SRPSKO VENČANJE U PRIZRENU: Stefan i Tijana stali pred oltar u crkvi Bogorodice LJeviške! Na KiM doneli plamen slobodne Crne Gore (FOTO)

Veliša KADIĆ

21. 10. 2020. u 14:30

U drevnoj srpskoj crkvi Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, zadužbini kralja Stefana Milutina, ovih dana obavljeno je venčanje mladog bračnog para iz Crne Gore i Republike Srpske.

СРПСКО ВЕНЧАЊЕ У ПРИЗРЕНУ: Стефан и Тијана стали пред олтар у цркви Богородице Љевишке! На КиМ донели пламен слободне Црне Горе (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Zavijorila se visoko srpska trobojka pristigla iz podnožja Lovćena. Radosni nisu bili samo svadbari i kumovi, nego i malobrojni Srbi kojima je ovaj događaj ulio nadu da će na Kosmetu naš narod opstati i ostati. U crnogorskoj nošnji pred oltar su stali Stefan Tatar, profesor fizičke kulture iz Danilovgrada i Tijana Mijanović, arhitekta iz Trebinja, a u Svetu Tajnu braka uveo ih je otac Đorđe Stefanović, starešina hrama.

U lepu priču uklopili su se i kumovi - Petar, rođeni Dečanac, koji od 1999.godine živi u Danilovgradu i Gorica iz Gacka. Ceo događaj nije bilo lako organizovati zbog epidemije virusa korona, pa su mladenci i svi gosti morali prethodno da urade testove.

VLADIMIROVA ZDRAVICA

Veselje nije moglo proteći bez zdravice, a ta čast pripala je Stefanom bratu od tetke, Vladimiru Vukoviću iz Podgorice.

- Hvala vam što ste nas okupili na našoj svetoj srpskoj zemlji i što ste nam učinili čast da pokažemo našoj braći da u nama živi i vri krv kosovskih junaka. Vaša svadba bila je carska, u carskom Prizrenu, posle 1999.godine treća u Bogorodici Ljeviškoj. Pokazali ste mlađima koji treba da se žene i udaju put, a svi naši putevi vode na Kosovo i Metohiju. Na srpskom Kosovu i Metohiji spojili smo našu Crnu Goru,Srpsku Spartu i našu Republiku Srpsku. Ove godine venčavali, a dogodine krštavali - poručio je Vuković.

- Ovaj čin satkan je od naše ljubavi, vere u Gospoda Isusa Hrista i nade da se naš narod vrati u Prizren i na ceo prostor Kosova i Metohije - kaže za "Novosti" mladoženja Stefan, ne skrivajući radost što im se ostvarila želja da ljubav krunišu upravo u stradalnoj svetinji koja je vaskrsla iz vatre albanskih terorista tokom martovskog pogroma Srba 2004.godine.

Nije ovo njihov prvi odlazak na Kosmet, jer Stefan je član pravoslavnog brastva "Sveti Arsenije" iz Danilovgrada i humanitarac koji je na razne načine pomagao Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Venčanje u crkvi Bogorodica Ljeviška imalo je još jednu simboliku, jer smo ovim činom Tijana i ja posle promena na Kosovo i Metohiju doneli plamen slobode probuđene, nove Crne Gore. Daće Bog da i našu decu krstimo na ovoj svetoj srpskoj zemlji - dodaje naš sagovornik, koji je učešćem u litijama dao ogroman doprinos odbrani svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mladenci žive u Budvi, a kada je Stefan predložio Tijani da se venčaju u crkvi Bogorodice Ljeviške, radosti nije bilo kraja. Čim su obavili građansko venčanje na "peni od mora", seli su u automobil i pravac - Prizren! Put ih je vodio preko drevnog Skadra. Posle venčanja Tatari su pošli na festival srednjovekovne muzike u manastiru Svetih arhangela, a zatim u Veliku Hoču, gde je kod jednog srpskog domaćina nastavljeno svadbeno veselje. Stefan i Tijana bili su očarani lepotom crkve u kojoj su se venčali, ali i tužni zbog njene sudbine.

- I ovaj naš čin je mali doprinos obnovi Ljeviške. Sačuvati je možemo jedino ako se pod njenim svodovima budemo sabirali u sve većem broju. I tako po celom Kosmetu...

APLAUZ ALBANCA

Posle obavljenog venčanja u crkvi Stefan i Tijana uputili su se u šetnju ulicama Prizrena. To je, kako kažu, bio nezaboravan doživljaj.

- Ljudi su nas gledali, pomalo i začuđeno, dok smo mi ponosno koračali u crnogorskoj nošnji ulicama grada kojeg je opevao crnogorski kralj Nikola. Ne znam da li je neko u poslednjih dvadeset godina napravio nešto slično - kaže ponosno Stefan.

Dok su prilazili crkvi Bogordica Ljeviška dočekale su ih ovacije i aplauzi okupljenih prijatelja.

- Čak nam je aplaudirao i jedan policajac Albanac koji čuva Ljevišku!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024