VETAR KREATOR MENTALITETA VRŠČANA: Košava ćarlija kad duva 40km/h (FOTO)

J. J. BALjAK

03. 10. 2020. u 23:07

VETAR u Vršcu danas ćarlija – duva „samo“ 40 kilometara na sat. Za stanovnike drugih gradova u Srbiji to je prava katastrofa, a za Vrščane još jedan običan dan.

ВЕТАР КРЕАТОР МЕНТАЛИТЕТА ВРШЧАНА: Кошава ћарлија кад дува 40км/х (ФОТО)

Foto: J. J. Baljak

Navikli su Vrščani na jake udare Košave i jugoistočnih vetrova, koji u tom gradu duvaju čak 200 dana u godini. Neretko dostižu brzinu i od 120 kilometara na sat! Tada padaju crepovi sa krovova i lome se grane, ali meštani ne odustaju od šetnje. Jedva održavaju balanas, ali ne odustaju.

Od 1947. godine, od kada se na vršačkom aerodromu mere meteorološka zbivanja, najjači udar zabeležen je 1979. godine. Tačnije, nije zabeležen. Instrumenti, koji su bili baždareni za brzinu vetra do 150 kilometara na sat, nisu uspeli da zabeleže prave podatke. Stradali su od siline vetra. Nikad posle toga nije bilo takve jačine.

Uspela je Košava da sruši i repetitor RTS-a na Vršačkim planinama, visok 162 metra, koji je dvaput odoleo čak i NATO bombama. Takođe, prevrnula je i avion privredne avijacije, koji je bio vezan žicama za betonske stubove.

Ko hoće da se ruga, kaže da je vetar kreator karaktera grada i mentaliteta Vrščana, jer stvara depresivce i destruktivce. Možda su baš zato u tom gradu rođeni znameniti Srbi poput Jovana Sterije Popovića, Paje Jovanovića, Bore Kostića, Vaska Pope...

Foto: J. J. Baljak

S druge strane, vetrovi su od Vršca stvorili svetski vazduhoplovni centar. Pre Drugog svetskog rata, godišnji nalet na jedrilicama iznad tog grada bio je veći nego u svim ostalim jugoslovenskim centrima zajedno. Tu je 1972. održano Svetsko prvenstvo u jedriličarstvu.

Kako god, Vrščani su uspeli da iskoriste potencijal svog vetra. Već četiri godine vetropark u selu Izbište pravi zelenu energiju. Ukupno oko 190 vetroturbina se okreće u regionu južnog Banata, što, osim ekološkog aspekta, predstavlja i atrakciju za turiste.

Foto: J. J. Baljak

Takođe, zahvaljujući vetru, u Vršcu nema aerozagađenja, iako automobila ima isto kao i stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju