ŽELJNO IŠČEKUJEM DA UĐEM U HRAM: Dušan Čkrebić, nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije o gradnji svetinje na Vračaru i završetku mozaika

D. MATOVIĆ

30. 10. 2020. u 16:16

MOJA velika želja je da vidim završen Hram Svetog Save, kao i da sada što pre uđem u njega, ali mi zdravlje u 94. godini, nažalost, zasad to ne dozvoljava. Ipak, nadam se da ću uskoro dočekati i taj trenutak.

ЖЕЉНО ИШЧЕКУЈЕМ ДА УЂЕМ У ХРАМ: Душан Чкребић, некадашњи председник Председништва Србије о градњи светиње на Врачару и завршетку мозаика

Dušan Čkrebić

Ovako, za "Novosti", počinje priču Dušan Čkrebić, nekadašnji visoki državni i partijski funkcioner koji je kao predsednik Predsedništva Srbije među najzaslužnijima za nastavak izgradnje hrama na Vračaru, 1984. godine. Iako su godine učinile svoje (ima tri bajpasa, slabije vidi, ima trombozu noge), duhom je ostao svež i radoznao. Živo se seća mnogobrojnih razgovora sa patrijarhom Germanom tokom svog javnog angažmana od 1974. pa do 1989. godine.

- Gospodina Germana sećam se još iz detinjstva, iz Vrnjačke Banje, gde je bio paroh, a sa njegovim sinom Vlastom išao sam u isti razred - govori nam Čkrebić. - Dobro se sećam tada mladog, naočitog sveštenika Hranislava Đorića, prekrasnog glasa od koga se vrnjačka crkva orila. Prošlo je mnogo vremena od tada i ponovo smo se sreli: ja kao predstavnik srpske države, a pop Hrana, kako smo ga mi Vrnčani od milja zvali, kao patrijarh srpski German. I tada, i u svim kasnijim susretima njegov prvi zahtev bio je da se nastavi izgradnja Hrama Svetog Save. Posle toga dolazila su druga pitanja, zahtevi, problemi, zloupotrebe vlasti u odnosu na crkvu...

Čkrebić koji je u to vreme bio predsednik Izvršnog veća Srbije, priča nam i da su se njegovi prethodnici zalagali da se umesto hrama podigne Dom Svetog Save, a u okviru njega Muzej SPC, Patrijaršijska biblioteka i Muzej fresaka.

- Patrijarh je to energično odbijao - seća se naš sagovornik. - Bio je uporan: "Što se Srpske pravoslavne crkve tiče, ona je zainteresovana isključivo za nastavak izgradnje Hrama i nikakvu zamenu i promenu namene SPC ne prihvata." Ali, gospodin German je bio i mudar čovek. U teškim uslovima vodio je brod SPC virtuozno, ne izneverivši nijedan vitalni i dugoročni interes crkve kojoj je bio na čelu.

Dušan Čkrebić sa patrijarhom Germanom

GERMAN: GRADIĆEMO PREMA GUBERU

KADA je doneta odluka o nastavku gradnje Hrama Svetog Save, Čkrebić je priredio svečani ručak za sve učesnike u pregovorima. Bilo je tu obostranih šala:

- Imao sam na umu naše velike investicione teškoće, najpre u kašnjenju izgradnje smederevske železare. Rekao sam u šali: Sada će i SPC imati svoju muku i svoju železaru. Međutim, patrijarh German mi je vrlo mudro odgovorio. "Gospodine predsedniče, gradićemo prema svom guberu. SPC je svoje manastire i bogomolje gradila i obnavljala i stotinama godina."

Koliko je patrijarha Germana mučilo to što je gotovo izvesno da se radovi na Hramu neće nastaviti, toliko je mučilo i srpski narod koji se sablažnjavao nad ruševinom na Vračaru.

- Znao sam to. I mene je lično pogađao odnos vlasti prema SPC - priča Čkrebić. - Odluka da se zaustave radovi bila je politička, doneta u vrhu srpskog rukovodstva, a ne u Skupštini. To je bio politički stav, a ne odluka države. Ipak, i ja sam kao i moji prethodnici davao negativne odgovore na zahtev patrijarha i Sinoda.

Kada je Čkrebić, u maju 1984, izabran za predsednika Predsedništva Srbije, odnos prema izgradnji Hrama se iz temelja promenio.

- Procenio sam da je vreme da mogu da utičem - kaže nam. - Bio sam jasan da ne možemo više da potiskujemo želju i volju našeg naroda i crkve. Predložio sam nastavak izgradnje, i podržali su me svi članovi Predsedništva Srbije, a jugoslovenski partijski i državni vrh bio je zatečen, ali se nije usudio da se umeša. Danas mislim da je u tom mom koraku bilo rizika, ali sam čvrsto rešio da odluku o zaustavljanju gradnje stavim van snage, i to po svaku cenu. Čini mi se da je tada laknulo i njima u Crkvi ali i nama u vlasti. Tako sam praktično skinuo zabranu i omogućio dalju izgradnju Hrama, ne čekajući na promene u političkom sistemu do kojih je kasnije došlo.

Čkrebić je ponosan na svoju odluku:

- Spasena je čast mojoj generaciji, koja je smogla hrabrosti da stavi van snage političku odluku prethodnika, koja je godinama pritiskala srpsko biće, njegovu čast i nacionalnu svest.

Mitropolit Amfilohije i Dušan Čkrebić

ZAKLONjEN POGLED

KAD god sam se vraćao sa Novog Beograda, uočavao sam da se Hram ne vidi dobro, jer se ispred njega isprečila ogromna zgrada, nalik na silos, skoro bez prozora, koja je zaklanjala svetinju - priča nam Čkrebić. - U toj zgradi, kako su mi objasnili, bila je međunarodna telefonska centrala. Jednom prilikom zapitao sam arhitektu Svetislava Ličinu zašto je projektovao tu, kako sam tada kazao, mastodont zgradu. Zaprepastio me je svojim odgovorom: "Projektovao sam je za neku drugu lokaciju." Investitor PTT se predomislio i umesto u Makišu zgradu podigao na Vračaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas