KENDI DALFER ČUVAJ SE, STIŽE KRISTINA: Devojčica (8) iz Paraćina večeras u superfinalu TV šoua (FOTO+VIDEO)

Z. RAŠIĆ

18. 12. 2020. u 00:35

KRISTINA Vasić, malena osmogodišnja devojčica iz Paraćina, a velika saksofonistkinja, blistala je prošlog petka svojom raskošnom svirkom pred milionskim televizijskim auditorijumom pet zemalja u revijalnom finalu spektakularnog međunarodnog takmičenja mladih talenata “Virtuoz V4+” u Budimpešti.

КЕНДИ ДАЛФЕР ЧУВАЈ СЕ, СТИЖЕ КРИСТИНА: Девојчица (8) из Параћина вечерас у суперфиналу ТВ шоуа (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Z. Rašić

Plasman u finale šeste sezone mađarskog talenat šoua za mlade virtuoze klasične muzike do dvadeset godina izborila je na polufinalnom takmičenju, a 18. decembra, televizijska publika će moći da uživa u zvuku njenog saksofona u superfinalu koje će biti emitovano na drugom programu RTS od 22 časa, kada će saznati i ko je pobednik iz svake od pet zemalja učesnica.

Iz Srbije, pred svetskom zvezdom, operskim pevačem i dirigentom Plasidom Domingom, osim mlade Paraćinke nastupa i gitarista iz Beograda Vuk Vukajlović (15).

Mlađana Kika bila je najmlađa učesnica ovog velikog muzičkog događaja, ljubimica organizatora i članova žirija, poznatih muzičara, kompozitora i dirigenata.

- Svi su znali ko je Kristina, a ona je zaista uživala u tome. Čak je postala njihovo zaštitno lice na zvaničnom “Jutjub” kanalu, na pozivnicama, milioni kartonskih kesa odštampane su sa njenom fotografijom i voditeljima – ističu za “Novosti” njeni ponosni roditelji.

Snimanje televizijskog spektakla u Mađarskoj trajalo je punih 18 dana, a sa Kikom je bila majka, Milica Pošarac Vasić, inače klavirski saradnik u paraćinskoj muzičkoj školi. Ona je i glavni “krivac” što Kristina obožava baš saksofon jer je zvuke tog instrumenta slušala još u maminom stomaku, dok je na klaviru pratila đake-saksofoniste koji su se pripremali za takmičenja.

Foto. Privatna arhiva

- Sa četiri godine je imala prvi nastup na novogodišnem koncertu, sa pet i po upisali smo je u prvi razred saksofona koji su tada, inače, upisivala deca sa 11. Zbog toga je bila prinuđena da jedan razred ponovi, pa je sad drugi razred saksofona, a treći osnovne škole – objašnjava Kikina majka.

Njen neverovatni talenat odmah je uočio nastavnik Tomislav Milosavljević, sada u penziji, koji i danas radi sa Kristinom i najzaslužniji je za sve njene dosadašnje uspehe na takmičenjima. Prvu međunarodnu nagradu osvojila je već sa šest godina i postala tako najmlađi nagrađivani saksofonista na Balkanu.

Kristina Vasić

Kristina kaže da u Budimpešti nije imala tremu jer je uvek bila koncentrisana na kompozicije koje je svirala bez nota, a njen drug Fića (plišani pas) oterao je strah i doneo joj sreću. Upoznala se sa ostalim takmičarima, ali je jezik bio problem, zbog čega posle Nove godine kreće na privatne časove engleskog.

A pred Kikom je, sasvim sigurno, velika muzička budućnost, što se videlo i po reagovanju žirija u Budimpešti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas