OD RAKETA I ROBOTA DO BITKE PROTIV KANCERA: "Novosti" sa istraživačima u novom studentskom centru izvrsnosti na mašinskom fakultetu

Branka Borisavljević

04. 10. 2020. u 17:00

KATAMARAN za skupljanje otpada po rekama, raketa na vodeni pogon, robot koji sklanja čaše sa stola, dva trkačka vozila, otkrivanje melanoma pomoću svetlosti, projekti su na kojima trenutno rade studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu.

ОД РАКЕТА  И РОБОТА ДО БИТКЕ ПРОТИВ КАНЦЕРА: Новости са истраживачима у новом студентском центру изврсности на машинском факултету

Foto Ž. Knežević

Zahvaljujući angažovanju fakulteta, budući inženjeri su, konačno, dobili svoj prostor za rad - Studentski centar izvrsnosti. Ekipa "Novosti" je prva, pre zvaničnog otvaranja, posetila ovaj centar znanja.

Mladi naučnici nisu krili zadovoljstvo što konačno imaju normalne uslove za rad. Iako su sa svojim projektima, iza sebe ostavili kolege sa prestižnih i bogatih svetskih univerziteta, oni su ostali skromni. Kako kažu, srećni su što sada svaki tim ima kancelariju, a robotičari što su dobili sto na kome se robot sprema za takmičenje. Do sada su ga "učili" na podu!

Foto Ž. Knežević

U dogovoru sa Naučnotehnološkim parkom, SCI je smešten na petom spratu Zavoda za fiziku.

- Mašinski fakulet je od osnivanja poznat po vrhunskom teorijskom znanju koje daje studentima. To je i danas imperativ, jer bez jake teorije, nema dobre prakse - kaže prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta. - Otvaranjem ovog centra, hoćemo da još za vreme studija studenti steknu kompetencije. Jer, niko neće nekoga da obučava godinu dana, posle diplomiranja, da bi počeo da radi. Kroz novoosnovani centar, naši studenti će moći da steknu i ta praktična znanja.

USPEH Nemanja Ilić, Ines Ivković, Petar Karadžić i Luka Mijatović, Foto Ž. Knežević

Tim "Beoavia" uveliko se sprema za takmičenje New Flying Competition 2020 u Hamburgu, krajem oktobra. Iako je korona spustila rampu za državljane Srbije, niko ih još nije obavestio da je takmičenje otkazano. U jakoj konkurenciji, više od 60 timova, naši mašinci uspeli su da se plasiraju među šest najboljih.

- Letelica "osa", na kojoj radimo će imati mogućnost vertikalnog sletanja i poletanja - kaže David Cvetković, jedan od članova tima. - Na takmičenju treba da ponese određeni teret, poleti vertikalno do visine od 10 metara, a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije. Tokom leta avion mora da uradi i luping pri kojem trpi velika opterećenja. Drugi projekat, podržan od "Erbasa", raketa na vodeni pogon, koja treba da nosi teret u tečnosti koji bućka. U prvoj projektnoj fazi smo osvojili prvo mesto, za najbolje projektovana raketu.

Foto Ž. Knežević

"Sava eko" je projekat studenata Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu, okupljenih u timu Confluence Belgrade. Reč je o katamaranu na solarni pogon, čija je namena prikupljanje smeća i drugog otpada na vodenim površinama i priobalju. Osnova je takmičarski brod "Sava" koji je već na takmičenju u Sen Tropeu, od 32 tima, zauzeo četvrto mesto u lakoj kategoriji i šesto u izdržljivosti.

- Pošto smo utvrdili da je dobar, odlučili smo da on bude osnova, a odgovara nam i zbog prostornosti, jer između dva broda treba da bude korpa koja će skupljati otpad sa reka i drugih vodenih površina - objašnjava Petar Karadžić, član tima.

- Znamo u kakvom su stanju naše reke, pa smo rešili da ponudimo rešenje. Protip katamarana biće gotov na proleće. Brod ima elektromotor i daljinski se upravlja. Kamere su na krmi, a preko video-linka pratimo šta se dešava. Elektromotor će se napajati iz solarne energije, koristeći solarne panele.

DESET GODINA "DRUMSKE STRELE"

VEĆ dobro poznata "drumska strela", bolid studenata Univerziteta u Beogradu, ove godine slavi 10. rođendan.

- Prvi put u istoriji počinjemo sezonu sa izradom dva vozila, na SUS i elektro-pogon, a rok za završetak je kraj februara ili početak marta - otkriva Bogdan Čarapić, vođa tima "Drumska strela".

- Posle toga, sledi faza detaljnih testiranja na stazi, kako bismo se što bolje pripremili za izazove koji nas očekuju u takmičarskom delu sezone narednog leta. Potpisan je i ugovor o sponzorstvu sa nemačkom kompanijom ZF Friedrichshafen AG, koja se bavi e-mobilnošću i automobilima na električni pogon.

Ekipu "Robotoid" smo zatekli dok se spremaju za kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Najveća konkurencija su im, kažu, kolege sa Novosadskog univerziteta.

- Treba da isprogramiramo robota da pokupi čašu sa jedne pozicije i prenese na drugu, a da pritom budu raspoređene po bojama - pokazuje nam Petar Blagojević. - To mora da uradi za 100 sekundi. Na stolu, koji predstavlja poligon će biti po dva robota, iz naše i suparničke ekipe, koji ne smeju da se sudare. Prvi put ove godine vežbamo na stolu.

Foto Ž. Knežević

Tim BMI/ZeptoHyperTech bavi se razvojem inovativnih proizvoda u oblasti biomedicinskog inženjerstva, namenjenih unapređenju zdravlja i kvaliteta života. Trenutno rade na ranom otkrivanju kancera i melanoma pomoću svetlosti, terapijskim efektima svetlosti, uticaju negativnog UV i plavog zračenja, unapređenju postojećih prečistača vazduha i vode, poboljšanju procesa spremanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...