraz, postignuće i prekoračenje vlastitih granica. Odnosno, šta znači početi ni iz čega i stvoriti ideju za koju čovek izgara celim bićem - objašnjava glumac.

Oživeo je intrigantnog junaka, koji je već u prvoj epizodi svojim postupcima dovoljno zainteresovao srpsku publiku. Koliko je bilo izazovno naći se, kao i desetinama puta ranije, u koži čoveka sa kojim ima malo dodirnih tačaka, Dugalić odgovara:

- Prilikom građenja lika glumac ne razmišlja o tome u kakvoj su vezi njegove lične osobine sa onim što tumači. Trudi se da što reljefnije i ubedljivije stvori svog junaka. U ovom slučaju, nastojao sam da se oslonim na ono što je dramaturgija scenarija nudila kao dobru osnovu, a to su raznolikost i široke amplitude svih njegovih stanja, osećanja, razmišljanja, dilema i problema - kaže Dugalić.

Prikaz ljudskog bića u različitim okolnostima donosi gledaocima mnogo uzbuđenja, iznenađenja, promena i neočekivanih obrta. Baš to ovu priču čini zanimljivom i ubedljivom. Nekada slavni košarkaš našao se na putu pronalaska svog srca, koje je usput izgubio zbog silne želje za uspehom.

Foto Top kanal

- U takve faze se, po mom dubokom uverenju, uvek dolazi neprimetno. Čovek naprosto osvane u nekakvom životu za koji sve vreme veruje da je njegov samo zato što pokušava da nešto stigne, dohvati, završi i uradi, a sebi daje malo prostora da se zapita da li to ima smisla - priča glumac. - Vojislav nije iznebuha rešio da promeni svoj život, već je shvatio da menadžerski put kojim je išao mora da dobije novu perspektivu i ozbiljnije osmišljenje, inače će sve izgubiti smisao. Naša priča o drugoj šansi je u stvari priča o trudu da se pomire zahtevi vremena. Niko ne može tek tako izmestiti sebe iz vremena u kojem živi. Dakle, on mora da pristane na zadate okvire. Ali, da li je baš tako?

Osim u "Žigosanima u reketu", poznatog glumca u poslednje vreme viđamo i u seriji "Jutro će promeniti sve", gde tumači oca glavnog junaka Filipa (Nikola Rakočević). Dugalić priznaje da mu je saradnja sa mladim kolegama izuzetno prijala.


- Snimanje ovih projekata preklopilo se u jednom trenutku, pa sam jurcao sa seta na set. Ali, nije mi žao - kaže on. - Radujem se novim iskustvima sa mlađim kolegama i shvatam da glumačka igra postaje mnogo ubedljivija, tačnija i suptilnija kad pred sobom imate dobar dramaturški predložak. Radeći na ovoj seriji uvideo sam da na našem glumačkom nebu ima velikih potencijala. "Jutro" je radila "sveža" ekipa, kojoj je baš stalo do toga da predstavi svoju generaciju, i to se oseća.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)