UMESTO NAPREDOVANJA, BIĆU BEZ POSLA: Dr Jadranka Otašević, asistent na FASPER, uplašena za svoj status posle povratka sa porodiljskog odsustva

Lj. BEGENIŠIĆ

24. 12. 2020. u 09:11

IMAM sve reference da postanem docent Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), ali preti mi otkaz. Iako sam višestruko ispunila uslove da budem izabrana u zvanje docenta, već više od tri godine ne mogu da napredujem zbog samovolje dekana profesorke Snežane Nikolić.

УМЕСТО НАПРЕДОВАЊА, БИЋУ БЕЗ ПОСЛА: Др Јадранка Оташевић, асистент на ФАСПЕР, уплашена за свој статус после повратка са породиљског одсуства

Dr Jadranka Otašević / Foto Privatna arhiva

Ovo nam kaže dr Jadranka Otašević, asistent na FASPER i tvrdi da je situacija takva da će posle završetka porodiljskog odsustva krajem maja ostati bez posla, iako je majka troje dece:

- Po referencama sam najbolji asistent, ali moj fakultet je pokušao na konkursu da izabere drugog kandidata u zvanje docenta za užu naučnu oblast na grupi predmeta na kojoj sam asistent. Univerzitet je dva puta odlagao odluke o izboru, vraćajući predmet fakultetu, a treći put je odbio da izabare drugog kandidata zato što je referat Komisije sadržao nedostatke.

Ona ističe da je konkurs prvi put raspisan u martu 2018, suprotno Zakonu o visokom obrazovanju kako bi ona bila sprečena da konkuriše.

- Tražilo se da kandidati imaju osmi stepen stručne spreme, odnosno doktorat specijalne edukacije i rehabilitacije, što znači da je kandidat doktorirao isključivo na FASPER, a ne doktorat iz uže naučne oblasti, što je po zakonu. Konkurs je ispravljen tek posle mog obraćanja Ministarstvu - navodi ona.

Budući da, kako kaže, Univerzitet nije dozvolio da se za docenta izabere slabiji kandidat od nje, Fakultet je ponovo raspisao konkurs za asistenta sa doktoratom, u julu 2019, jer za takav izbor nije potrebno odobrenje Univerziteta. Na taj konkurs ponovo konkurišu njih dve.

- Ista komisija sačinjava izveštaj, koji sadrži niz nepravilnosti i predlaže drugog kandidata za izbor u zvanje asistenta sa doktoratom. U izveštaju tvrdi da ne ispunjavam uslove za učešće na konkursu jer moj doktorat nije iz uže naučne oblasti, ni iz naučne oblasti za koju se kandidat bira. A ista ta komisija je već konstatovala u prethodnom izveštaju da ispunjavam uslove za izbor, ali je dala prednost drugom kandidatu. To znači da moj doktorat u postupku izbora nije bio sporan - naglašava dr Otašević.

Inspekcija je potom, kako kaže, naložila da se raskine ugovor o radu sa drugim kandidatom i da se obrazuje komisija koja će sačiniti izveštaj, što dekanka nikada nije uradila, a izabrani asistent je napustio fakultet.

Reagujući na ove navode, dekan FASPER prof. Snežana Nikolić kaže za "Novosti" da Jadranka Otašević "nastavlja sa iznošenjem nepravilnih, netačnih i navoda rekla-kazala".

- Ona je doktorirala iz naučne oblasti Neuronauke, na multidisciplinarnim studijama UB, kada joj je, posle odbrane, upisana na uverenju uža naučna oblast "poremećaji govora", za koju je matičan isključivo FASPER i tako uz pomoć svog mentora prof. dr Nade Dobrote obmanula Komisiju za ocenu i odbranu završene doktorske disertacije i ceo Rektorat - kaže dekanka Nikolić.

- Takođe, nakon samo tri i po godine godine aktivnog rada na Fakultetu - ostatak je na produženom porodiljskom odsustvu - javlja se na konkurs namenjen koleginici sa odeljenja, koja ima mnogo duži asistentski staž.

Dekanka podseća da inicijativu za raspisivanje konkursa pokreće odeljenje, a odluku donosi Izborno veće Fakulteta:

- Jedino stalno radno mesto je mesto redovnog profesora, sva ostala zvanja su reizborna. Ne postoje načini prisile, ukoliko odeljenje iz nekog razloga ne želi izbor. Neprimerena je univerzitetska praksa da se pritiscima putem medija ostvari ovo pravo, što Jadranka Otašević uporno čini svojim neobjektivnim procenama.

CITATI ZA ŠANGAJSKU LISTU

JADRANKA Otašević kaže da je jedna od malobrojnih na FASPER koja ima i citate u međunarodnim časopisima najviše kategorije, koji direktno utiču na plasman UB na Šangajskoj listi. Kaže i da je jedini član Odeljenja za logopediju koji govori dva svetska jezika - engleski i nemački. Sada, kaže, može da ostane bez posla, iako ima bolje reference od pojedinih profesora koji su bili članovi komisije za njen izbor u zvanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima