Ekstra Nena: Naši problemi su higijena, samopoštovanje i predrasude

Slavica DOBROSAVLjEVIĆ

02. 01. 2018. u 12:30

Екстра Нена: Наши проблеми су хигијена, самопоштовање и предрасуде

TIM Prof dr Snežana Berić sa svojim studentima / Foto Dragan Milovanović

Pop pevačica o karijeri, trenutnoj muzičkoj sceni i pedagoškom radu: Povratiti temeljno kulturnu politiku je osnovni zadatak, jer na tome počiva naša stvarnost koja se još može promeniti

PEVAČICA čarobnog glasa Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, već dugo nije prisutna na muzičkoj sceni. Dok su mnogi pevači jurili za instant hitovima i brzom zaradom, istaknuta muzička umetnica i prva dama srpske šansone, kako je mnogi zovu, posvetila se obrazovanju i pedagoškom radu. Poslednja jugoslovnska predstavnica na "Pesmi Evrovizije" u Švedskoj 1992. s kompozicijom "Ljubim te pesmama", Radeta Radivojevića, danas predaje da privatnom univerzitetu. Ekstra Nena, koja je lepotu i raskoš svog glasa pokazala u različitim žanrovima, naglašava da se nije povukla sa scene, već čeka bolje dane za muziku.

- Povlačenja nema, muzika je moj život - kaže za "Novosti" pevačica i prof. dr Ekstra Nena. - Jednostavno nije uvek povoljna situacija za samostalno ulaganje u nove muzičke projekte i velike koncerte. Uvek se odazovem pozivu za održavanje muzičkih i poetskih nastupa, kao i odgovarajućih TV emisija. Zbogom ne postoji, to je samo reč prisutna u poeziji, da bi se postigao uzvišeni stepen dramatike.

PROČITAJTE JOŠ - Ekstra Nena: Predali smo se lošoj zabavi

Uvek je dobro vreme za pesmu. U stvari, kada dođu teški dani treba uzvratiti vrhunskim doprinosom i delovanjem u kulturi i umetnosti. Istorija nas je tome naučila, ali možda se u ovom vremenu više zaboravlja. Teško je naći istomišljenike, operisane od strasti prema uspehu a ne delu, posebno ne mešajući umetnost sa politikom.

* Hoćete li publiku uskoro obradovati novim pesmama?

- Već sam snimila određene pesme, ali osim digitalnih izdanja, nisam još odlučila kada ću se pojaviti u medijima sa novim muzičkim materijalom. U svakom slučaju, biće to nešto potpuno drugačije od mojih dosadašnjih izdanja.

MINIMAKS - GLASNIK JEDNOG VREMENA NA početku karijere našoj sagovornici je pomogao TV voditelj i šoumen Milovan Ilić Minimaks. Na pitanje kako danas gleda na to vreme i saradnju sa njim, Ekstra Nena kaže: - Uvek pamtim prijatelje, rado ih spominjem i nikada ne zaboravljam. Minimaks je bio kompleksna multimedijalna ličnost, razumeo je i vrednost i komercijalnost praveći savršenu ravnotežu. To su retki i dragoceni ljudi, glasnici i potreba svakog vremena.

* Kako danas vidite muzičku scenu u Srbiji?

- Postoji nekolicina izvođača koje možemo videti i na MTV kanalu, većinom mladi i žedni radikalnih promena na našoj muzičkoj sceni. Ništa pretenciozno, ali uz seriozan rad i savremeni marketing biće dobro. Mora se pratiti svetska scena i pružiti kvalitet, a ne snimati tek da biste objavili neke notice da vas publika upozna ili ne zaboravi. Od afirmisanih i prepoznatljivih domaćih izvođača ništa se ne nudi što već nije viđeno, nego narod brzo zaboravlja, pa se zadovoljava takvom ponudom jer nema ništa drugo da konzumira. Posebno se cene pevači iz regiona, ceni se tuđe rađe od domaćeg. Na ovoj temi treba razraditi zaboravljen pojam samopoštovanja.

PROČITAJTE JOŠ - Ekstra Nena: Spremna sam za ljubav

* Šta zaslužuje kritiku a šta pohvalu?

- Nema vremena za kritiku, treba dati više kvalitetno osmišljenog prostora i ostvarenim izvođačima na kojima je začeta kultura i muzika u ovoj zemlji, a koji danas jedva preživljavaju jer nemaju honorare ni posao od koga su nekada dostojanstveno živeli. Povratiti temeljno kulturnu politiku je osnovni zadatak, jer na tome počiva naša stvarnost koja se još može promeniti, da opet postanemo zemlja srećnih i zadovoljnih ljudi. Najveći medijski prostor se prepušta politici i kupljenim šablonskim formatima rijalitija koji se ne emituju u razvijenim intelektualnim sredinama. Tamo se i dalje ceni obrazovanje, moral i ljubav prema bližnjem, za razliku od domaćeg terena gde se deca predškolskog uzrasta regrutuju za borbu sa "vukovima", za žestoku konkurenciju, osećaj zavisti i slično, kako bi zadovoljili neostvarene želje roditelja, propuštajući najlepše dane detinjstva. Ko se onda brine o budućnosti te dece? Mediji? Svaka čast! Ovo je veoma delikatna tema kojoj treba više prostora u živom programu.

