ZA VUKSANOV PRVI KORAK: Dvogodišnjem dečaku iz Vrbeštice kod Štrpca, obolelom od spinalne mišićne atrofije, potrebna ortopedska pomagala

D. ZEČEVIĆ

27. 10. 2020. u 14:00

MALENI, dvogodišnji Vuksan Zdravković iz Vrbeštice kod Štrpca još nije samostalno stao na svoje noge. Boluje od spinalne mišićne atrofije tip 2, teške progresivne bolesti. Da bi barem povremeno osetio "tlo pod nogama" i napravio prvi korak, majka Milanka (28) i otac Aleksandar (34) nastoje da nabave neophodna pomagala kako bi mališanu omogućili da što lakše prebrodi prve godine života.

ЗА ВУКСАНОВ ПРВИ КОРАК: Двогодишњем дечаку из Врбештице код Штрпца, оболелом од спиналне мишићне атрофије, потребна ортопедска помагала

Foto D. Zečević

- Šest meseci posle Vuksanovog rođenja primetili smo da se ne razvija kao deca njegovog uzrasta. Posle ispitivanja u Nišu naš sin je poslat na lečenje u Institut za majku i dete u Beogradu, gde je ustanovljeno da je oboleo od spinalne mišićne atrofije tip 2. Posle prvobitnog šoka koji smo doživeli i raspitivanja o njoj, saznali smo da je to tek malo blaži oblik ove teške bolesti - priča nam dečakov otac Aleksandar, zaposlen kao inkasant.

Iako imaju i petogodišnju kćerkicu Andreju, Aleksandar i supruga Milanka, kaže, na sve načine pokušavaju da pomognu svom dečaku kako bi mu bar malo ulepšali i olakšali detinjstvo.

- Sa osamnaest meseci života naš sin je dobio prvu terapiju koja usporava progresiju bolesti - dodaje Vuksanova majka Milanka. - Terapije podmiruje Republički fond za zdravstveno osiguranje, Vuksan ih i dalje prima i besplatne su, ali su nam problem odlasci na kontrole, nabavka lekova i pomoćnih sredstava koja su našem sinu neophodna poput midera za šetanje i korita.

Sa velikom strepnjom i strahom u glasu, Zdravkovići nam pričaju da imaju ograničene finansijske mogućnosti da bi nabavili sve što je malenom Vuksanu potrebno, kao i da osim njega brinu i o petogodišnjoj ćerkici Andreji.

- Vrlo često odlazimo na kontrole u Kosovsku Mitrovicu tako da i poslednji dinar koji imamo damo za te odlaske a Vuksanu bi koristile i dodatne terapije i banjsko lečenje. Mi, nažalost, nemamo mogućnosti da mu bilo šta od toga obezbedimo - uplakana, govori nam Milanka.

Ipak, Zdravkovići ne skrivaju nadu u humanost dobrih ljudi. A, Aleksandar veruje da će uz pomoć neophodnih terapija koje mora primati do kraja života, i pomagala koje će, kako iskreno veruju, nabaviti, njihov sinčić s vremenom moći da se osloni na svoje noge...

POMOĆ

ONI koji su u mogućnosti da pomognu mogu to da učine slanjem SMS poruke na broj 3030 uz naznaku 857. Novac se može uplatiti i na dinarski račun 160-6000000732564-86, devizni 160600000073289757, IBAN RS 35160600000073289757.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri