Koja: Naš bunt naša stvar

M. ADŽIĆ

12. 06. 2011. u 20:55

Dušan Kojić, basista i pevač “Discipline kičme”, o novom albumu, slatkišima, mobilnom telefonu i politici

GRUPA “Disciplina kičme” otvorila je nedavno svojim nastupom letnju baštu KST, spektakularnim koncertom pred mnogobrojnom publikom. U godini kada se navršava tri decenije postojanja legendarnog benda, basista i pevač Dušan Kojić Koja najavljuje novi album, čiji se izlazak očekuje u junu. Koja poručuje da publika može da očekuje novu dozu “primitivnog hard bluz zvuka i fanka” i koncerte širom Srbije.

- Album je spreman i pojaviće se na tržištu u narednih mesec dana. Postoji razlika u odnosu na prošle albume, kao što je i svaki prethodni bio različit u odnosu na one koji su njemu prethodili. Da je drugačije, ne bi bilo dobro - kaže na početku razgovora za “Novosti” Koja.

* Pratite li trendove u muzici i dopuštate li im da menjaju vaš ukus?

- Trendovi ne bi trebalo da menjaju ukus, ali treba biti svestan trenutka u kojem se nalaziš. Znam šta se dešava, a ako mi se dopadne neki pravac (obično iz dens muzike), neke zanimljive elemente mogu udenuti u zvuk grupe, kao što se svojevremeno dogodilo sa dram-end-bejzom ili rejv muzikom. Ali, toga je danas sve manje, pošto se muzika proizvodi “na metar”, trendovi se smišljaju brzo i opstaju kratko, nemajući trajnu vrednost.

MOBILNI TELEFON * KORISTITE kompjuter, a nemate mobilni telefon. Zašto? - Kompjuter je potpuno izmenio svet i postao sastavni deo života, multifunkcionalna je sprava i ima mnogo namena. Ko to nije shvatio, ne mogu mu pomoći. Mobilni telefon bi mi stalno zvonio, pa bih ga držao isključenog, a u čemu je onda poenta? Takođe, pokušavam da primoram ljude da se drže dogovora, a ne da ga menjaju svaki sat vremena novim “esemesom”.

* Rekli ste da umetnost može da bude odraz trenutne situacije u društvu. Ako znamo da je tokom devedesetih vaša muzika bila odraz buntovništva prema tadašnjoj politici, protiv koga se danas “bore” rokeri?

- Muzika benda “Disciplina kičme” je uvek bila odraz buntovništva, što i jeste poenta rokenrola. On je uvek protiv bilo kakvih ustaljenih i uštogljenih pravila, kao i šablonskog, dosadnog poimanja stvari i života, a politika je sigurno jedna od najsuvoparnijih i najdosadnijih stvari koje postoje. A kako smo videli, često izaziva zlo. Ali, mi se nikad nismo bavili, niti ćemo se eksplicitno baviti kritikom neke trenutne političke situacije. Naš bunt je na drugom, sveobuhvatnijem nivou.

* Pratite li dnevna politička dešavanja?

- Ne pratim ih redovno, ali kao i svi, poučeni lošim iskustvom, znam šta se dešava.

* Rekli ste da sve žešće svirate kako ste stariji. Da li je strast prema muzici ostala ista kao na početku karijere, ili je reč o rutini?

- Rečenica koju ste izgovorili upravo to objašnjava - da rutine nema. Mada, ima nečeg dobrog ponekad i u rutini.

* U koji period grupe biste se vratili? Koji su to trenuci kojih se rado sećate, a šta je ono što biste zaboravili ili promenili?

- Ne razmišljam na taj način, svih momenata se sećam, i svaki ima svoje mesto u istoriji grupe. Ne odričem se prošlosti.

* Posećujete li i dalje istu poslastičarnicu? Je li istina da vas je najlakše “potkupiti” kolačima?

- Izgleda da ste me pomešali sa Ivicom, pretpostavljam ne i sa Maricom (smeh). Malo je poslastičarnica ostalo u Beogradu, pogotovo onih u kojima može da se puši, tako da sve i da hoću nemam mnogo izbora. Sve se svodi na nekoliko plemenitih objekata.

* Kako ćete provesti leto?

- Radno i veselo. Kao i ostala godišnja doba.

* Planirate li veći beogradski koncert?

- Naravno, negde na jesen, a upravo nas čeka akcija objavljivanja albuma i sve ono što to nosi sa sobom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)