* Kakvo je iskustvo za vas bilo učešće na "Pesmi Evrovizije" i kako danas gledate na to takmičenje?

- Svakako nezaboravno iskustvo, predivna pesma koja živi, svako bi to poželeo u karijeri. Danas se iza zatvorenih vrata odlazi na "Evrosong" ne kao najbolji, već sa najboljim kontaktima. Zastava zemlje koje se vijori iznad svakog izvođača treba da budi osećaj pripadnosti domovini i profesiji, a ne alarm za grabljivost i sticanje profita. Velika je konkurencija, zato ostavimo da nas pamte po najlepšim pesmama, ljubim vas pesmama.PROČITAJTE JOŠ - Note razgalile Srbe

* Na muzičkoj sceni bili ste jedinstveni i po tome što ste se oprobali u različitim žanrovima?

- Da, primećujem da se danas u Srbiji dive izvođačima iz regiona kao da su oni to izmislili. I pre mene su umetnici šetali kroz žanrove, to je izazov, ipak u mom velikom muzičkom i jezičkom opusu, ja sam se uvek sa ljubavlju i velikim radom sistemski posvećivala i ostavila neke prelepe snimke - to je moje delo.

* Da li je tada bilo lakše ili teže postati pevač?

- Uvek je podjednako teško i lako postati dostojan naziva pevač - umetnik. Ranije je bilo obavezno poštovanje vrednosti umetničkog, vokalnog, estetskog i ljudskog, a svakako da se scenskim muzičkim nastupima, pogotovu na TV, bavio samo onaj ko to zaslužuje. Danas je dovoljno biti skandal majstor i senzacionalne pojave, ali pitanje je do kada će to trajati. Svi žele na televiziju, a ne oni koji imaju šta da pokažu i ostave iza sebe. Ne postoji kontrola kvaliteta.

* Pisali ste bajke i poeziju, objavili ste jednu knjigu pesama i na kineskom jeziku. Otkud potreba da iskažete kreativnost i kroz pisanu reč?

- To je porodična crta od detinjstva, mojih sestara, braće i mene. Svi smo okrenuti književnosti, poetici i muzici, naravno iz hobija, samo sam ja profesionalac.

* Javnu scenu zamenili ste katedrom. Na privatnom univerzitetu predajete biznis, kako ste se pored muzike opredeleli za to?

- Nisam zamenila scenu, već imam još jednu scenu - profesionalno pedagošku. Možda sam bila radoznalija, vrednija i upornija od drugih i postigla sve to što danas radim. U vremenu čuda na srpskoj muzičkoj sceni, počela sam uporedo da dovršavam svoje obrazovanje. Nije bilo nimalo lako, ali danas mogu iz ličnog iskustva da pokažem mojim studentima da ništa nije nemoguće ako je čovek uporan i vredan.

PROČITAJTE JOŠ - "Božićno seoce" raj za decu


* Kako je raditi sa studentima?

- Imamo sreću da delimo taj zajednički deo života, uz uzajamno poštovanje i poverenje, uvereni da tri glavna problema u Republici Srbiji - higijena, samopoštovanje i predrasude, možemo zajedničkim snagama da eliminišemo, determinišemo i zauzmemo pravu poziciju u našem okruženju, kako bismo živeli kao sav normalan svet.

* Doktorirali ste na temu "Brendiranje u kulturi i globalizam". Kako ocenjujete aktuelni društveni trenutak na globalnom nivou?

- Najveći poznavaoci svetskih problema ne mogu da reše suštinu razdvajanja naroda baš zbog ogromne gladi koju budi moć profita. Globalni problem nisu resursi, već otimanje istih i pogrešno raspoređivanje. Samo iz ugla razumevanja muzike i umetnosti uopšte, život je, zaista, dragocen. Sve ostalo je interes i biznis.

* Šta nam je globalizacija donela, a šta je uzela?

- Mnogi bi rekli živeo internet - embrion globalizacije, drugi - da ga nema trebalo bi ga izmisliti, a mi u regionu, nažalost, čekamo u redu da uđemo u tuđu prošlost. Uzdam se u nove ideje, zajedničke ispravne ciljeve, uzajamno razumevanje, uvažavanje različitosti, poštovanje posebnosti, ukazivanje poverenja iskustvu, lepom govoru, pristojnom izgledu, obrazovanju, dostojanstvenom zanimanju i empatiji. Iz ljubavi su nastala velika dela, samo se treba vratiti toj emociji.

* Mnogi smatraju da je globalizam nova utopija čovečanstva?

- Za nekoga je i ovakav život utopija, pa ga živimo. Jedina uteha je u ljubavi i razumevanju. Ko to postigne, može se reći da je srećan čovek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije