Veronika Kastro: Želim dostojanstveno da starim

Milan Adžić

20. 08. 2017. u 19:40

Вероника Кастро: Желим достојанствено да старим
Legendarna glumica o novoj netfliksovoj seriji "Kuća cveća", karijeri dugoj pet decenija, plastičnim operacijama

SLAVNA meksička glumica Veronika Kastro (64), koja je prošle godine proslavila pola veka karijere, vraća se na mali ekran. Mada se šuškalo da je u pregovorima sa Televisom, za koju je pre dve decenije snimila poslednju telenovelu "Mali grad Infijerno", junakinja legendarnih sapunica "I bogati plaču" i "Divlja ruža" prihvatila je sa oduševljenjem ponudu Netfliksa da odigra glavnu ulogu u dramskoj seriji sa elementima crne komedije, radnog naziva "Kuća cveća".

- Bilo mi je teško da se vratim na televiziju, jer nisam pronalazila izazov u projektima koji su mi nuđeni - kaže Veronika. - Zavolela sam slobodu, a kad se naviknete na nju - nema tog ugovora na svetu koji bi mogao da vam je oduzme. Prošlo je vreme "ružičastih" telenovela, čiji sam bila pionir, a u današnjim pričama iz tog žanra ne pronalazim sebe. Budući da sam žena i umetnik prošlog veka, shvatila sam da je vreme da se oprobam kao glumica u novom milenijumu. Ponuda da snimim seriju za Netfliks bila mi je primamljiva. Dopala mi se priča, kao i sama ideja gledanja serije na zahtev. Televizija se danas sve manje prati. Ljudi nemaju vremena da gledaju seriju svakog dana u određeno vreme. Internet premijum platforme, koje nude video-sadržaj na zahtev, pre samo nekoliko godina delovale su futuristički, a danas su naša svakodnevica. Srećna sam što će u mojoj karijeri biti zabeležen naslov iz nove TV ere.

Mnoge latinoameričke glumice harale su poslednjih četrdesetak godina malim ekranima širom sveta, ali samo Kastrova s punim pravom nosi titulu "kraljica telenovela". Meksičkoj divi pošlo je za rukom da početkom osamesetih godina prošlog veka sa serijom "I bogati plaču" osvoji čitavu planetu, koju je nekoliko puta obišla zahvaljujući dobrodušnoj Marijani. Uz ljubavne jade ove kovrdžave lepotice uzdisala je publika u više od 150 zemalja, na 25 sinhronizovanih jezika, a u Sovjetskom Savezu, gde je nekoliko puta bila na višemesečnoj turneji, seriju je pratilo čak 100 miliona ljudi! U skoro svakoj kući koja je imala televizor, a koji je u doba komunizma bio stvar prestiža, gledala se serija. Popularnu Vero nisu obožavali samo Rusi. U Kini, Italiji, Nemačkoj i celoj Južnoj Americi dočekivali su je kao kraljicu. O tome koliko su bili opčinjeni njenim likom i delom najbolje govori podatak da je Kastrova u Milanu 1985. snimila telenovelu na italijanskom jeziku "Srećo, gde si?", kao i četiri melodrame u Argentini.

Serija "Kuća cveća"

- Zvezdane trenutke živela sam punim plućima. U potpunosti sam bila posvećena poslu. Kad sam odlučila da usporim tempo, iza sebe sam imala 30 godina neprekidnog rada na televiziji, filmu i u pozorištu. Ostvarena sam kao umetnik, nemam prevelikih želja, sada igram isključivo iz zadovoljstva i u projektima koji mi ne oduzimaju mnogo vremena. "Kuća cveća" imaće 13 epizoda od po pola sata. Za mene je to puna kapa - poručuje Veronika.

Na pitanje da li je, osim u poslu, preterivala u drugim stvarima, i da li bi nešto promenila u životu, Kastrova odgovara:

- Priznajem da sam bila opterećena izgledom. Filmska industrija je okrutna prema ženama u zrelim godinama, a ja sam poželela da što duže sačuvam lepo lice. Možda sam pogrešila što sam zarad toga radila korekcije lica, ali ne kajem se zbog plastičnih operacija. Danas imam drugačije mišljenje o tome, želim dostojanstveno da starim. Dve decenije ništa nisam radila na licu i obećala sam sebi da više neću ići pod skalpel.

"Divlja ruža"MUŠKARCI VLADAJU MEKSIKOM

TOKOM bogate karijere igrala je pretežno siromašne, ali hrabre žene koje nisu odustajale od snova. Uprkos popularnosti i uticaju telenovela, Veronika kaže da je neravnopravnost među polovima i dalje izražena u njenoj domovini:

- U Meksiku još dominiraju muškarci. Ja sam imala sreće, ali za nju sam morala napornim radom da se izborim."I BOGATI PLAČU" NA BLANKO

POVODOM nedavne smrti začetnika meksičkih telenovela, producenta Valentina Pimsteina (snimio 96 sapunica), koji je uz Veroniku proslavio mnoge glumice poput Lusije Mendes, Edit Gonsales i Talije, popularna emisija Hoy ("Danas") odala mu je počast uključivši u program najveća glumačka imena sa kojima je radio. Kastrova je tom prilikom otkrila kako joj je dodelio prvu glavnu ulogu u čuvenoj seriji "I bogati plaču".

- U vreme kad sam počinjala nije se snimalo mnogo telenovela i dobiti stalnu ulogu značilo je kao izvući glavnu premiju na lutriji. Sećam se da sam posle serije Barata de primavera (1975), u kojoj mi je dao šansu da odigram glavnu negativku, često zvala Valentina i molila ga za posao. Onda me je jednog dana pozvao i pitao da li sam i dalje zainteresovana da radim sa njim. Odgovorila sam mu otresito, poput mojih junakinja: "Naravno da želim da radim! Čoveče, umirem od gladi, treba mi posao. Daj mi i epizodnu ulogu, neću se buniti". Rekao mi je: "U redu, ali moraćeš da mi potpišeš blanko ugovor". Bez razmišljanja sam stavila potpis. Kad sam okrenula prednju stranu ugovora, na njoj je pisalo "I bogati plaču".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije