ZA DRŽAVNE VILE LISTA ČEKANJA! Kako funkcioniše "Dipos" u godini kada obeležava šest decenija postojanja diplomatske kolonije

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

04. 05. 2021. u 13:00

OVA godina po mnogo čemu značajna je za "Dipos", državno Društvo za iznajmljivanje nekretnina.

ЗА ДРЖАВНЕ ВИЛЕ ЛИСТА ЧЕКАЊА! Како функционише Дипос у години када обележава шест деценија постојања дипломатске колоније

Foto Zoran Jovanović

Prvo, slave jubilej, 60 godina od osnivanja Diplomatske kolonije, i drugo, uprkos koroni, prihodi koje su zaradili državi multiplikovani su. Poslednjeg dana marta sve nekretnine kojima gazduju izdate su u zakup, osim četiri mala lokala - tri u Tržnom centru "Staklenac", u Makedonskoj, i jedan u Sremskoj.

U ovom trenutku "Dipos" ima između 20 i 30 zahteva na čekanju za izdavanje vila u Diplomatskoj koloniji.

- Svi smo mislili da će se epidemija korone odraziti na naše poslovanje - kaže direktor "Diposa" Đoko Krivokapić.

- Sve što se desilo, za nas je veliko iznenađenje. Prošlog maja, u vreme vanrednog stanja, Vlada je donela zaključak po kom je trebalo maksimalno da revidiramo plan i program iz prethodne godine, shodno pesimističkoj ekonomskoj situaciji zbog kovida u celom svetu.

Iznenadili smo se kad smo shvatili da smo kraj prošle godine dočekali sa 15 puta većom dobiti nego što smo to predvideli izmenjenim planom. Zato smo analizirali šta se desilo. Ispostavilo se da nije bilo napuštanja kancelarija i rada onlajn, kao što smo očekivali. Nismo imali nijedan otkaz zakupa. Naprotiv, bilo je mnogo novih zahteva.

BISER Škarkova vila, u Deligradskoj 14, Foto Zoran Jovanović

Statistika preduzeća pokazuje da su 31. decembar prošle godine dočekali sa 96,61 odsto izdatih nepokretnosti, a ovaj mart sa neverovatnih 98,57 odsto. Međutim, daleko je bitniji procenat naplate potraživanja, koji nekada nije prelazio ni trećinu. Sada je, u decembru, bio 88,27, a u martu, kada je tradicionalno slaba naplata - 85,7 odsto.

Ko su ljudi koji usred korone iznajmljuju "Diposove" vile i stanove? Krivokapić kaže da su to mahom domaća preduzeća, što daje nadu da ekonomija nije sasvim slomljena pandemijom.

Foto Zoran Jovanović

 

Drugu polovinu uglavnom zakupljuju stranci. Međutim, od njih je prihod veći jer uzimaju kuće veće kvadrature, pa samim tim i skuplje.

- Svi stanovi i kuće kojima gazdujemo u ovom momentu su izdati. Najveća vila ima oko 1.800 kvadrata i mesečni zakup za nju je 12.000 evra - otkriva Krivokapić.

Sva zdanja izdaju se preko sajta. "Dipos" je u obavezi prvo da ponudi slobodne nekretnine diplomatskoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici, pa ako pretekne - domaćim zakupcima. Broj ovih drugih, međutim, stalno raste.

"MERMERNI ZVUCI"

CELA Diplomatska kolonija pokrivena je travnatim površinama i skulpturama otkupljenim iz vajarske kolonije u Aranđelovcu "Mermerni zvuci". Svaka skulptura dolazi iz različite zemlje i izražava, po rečima Ivane Milosavljević, kosmopolitski duh naselja.

Foto Zoran Jovanović

Preduzeće trenutno gazduje sa 354 nekretnine, ali, osim vila, tu su i nešto skromniji stanovi, kao recimo u dva solitera, u beogradskoj Ulici Pere Todorovića. Za vreme socijalizma tu su živeli diplomatski činovnici DDR-a, a danas se izdaju pod povoljnijim uslovima nego luksuzne kuće.

Inače, pojedinačno gledano, najviše nekretnina iznajmljuju Amerikanci.

