PRE nekoliko dana proglašen je 150000. gledalac filma Santa Maria della Salute, a mi večeras u 20.05, na RTS 1, gledamo treću od 11 epizoda istoimene serije reditelja i scenariste Zdravka Šotre. Stvaralac iza čijeg imena stoji 112 naslova, Šotra je zaslužan za najgledanije serije sa naših prostora, počevši od "Više od igre" (1972) pa sve do "Šešira profesora Koste Vujića" (2013). Pitamo ga kako bi objasnio uspeh svojih TV dela, šta je to što publiku privlači njima:

- Možda ono što mi mnogi kažu, da znam da ispričam priču. Ima reditelja koji kad rade gledaju da ostave jak utisak, šta sve njihova fantazija može da stvori, dok se ja koncentrišem na suštinu onog što ta priča nosi. Razmišljam samo o tome šta je bitno za scenario i, kako priča teče, šta sve mora da se eliminiše na tom putu da bi je publika tečno "čitala". Možda je u tome tajna.

* Vaši saradnici kažu da ste povezani sa nekim višim silama, tokom snimanja vas služi vreme - kad vam zatreba sunce tu je, kao i kiša...

- To je počelo sa Slobodanom Stojanovićem sa kojim sam najviše radio. Još od "Više od igre" stvarno su se, naročito na njegovim tekstovima, dešavale čudne stvari. Kad nam zatreba magla, dođemo na teren i ne trebaju nam tehničari da je prave, jer je ona tu. Isto je sa snegom. Kukamo da smo zakasnili, da ga više neće biti, ali ujutro kad ustanemo - on je pao. Još neverovatnije je bilo sa dugom, koja je retka pojava, a želeli smo da se pojavi na određenom mestu. Pozvali smo vatrogasce kako bi je napravili prema suncu. Čim su došli na lokaciju, prelepa duga je stajala baš tamo gde nam je trebala. Kad smo snimali "Zonu Zamfirovu" nijednog dana nismo izgubili nijedan sekund zbog vremena. Završimo snimanje, ekipa ruča, a kad pođemo kući počne takvo nevreme i kiša koja traje sledećih 15-20 dana. To je da se čovek stvarno naježi.

* Producenti vole da rade sa vama, zato što brzo snimate...

- Radim neverovatno brzim tempom i stalno vičem. Imam u glavi svaki kadar cele serije i koji god treba da se snima - mogu odmah. Ako nisu uslovi za odabranu scenu, istog trenutka prelazimo na drugu, što doprinosi efikasnosti. Zbog toga me producenti vole.

* Postoji li nešto što može da vas izvede iz takta?

- Dozvoljavam sebi da vičem kad se kasni u kadar, ili dolazi do neopravdanog zastoja u snimanju. Time se i praznim. Umesto da sve "gutam", tako olakšavam sebi. Dobro je kad se izvičem. Moj pokojni kolega Aca Đorđević imao je manir da se dogovori sa asistentom da, kad dođe u studio, njih dvojica se psuju i svađaju. Cela ekipa tad se uozbilji i radi dobro. Tako malo i ja sledim pokojnog kolegu.


PROPUŠTENI PROJEKTI

* POSTOJI li nešto što ste hteli da snimite, a niste?

- Ima mnogo više onoga što sam snimio. Mada postoje i projekti koje sam pokušavao da uradim, a nisam. "Zonu Zamfirovu" i "Lajanje na zvezde" sam po deset godina probao da uradim, pa u međuvremenu snimim nešto drugo. Evo, i Lazu Kostića, godinu dana nisam znao hoću li ga snimati, dok se nije zaključio ugovor. Mnoge sam tako projekte ostavio. Ali ne mogu biti neskroman. Niko nije uspeo da ostvari sve što je u životu želeo.