HTELI DA IZGRADE PARKING ZA AUTOBUSE: U selu Hrvatskoj porušen spomenik ustaškim žrtvama, bageri stali kada su pronađene ljudske kosti

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

27. 02. 2021. u 08:20

ХТЕЛИ ДА ИЗГРАДЕ ПАРКИНГ ЗА АУТОБУСЕ: У селу Хрватској порушен споменик усташким жртвама, багери стали када су пронађене људске кости

Foto Zagrebačke "Novosti"

BEZ mnogo najava srušen je spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i žrtvama ustaškog terora u Noskovačkoj Dubravi, naselju u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojem živi svega sedamdesetak ljudi.

Namera lokalnih vlasti ovog sela na granici između Hrvatske i Mađarske, bila je da na mestu spomenika napravi parking za autobuse, a da spomenik pomeri dalje. Gradilište je, međutim, zatvoreno kada su bageri naišli na kosti boraca NOB.

Budući da se u blizini spomenika nalazi hostel i prihvatilište u koje dolaze posetioci, namera Javne ustanove za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom županije bila je da se uredi parkiralište i to baš na mestu gde je spomenik. Upravo tamo su se u Drugom svetskom ratu vodile borbe antifašista protiv Nemaca i ustaša, a spomenik je sagrađen pedesetih godina prošlog veka. Nalazi se u samom centru malog sela Noskovačka Dubrava, gde je i osnovna škola, a u okviru spomenika je i spomen-kosturnica.

- Tu su svake godine dolazila deca da čuju šta se sve događalo u Drugom svetskom ratu - kaže zamenik župana Igor Pavković, koji ukazuje da se parking mogao planirati i izgraditi i na nekom drugom mestu.

LOGOR ZA DECU SA KOZARE

U OKVIRU Omladinske mreže prošle su godine na mesnom groblju u Noskovačkoj Dubravi posađena stabla kod spomenika koji podseća na strahotu u tamošnjem ustaškom sabirnom logoru. Od ofanzive na Kozari do početka decembra 1942. u tom je logoru bilo 250 do 300 srpske dece, a sahranjeno je 69, starosti od tri meseca do tri godine. Ovaj spomenik podigunut je šezdesetih godina prošlog veka.

Zasad su već iskazani troškovi demontaže spomenika, a kamene ploče stoje dok se ne donese odluka gde će biti ponovo postavljene.

 Spomenik pre rušenja, Foto Zagrebačke "Novosti"

Vladika slavonski Jovan traži da se posmrtni ostaci pokopaju na mesnom groblju, ali tek predstoje dogovori hoće li to biti moguće. Srbi iz Noskovačke Dubrave zahtevaju da spomenik svakako ostane, jer na seoskom groblju već postoji i spomenik za srpsku decu Kozare. Želja je da se na posebnoj tabli napišu i imena malenih Srba sa Kozare, dece koja su u ovom kraju umrla, jer se naredne godine obeležava osamdeseta godišnjice stradanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BeliVuk

21.03.2021. 12:08

„Dnevnik Lazara Trklje 1941-44“, nedavno objavljena knjiga u Beogradu, svedočanstvo je primarnog izvora svedoka ovog genocida. Dnevnik je bio skriven nekih 60 godina. Titova UDBA tražila ga je mnogo puta kako bi sakrila genocid. Neverovatno je da je Vatikan takve zločine podržavao i štitio kriminalce koji su čak i sramotili Nemce