USPEH Đoko Krivokapić, direktor "Diposa" , Foto Zoran Jovanović

Kada je u pitanju Diplomatska kolonija, koja ove godine slavi jubilej, sve kuće u njoj - a ima ih 26, od čega su četiri izuzete za državne organe - izdate su. U njima ima stranih ambasada i rezidencija (npr. Libana, Kipra, Palestine), ali i jedan vrtić, nekoliko firmi, sedište KK Partizan...

- U pitanju je praktično zelena oaza gotovo u srcu grada, na nešto više od četiri hektara - kaže Krivokapić.

- Bio je to praktično, prvi kondominijum, pre 50 godina. Pre ti godine asfaltirali smo celu koloniju i prilaze iz okolnih ulica, provučena je mreža optičkih kablova, uvedena LED rasveta, zamenjen mobilijar u parku.

REPREZENTATIVNA ZDANjA

POSEBNO atraktivna vila o kojoj brine "Dipos" je nekadašnja kuća trgovca Dušana Lazića, iz 1932, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 47. I nju je projektovao Brašovan u duhu ranog modernizma. Tu je i vila u Kneza Miloša 14, koju je projektovao slavni ruski arhitekta Nikolaj Krasnov, a zanimljiva je i Palata "Zora", poznata do 1999. kao Američka čitaonica. U njoj se od 2004. nalazi Institut "Servantes". Nastala je 1904, arhitekta je bio Milan Antonović, a vlasnici juveliri braća Konstantin i Nikola Spasić, koji su radili nakit za dvor.

Posebna atrakcija Kolonije su divlje patke, koje su se tu naselile s početkom korone. U međuvremenu su se toliko pripitomile da, kada žele hranu, kucaju kljunom na vrata kućice obezbeđenja "Diposa".

ATRAKCIJA Patke su se ovde naselile početkom korone, Foto Zoran Jovanović

Kvadrat u Diplomatskoj koloniji košta 10-12 evra, a "Dipos" nudi i hitnu tehničku službu (u slučaju bilo kakvog kvara). U ovom preduzeću veruju da im je upravo to pomoglo da prežive konkurenciju među 1.100 registrovanih agencija u Srbiji za izdavanje nekretnina, plus mnoštvo fizičkih lica koja se time bave.

Foto Zoran Jovanović

Zanimljivo je da u okviru naselja živi i nekoliko porodica nekadašnjih uticajnih političara, koji su ranije nekretnine menjali za sadašnje. Prvi komšija "Diposu" je sin Aleksandra Rankovića, šefa policije FNRJ i potpredsednika SFRJ. Tu je, takođe, i porodica nekadašnjeg visokog funkcionera, ministra finansija i potpredsednika Saveznog veća Savezne skupštine Avda Huma.

- Porodice nekadašnjih političkih funkcionera po posleratnim zakonima, dobijale su kuće mahom u Užičkoj i Tolstojevoj ulici, na Dedinju. Vremenom, s novim propisima, njima su pripadala samo stanarska prava, ali ne i mogućnost otkupa, a početkom devedesetih mnoge su raseljene - kaže Ivana Milosavljević, zamenica direktora.

Zdanja u kojima su živeli uneta su u fond "Diposa", ali su mnoga iz njega i izuzeta. Tipičan primer je Užička 23, koja je zvanično rezidencija predsednika Republike. Nekada je bila Titova rezidencijalna vila, sa kojom je "Dipos" preuzeo i zbirku poklona mahom primenjene umetnosti (porcelan, keramika, tapiserije). Međutim, bilo je i nekoliko izuzetnih likovnih ostvarenja, poput dve vredne slike Mila Milunovića. Njihove zidove sada krasi i jedno delo Stojana Aralice iz te vile, rani Vojo Stanić, kao i nekoliko nesvakidašnjih grafika u boji Lazara Vujaklije.

"Dipos" upravlja i sa nekoliko pravih arhitektonskih bisera. Jedan od njih je tzv. Škarkova vila, u Deligradskoj 14. U pitanju je nekadašnji dom češkog inženjera Riharda Škarke, direktora filijale Praške kreditne banke u Beogradu, izgrađena 1926-1927, kao reprezentativna gradska vila. Projektovao ju je čuveni arhitekta Dragiša Brašovan. Te 1927. godine dobila je nagradu za jednu od najlepših fasada u Beogradu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024