ISPOD SLAVIJE LEŽI ZLATO! Reporteri "Novosti" otkrivaju šta senalazi u sefovima Narodne banke u centru Beograda

Bojana Caranović

05. 11. 2020. u 13:25

LASERI, alarmi, višeslojna zaštita, sigurnosna vrata, šifrovane brave, naoružani čuvari...

ИСПОД СЛАВИЈЕ ЛЕЖИ ЗЛАТО! Репортери Новости откривају шта сеналази у сефовима Народне банке у центру Београда

Foto M. Anđela

Zvuči kao deo scenarija za filmski zaplet velike pljačke. Zapravo je siže opisa kako izgleda kontrola i zaštita Trezora Narodne banke Srbije, u kom se čuvaju devizne rezerve, zlatne poluge, srebro, ali i neprocenjivo istorijsko blago naše zemlje.

Osim za one koji rade u ovoj ustanovi, pristup je strogo zabranjen, pa su i reporteri "Novosti" ostali uskraćeni za otkrivanje misterije kako izgleda najvažniji srpski sef iznutra. A zapravo trezori u kojima se čuva kapital Srbije i nisu, kako se uobičajeno zamišlja, "kutije" sa šifrom, točkom i brojčanikom, već zgrada sa više departmana u kojima se pod izuzetno strogim pravilima kontrole čuva deo bogatstva Srbije.

- To su specijalne prostorije u širokom prostoru sa strogo kontrolisanim pristupom - objašnjavaju nam iz Narodne banke Srbije, trudeći se da u najsitnije detalje opišu ono što upravo zbog bezbednosti ne mogu da nam pokažu. Uveravaju nas da je ulaz omogućen samo zaposlenima koji rukuju vrednostima u trezoru, ili uz posebne dozvole.

Foto M. Anđela

- Trezori su izgrađeni po posebnim građevinskim standardima - od betona velike debljine, sa specijalno projektovanim sistemom ventilacije, kao i sa sigurnosnim vratima sa više brava koje rade po principu specijalnih ključeva i elektronskih šifara. Svi trezori su pod posebnim merama nadzora, opremljeni kamerama i stalnim video-nadzorom, alarmnim sistemima i senzorima svih vrsta uz danonoćno prisustvo fizičkog obezbeđenja.

A iza svih tih barijera, nalazi se dobar deo naših ukupnih deviznih rezervi, koje su poslednjeg dana septembra iznosile 13 milijardi evra, od čega više od 32 tone zlata!

Foto M. Anđela

- Oko 12,7 odsto bruto deviznih rezervi čini zlato, od čega se u trezoru Narodne banke nalazi oko dve trećine, a ostatak se čuva na našim računima u inostranstvu - nastavljaju priču nadležni u Centralnoj banci. - Time je dodatno osigurana imovina. Zlato se gotovo u celosti čuva u obliku zlatnih poluga, dok je svega oko četiri odsto - kovano.

U trezorima Narodne banke Srbije osim zlata krije se još mnogo toga. Ima i drugih plemenitih metala, gotovine, novčanica, kovanica, domaće i stranih valuta, meničnih blanketa, numizmatičkog i prigodnog kovanog novca - čak i novca koji su kovali srpski srednjovekovni vladari!

NUŠIĆEVA SOBA

UPRAVO na mestu gde se već 120 godina nalazi zgrada Narodne banke Srbije, u Ulici kralja Petra u Beogradu, nalazila se rodna kuća Branislava Nušića. Kamen temeljac za zgradu Narodne banke postavljen je 1887. u tadašnjoj Dubrovačkoj ulici, a do 2007. godine u tom prostoru nalazili su se i trezori, koji su sada smešteni u novom objektu na Slaviji. U "Autobiografiji", Nušić je napisao: "Rodio sam se u jednoj staroj kućici, u blizini beogradske Saborne crkve. Ta kućica je docnije zbrisana sa zemlje i namesto nje sad se diže velika palata Narodne banke, tako da su danas bančini trezori tačno tamo gde je bila soba u kojoj sam se ja rodio".

Foto arhiva

Deo izuzetne Numizmatičke zbirke NBS, koja je zapravo izbor iz onoga što se čuva u trezorima, pokazali su nam vodiči prelepog Centra za posetioce trenutno zatvorenog zbog pandemije korone. Inače je veoma posećen, zanimljiv i najmlađima, posebno jer imaju mogućnost da na izlasku iz šetnje kroz istoriju novca dobiju i novčanicu sa svojim likom.

Foto M. Anđela

- Ovde se čuva novac cara Stefana Dušana iz perioda zenita njegove moći - kažu nam. - Među najlepše primerke novca ovog vladara ubraja se srebrni dinar nastao u slavu njegovog krunisanja za cara 1346. godine. Prikazom anđela koji krunišu vladara istaknuto je božansko poreklo carske vlasti. Kovanje novca je za vladavine cara Dušana prvi put u istoriji određeno zakonom. Dušanovim zakonikom je čak i prvi put u srpskim zemljama sankcionisano falsifikovanje novca.

DIMENZIJE ZLATNE POLUGE

Zlato nabavljamo na domaćem i međunarodnom tržištu - kažu u NBS. - Od početka ove godine na domaćem tržištu je otkupljena 121 poluga, što je istorijski rekord za jednu godinu, a od 2005. godine nismo prodali nijednu. Od početka prošle godine, cena zlata raste, a naročito usled krize izazvane koronom. Istorijski najveća cena zlata od 2.075,47 dinara po finoj unci zabeležena je početkom avgusta i u tom trenutku je rast cene zlata od početka godine bio nešto iznad 36 odsto. Težina zlatne poluge je 12,5 kilograma, dimenzije su dužine 17,78, širine 9,21 i debljine 4,45 centimetara. Finoća zlata od kojeg su izlivene je 99,9 odsto.

U našim trezorima pohranjen je čak i prvi novac koji je postojao na tlu Evrope - iz 4. veka pre nove ere!

Foto M. Anđela

- Osim novca za svakodnevnu upotrebu, izdaje se i novac kojim se obeležavaju značajni događaji, jubileji ili važni datumi vezani za ličnosti koje su doprinele boljitku u različitim oblastima života - objašnjavaju nam vodiči. - Reč je uglavnom o skupim izdanjima novca koji se izrađuje od zlata i srebra, poput zlatnika iskovanih povodom osam vekova od nastanka manastira Hilandara, ili zlatnog i srebrnog novca izdatog povodom obeležavanja rođenja Nikole Tesle.

Foto M. Anđela

Zlato je i dalje najzanimljivija misao kada je reč o trezoru, pa su zlatne poluge omiljeni deo postavke. A kada je reč o zlatnim rezervama naše zemlje, NBS je početkom oktobra 2019. godine na međunarodnom tržištu preko renomirane međunarodne finansijske institucije BIS - Bank for International Settlement, kupila devet tona zlata najvišeg kvaliteta, po prosečnoj ceni od 1.503,16 dolara po finoj unci, a čuva se u inostranstvu bez troškova.

Tako se, kažu nam, povećava otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)