Mile Bas povratio prava na turbo-folk hitove

sreda, 22. 06. 2016. u 13:28

Миле Бас повратио права на  турбо-фолк хитове

Kemal Malovčić, Šemsa Suljaković, Mile Kitić, Dragana Mirković i Sinan Sakić sa "Južnim vetrom" - Savom Bojićem, Miletom Basom i Pericom Zdravkovićem (sede)

Mile Bas iz "Južnog vetra" dobio sudski spor protiv aleksandrovačke kuće "Diskos" oko vlasništva fonograma: Vraćeno mi je ono što mi pripada. "Diskos" je godinama parazitirao na mom vlasništvu

KOMPOZITOR i vođa orkestra "Južni vetar" Miodrag M. Ilić, poznatiji kao Mile Bas, dobio je u Privrednom sudu u Beogradu spor protiv aleksandrovačke kuće "Diskos". Prvostepenom presudom je potvrđeno da je Mile Bas vlasnik snimaka (fonograma) na kojima su zabeleženi turbo-folk hitovi Dragane Mirković, Mileta Kitića, Šemse Suljaković, Sinana Sakića, Kemala Malovčića... Posle Dušana Kojića Koje iz "Discipline kičme", koji je povratio svoja fonogramska prava od PGP RTS, ovo je drugi slučaj da je sud po Zakonu o autorskim i srodnim pravima presudio u korist originalnog proizvođača fonograma.

- Najzad mi je vraćeno ono što mi pripada, "Diskos" je godinama parazitirao na mom vlasništvu. Mnogo kolega ima isti problem, jer su im izdavači bez osnova prisvojili prava na fonograme - rekao je Mile Bas, jedan od osnivača Društva proizvođača fonograma "Matrica".

Predsednik "Matrice" Slobodan Nešović prezadovoljan je što je srpsko pravosuđe počelo da pokazuje razumevanje za kompleksnu materiju autorskih i srodnih prava i donosi odluke u skladu sa zakonom.

Uprkos velikom otporu medija i sredine u kojoj je stvoren, "Južni vetar" je srušio sve postojeće standarde na estradi i u diskografiji. Najveći hitovi ("Izdali me prijatelji", "Reci sve želje", "Ruže cvetaju samo u pesmama", "Kockar"...) i najveći tiraži, kao i najposećeniji koncerti, vezani su za "Južni vetar" i Mileta Basa, što ga čini najuspešnijim kompozitorom svih vremena na Balkanu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dacha

22.06.2016. 17:26

Kakve veze ima turbo folk muzika sa Juznim Vetrom????Ovde se radi o izdanjima od 1979 do 1991

Roki

22.06.2016. 18:15

Da smo pametni Mile Bas bi bio predsjednik regiona. Covjek je legenda. Slusali bi muziku i ne bi se mrzili i ratovali. A mi gledamo politicare. Tako nam i treba.

Uros

06.07.2016. 23:29

Mile Bas je najveci kompozitor svih vremena na ovim prostorima.Iza Juznog su ostale najlepse pesme i najveci hitovi koji i dan danas traju.

Bojan

20.09.2018. 08:22

Novinari ,prvo naucite sta je turbo folk i kada je nastao ....za vasu informaciju pocetkom 90 tih ,a Juzni Vetar veze nema sa tim zanrom .