NASLEDNICI LUJA DAGERA KRAJ MORAVE: Prvi fotografi u Trsteniku počeli da rade nedugo posle revolucionarnog otkrića u Parizu

Sofija Babović

07. 02. 2021. u 11:11

SADA već davnog januara, 1839. godine Fransoa Arago je u Parizu uvaženim članovima Akademije nauka predstavio revolucionarnu "dagerotipiju", slike na ploči od posrebrenog bakra.

НАСЛЕДНИЦИ ЛУЈА ДАГЕРА КРАЈ МОРАВЕ: Први фотографи у Трстенику почели да раде недуго после револуционарног открића у Паризу

Foto Muzejska zbirka

Njen izumitelj Luj Dager, saradnik Aragov, trajno je time izmenio način na koji ljudi čuvaju svoje uspomene. I, već 1840. godine Dimitrije Novaković u Beogradu izrađuje prvu srpsku dagerotipiju.

U Srbiju od 1850. godine pristižu prvi putujući fotografi. Prve foto-radnje u Trsteniku se otvaraju polovinom 20. veka, ali je istorija fotografije kraj Zapadne Morave značajno duža. "Novosti" donose i najstariju datovanu fotografiju iz 1896. godine, na kojoj su, kako se navodi - "Drag. Č. Popović, Milan Aranđelović, Sava Janićijević".

- Sa sigurnošću se može identifikovati Dragutin Č. Popović, rođen u Trsteniku 1868. godine, koji je bio pisar Velike škole u Beogradu - otkriva nam istoričarka Jelena Vukčević, koja brine o Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta.

- U fototeci imamo i fotografiju Aćima Čumića, pravnika i političara, profesora Velike škole i predsednika beogradske opštine, i to kada je 1877. godine posetio Beč i Bad Išl, omiljeno letovalište habzburške carske porodice. Znamo pouzdano da su prve fotografije Trsteničani izrađivali u većim gradovima, ali zna se i da smo imali putujuće fotografe koji su se kod nas zadržavali.

ISTORIJA Oslobodioci Trstenika u Prvom svetskom ratu, 4. oktobra 1918. (autor fotografije nije poznat), Foto Muzejska zbirka

ZAHVALjUJUĆI najstarijim umetnicima sa kamerom, sačuvan je prizor vlasnika prvih automobila u ovom kraju, ispred hotela "Topalović", 1925. godine. Autor te fotografije je izvesni Polikarp Georgijević, koji je imao radnju u Ljubostinjskoj ulici. Vreme je preživela i fotografija oslobodilaca Trstenika u Prvom svetskom ratu, nastala 4. oktobra 1918. Autor fotografije nije poznat, ali je na njoj izvesno Živojin Dikić, konjički poručnik 3. eskadrona, 3. konjičkog puka, koji je kao izviđač prvi ušao u Trstenik.

SEĆANjE Aćim Čumić, snimljen 1877., Foto Muzejska zbirka

- Prvi stalni foto-studio na teritoriji opštine bio je početkom 20. veka u Vrnjačkoj Banji, koja je pripadala Trsteniku - napominje naša sagovornica.

- U pitanju je bio foto-studio "Krčmarević", držao ga je Milan Krčmarević (1876-1940), poreklom Čeh, koji je učio zanat u Beogradu i u Beču.

Osim građanskih portreta izrađivao je i razglednice Vrnjačke Banje, Žiče, Ljubostinje. Učesnik je Prvog svetskog rata, nosilac Albanske spomenica, fotografisao je i te događaje.

Danas je u Muzejskoj zbirci pet njegovih fotografija. I studio "Nadašić" radio je u istom periodu u Vrnjačkoj Banji, vlasnik je bio Ranislav Nadašić (1900-1937), školovao se za izradu fotografije u Muzeju grada Skoplja.

SLIKALI I PO SELIMA

KOLIKO je fotografisanje u trsteničkom kraju bilo popularno, neposredno se vidi i po delovanju fotografa na selu. Braća Ristići, Jovan (1906-1975) i Svetislav (1929-2006) aktivno su fotografisali u Stopanji i u Velikoj Drenovi. Milisav Gane Stefanović i Dušan Đorić fotografisali su u Medveđi.

MEĐU najslavnijim fotografima u samom Trsteniku je Dragomir Dragi Petrović (1904-1988), sudski tumač nemačkog jezika, violinista, trgovac, horovođa, sokol, pevač, putnik, pesnik, lovac. Završio je Trgovačku akademiju. Karijeru uglednog trgovca zamenio je fotografskom posle Drugog svetskog rata, a svestran i školovan, stekao je i majstorsko zvanje 1951. godine. Njegova foto-radnja bila je otvorena sve do 1982.

TRADICIJA Ispred foto-studija "Pešić", Foto Muzejska zbirka

- Najduže i najaktivnija foto-radnja, pored Petrovićeve, bila je u vlasništvu porodice Pešić, koja i danas radi - predočava nam Jelena Vukčević. - Prve fotografije u porodici Pešić susrećemo još početkom 20. veka. Milisav Pešić (1913-1981), poreklom iz Lebana, zanat je učio kod fotografa Štajna na Dorćolu, a atelje je imao u Beogradu, a potom i u Trsteniku i u Vrnjačkoj Banji. Posle rata i zarobljeništva u logoru vratio se u Čačak gde je nastavio da se bavi fotografskim zanatom.

USPOMENA Dragomir Dragi Petrović, jedan od najslavnijih fotografa u Trsteniku, sa sestrom, Vrnjačka Banja, 1934., Foto Muzejska zbirka

Borivoje Pešić, brat po majci Milisava, fotografske veštine savladao je u ateljeu Voje Bukumirovića u Beogradu, fotografisao je u Čačku i u Kraljevu, da bi u Trsteniku otvorio studio. Njegov sin Dragan Pešić (1947-2006) bavio se umetničkom fotografijom, bio je dobitnik brojnih nagrada, član ULPUDUS-a i ULUS-a, docent fotografije na Univerzitetu.

Iza njega je ostao značajan broj izložbi. Od Pešića je i Miodrag (1949-2011), koji je do 1995. godine držao foto-radnju, a Branislav Pešić (46), Miodragov sin, danas nastavlja porodičnu tradiciju.

PRESTIŽ Vlasnici prvih automobila, ispred hotela "Topalović", 1925.  (autor je Polikarp Georgijević, vlasnik radnje u Ljubostinjskoj ulici), Foto Muzejska zbirka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna