KUĆA KOLUBARSKE BITKE SEĆANJE NA HEROJSTVO: Mionica čuva uspomene na junačko delo Vojvode Mišića i vojske kojom je komandovao

Branko Puzović

08. 02. 2021. u 11:20

GU centru Mionice, biće izgrađena Kuća Kolubarske bitke, posvećena najvećoj pobedi srpske vojske nad Austrougarima u Prvom svetskom ratu, kojom je komandovao slavni vojvoda Živojin Mišić, rođen u obližnjem selu Struganiku.

КУЋА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈСТВО: Мионица чува успомене на јуначко дело Војводе Мишића и војске којом је командовао

Foto Opština Mionica

Multimedijalnu postavku, koja će ujedno biti muzej i slika na više od 400 kvadratnih metara, osmislio je poznati slikar Slobodan Jevtić Pulika, Valjevac koji živi i stvara u Francuskoj.

Jedinstvena u Srbiji, biće izgrađena po uzoru na panoramu čuvene Borodinske bitke, načinjene na stogodišnjicu velike pobede Kutuzova nad Napoleonovom vojskom. Kuća Kolubarske bitke biće podignuta u atrijumu Kulturnog centra Mionica, nekoliko stotina metara od mosta na reci Ribnici, na kom je vojvoda Mišić zaustavio povlačenje srpske vojske i preokrenuo tok rata.

SPOMEN-OBELEŽJE NA MOSTU

"Vojnici! Deco! Stanite! Uspravite se! Okrenite lice neprijatelju!" - tim rečima Živojin Mišić zaustavio je na mostu preko reke Ribnice u Mionici potpuno rasulo Prve srpske armije, na čije čelo je neposredno pre toga postavljen, umesto ranjenog i bolesnog komandanta Petra Bojovića. Samo dve nedelje kasnije, na čelu Prve armije, pobedio je austrougarsku vojsku... Na Ribničkom mostu postavljeno je spomen-obeležje tom istorijskom događaju, na kom su upravo ove reči vojvode Mišića uz njegov izliveni portret.

Foto Opština Mionica

- Srpska vojska i vojvoda Živojin Mišić dobiće priznanje kakvo zaslužuju za junački podvig u Kolubarskoj bici - kaže Boban Janković, predsednik Opštine Mionica.

SLAVA Vojvoda Živojin Mišić,Foto Opština Mionica

- Zahvaljujući junaštvu, kao Leonida i Spartanci, upisali su se u anale ratovanja, a Kolubarska bitka širom sveta simbolizuje borbeni srpski duh. Istina o Mišiću i junacima Kolubarske bitke je istina Srbije i slobodoljubivog čovečanstva. Srbija koja je u Prvom svetskom ratu do temelja bila razorena, sačuvaće junačko delo svog seljaka, koji je obukao vojničku uniformu, branio i odbranio zemlju i učiniće ga dostupnim svima.

Foto Opština Mionica

Mionica je pravo mesto za takav projekat, jer je vojvoda Mišić upravo ovde, na Ribničkom mostu, preuzeo komandu nad srpskom Prvom armijom.

JEDINSTVEN PRIMER

Pod komandom Živojina Mišića, u Kolubarskoj bici, novembra i decembra 1914. godine, u teškoj borbi, na više od 200 kilometara dugom frontu, do nogu je potučena dvostruko brojnija i neuporedivo bolje opremljena austrougarska vojska. Posle te maestralne pobede, Mišić je unapređen u čin vojvode, a Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da je vojska, kojoj se bližio potpun slom, za vrlo kratko vreme uspela da se reorganizuje, pređe u kontranapad i ostvari odlučujuću pobedu. Bitka je vođena u dolini reke Kolubare, na obroncima planina Suvobor i Maljen.

RAPORT Vojskovođa Mišić i Nikola Pašić na frontu, Foto Opština Mionica

Uz tonski i video-prikaz same Kolubarske bitke, posetioci će moći da vide i originalne fotografije i dokumenta. Projekat Slobodana Jevtića Pulike predviđa da Kolubarska bitka bude ovekovečena 33 dugim i osam metara širokim muralom, koji će on oslikati. U prizemlju će biti izgrađeni rovovi, poljska bolnica, šatori, mitraljeska gnezda, topovi, periskopi za osmatranje austrougarske vojske... Sve će biti "začinjeno" mirisom baruta, zvukovima topovskih plotuna, rafalima mitraljeza, zveketom oružja, povicima vojnika...

PLANOVI Projekat Kuće Kolubarske bitke u Mionici , Foto Opština Mionica

- Prizemlje će biti rezervisano za ambijent Kolubarske bitke, a na spratu planirana je postavka posvećena samoj pobedi, ordenju, zastavama i svemu što predstavlja zaostavštinu slavnog Mioničanina, vojvode Mišića - kaže Janković. - U centru Mionice nalazi se spomenik slavnom vojskovođi, a u njegovom rodnom Struganiku, u kući vojvode Mišića, smešten je muzej posvećen velikom srpskom vojskovođi. Uvereni smo da će zajedno sa budućom Kućom Kolubarske bitke to predstavljati kulturno-istorijsku i turističku celinu, koja će na najbolji način da predstavlja slavnu, junačku, veliku srpsku istoriju.

MUZEJ Kuća vojvode Mišića u njegovom rodnom Struganiku, Foto B. Puzović


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)