DIV PLOVI OD BEGEJA DO RAJNE: Porinut najveći rečni tanker na svetu izgrađen u brodogradilištu u Zrenjaninu

B. Grujić

07. 11. 2020. u 08:15

NAJVEĆI rečni tanker na svetu, dug 135 metara, porinut je juče u Begej, u zrenjaninskom brodogradilištu "Šipjard Bomeks 4M" kraj Perleza.

ДИВ ПЛОВИ ОД БЕГЕЈА ДО РАЈНЕ: Поринут највећи речни танкер на свету изграђен у бродоградилишту у Зрењанину

Foto Grad Zrenjanin

Za razliku od prethodnih "grdosija" koje imaju i više od hiljadu tona, ovo plovilo teško je tek 855 tona, a kapacitet je veći od 4.300 kubika.

Na svečanoj ceremoniji spuštanja rečnog tankera, najvećeg koji je do sada proizveden u zrenjaninskom brodogradilištu, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, razbio je bocu šampanjca o trup broda, što je tradicija pri spuštanju plovila u vodu.

Foto Grad Zrenjanin

- Zahvaljujući znanju, stručnosti i viziji uspeli smo da vratimo zrenjaninska brodogradilišta visoko na pozicije svetske brodogradnje - kazao je Salapura.

- Uz stručni kadar, prednost našeg brodogradilišta je i lokacija u blizini obilaznice, magistralnih puteva, a u budućnosti i auto-puta. Tu su i prirodni uslovi, odnosno rečna mreža, gde krajnji proizvod iz brodogradilišta, vrlo brzo može doći do Tise i Dunava.

Foto Grad Zrenjanin

Marko Pražić, direktor brodogradilišta, rekao je da je na izradi ovog broda radilo 160 radnika, tačno deset meseci. Tanker će biti isporučen u Roterdam, najveću luku Evrope i treću po veličini na svetu, i biće korišćen za potrebe čuvene naftne kompanije "Šel".

Do naručioca, najmoderniji i najveći na svetu rečni tanker, iz Zrenjanina isplovio je Begejom, preko Tise, Dunava, sve do kanala Dunav-Rajna-Majna i odredišta na Severnom moru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)