JEDVA ČEKAM DA PROŠETAM ULICOM SVOG OCA BLAGOJA: Ćerka čoveka koji je pucao na Antu Pavelića, iz Argentine doputovala u Crnu Goru

A. POPADIĆ

30. 01. 2021. u 09:00

USKORO stižem u Beograd. Ne mogu da dočekam da prošetam ulicom koja nosi ime mog oca Blagoja Jovovića i da zahvalim svima onima koji su pomogli da se to desi.

ЈЕДВА ЧЕКАМ ДА ПРОШЕТАМ УЛИЦОМ СВОГ ОЦА БЛАГОЈА: Ћерка човека који је пуцао на Анту Павелића, из Аргентине допутовала у Црну Гору

Foto Privatna arhiva

Srećna sam i ponosna što jedna ulica u prestonici Srbije nosi ime po mom ocu, zato što ga poznajem iznutra. On je to zaslužio jer je bio poseban, divan čovek.

Ovo je ekskluzivno, za "Novosti", juče kazala Marija, ćerka Blagoja Jovovića koji je 10. aprila 1957. godine u Argentini pucao u zločinca Antu Pavelića, ozloglašenog vođu takozvane Nezavisne države hrvatske. Zlikovac je i preminuo od posledica rana koje mu je naneo ovaj heroj. Na inicijativu Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, krajem jula prošle godine Skupština Grada donela je odluku o preimenovanju Zagorske ulice u Zemunu. Tada je prvi put u Srbiji neka ulica ponela ime po srpskom heroju koji je, kako je sam kazao u svojoj ispovesti, rukovođen genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, pucao u ustaškog poglavnika.

ZA PUCNjE SAZNALI KAD I SVI DRUGI

POSLE odluke o preimenovanju Zagorske u Ulicu Blagoja Jovovića, Marijina mlađa sestra Karina, letos je, za "Novosti", ispričala:

- Naša majka Gladi Miko, brat Gavrilo i sestre Marija i Jadranka, oduvek smo znali za očevu duboku ljubav prema svom srpskom narodu. Ali, za njegovo pucanje u Pavelića saznali smo 1998, kada i svi drugi. Te godine tata je poslednji put posetio rodni Danilovgrad i manastir Ostrog, i tada se susreo sa mitropolitom Amfilohijem koji mu je i posavetovao da o tome i javno progovori. Eto, tada smo i mi saznali za njegov herojski čin i bili smo ponosni što je to uradio naš otac. Razumeli smo razloge zbog kojih nije pričao sa nama o pucnjima u Pavelića 1957. Želeo je da nas sačuva od nečega što mi u mladom uzrastu ne bismo mogli da razumemo.

Poseta Porodica Jovović sa mitropolitom Amfilohijem u  Argentini, Foto Privatna arhiva

Marija Jovović, iskreno priznaje da je ni pandemija kovida 19, ni ograničenje putovanja, nisu mogli zaustaviti da dođe iz Argentine i obiđe porodicu i svoju postojbinu. Trenutno, kako nam je rekla, boravi u Crnoj Gori, u Bjelopavlićima, rodnom kraju svog oca Blagoja.

Foto Ž. Knežević

- Uželela sam se rodbine, nismo se videli gotovo tri decenije - ispričala nam je Marija. - Poslednji put sam dolazila 1991. godine. Ovo je moja treća poseta Crnoj Gori, a jednom sam bila i sa svojim ocem. Trenutno sam u Danilovgradu kod dece mojih rođaka, uživam u vremenu koje provodim sa njima, a oni me vode u razgledanje. Evo baš u četvrtak smo obišli Kosić, rodno selo i rodnu kuću mog oca, a juče smo bili pod Ostrogom.

Naša sagovornica se, kako kaže, mnogo raduje i što će posle tačno tri decenije videti i Beograd.

Odluka Svečanost povodom preimenovanja ulice u Zemunu, Foto Ž. Knežević

- Te 1991. godine bila sam mlada devojka, došla sam sama i nisam se dugo zadržala - iskrena je Marija. - Verujem da se mnogo promenio. Širom sveta slušam samo pohvale o Beogradu, koliko se modernizovao, izgradio. Jedva čekam da se i lično uverim u to.

Nakon što je ulica u Beogradu ponela ime Blagoja Jovovića, njegova porodica je uputila pismo zahvalnosti:

KNjIGA O OCU

MARIJA nam je otkrila da završava knjigu o svom ocu Blagoju Jovoviću, u kojoj će na jednom mestu sakupiti sve istorijske činjenice.

Heroj Blagoje Jovović, Foto Privatna arhiva

- Ova moja poseta Crnoj Gori i Srbiji poslužiće mi i da proverim neke podatke. Mnogo je laži o mom ocu izrečeno, ovo je način da to ispravimo - kazala nam je Marija.

- Drago nam je da Republika Srbija i grad Beograd ne zaboravljaju svoje heroje. Inicijativa gospodina Gorana Vesića, omogućava da progovori pravda i da se prepozna istorijska istina i važnost koju je imao planirani i hrabri atentat koji je naš Blagoje učinio protiv ratnog zločinca Ante Pavelića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna