ZBOG ŠPORETA SAMO ZGARIŠTE: U naselju "Osmica" u Resavici, sa porodicama čije je kuće progutao požar

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 10. 2020. u 11:19

STRAŠNO! Spasli smo gole živote, ali sve nam je izgorelo. Pali smo i ja i supruga, ali sam uspeo da je izvučem iz plamena. Dok je stigla Hitna pomoć iz Despotovca, ona je bila u nesvesti. Hteo sam da se vratim i da spasem bar ćerkin kompjuter, ali je krov počeo da pada, i brzo sam istrčao. Izneo sam samo torbu sa dokumentima.

ЗБОГ ШПОРЕТА САМО ЗГАРИШТЕ: У насељу Осмица у Ресавици, са породицама чије је куће прогутао пожар

Predrag Denić kraj ostataka svog doma / Foto Z.Gligorijević

Trska i drvene grede brzo su planule, a kada je vatra zahvatila električne i telefonske instalacije, kablovi su počeli jako da pište i da padaju s krova. Došli smo sa Kosmeta i sve uložili u ovaj stan... Ne mogu da izdržim više... Ostalo nam je samo zgarište... Bolje da smo i mi izgoreli... Sreća da je naše troje dece na školovanju u drugim gradovima.

Ovako, jecajući, priča Predrag Denić, građevinski radnik, vlasnik jednog od četiri stana potpuno izgorela u naselju "Osmica" u Resavici, u požaru koji je izbio u četvrtak oko četiri ujutru. Bez krova nad glavom ostala je i četvoročlana porodica rudara Radeta Đorđevića, rudar Asmir Bešić i njegova supruga Anđa, i penzioner A. M. Svi oni su sada smešteni u sobama hotela "Đula" u Resavici.

Rudar Rade Đorđević kazuje da je sreća što je komšija Zoran Stanković oko pola pet video da gori zgrada i probudio ga.

- Vatra je do tada bila zahvatila samo stan komšije A. M., u kome je i nastao požar. Pošli smo da ga spasavamo, ali on nije hteo da siđe. Buncao je i govorio da ga dole čekaju neki ljudi s puškama da ga ubiju. Izvukli smo ga kroz prozor - kaže Đorđević i tvrdi da je policija već utvrdila da je požar nastao tako što je A. M. ložio vatru i ostavio otvorena vratanca ložišta.

Nekoliko puta su ga videli, kako tvrdi Denić, da nasred kuhinje i to na limu - loži vatru, ali nisu smeli da reaguju, jer je pod terapijom lekovovima, pa nisu znali kako će da reaguje. Svake zime, kaže, trpeli su i buku koju je noću stvarao dok je u stanu sekirom cepao drva za ogrev.

POMOĆ

KRISTIJAN Šokac, predsednik Fondacije "Despotovo srce", koja je pokrenula akciju sakupljanja pomoći za unesrećene porodice na žiro-račun fondacije 200-3230600101899-18, apeluje za pomoć unesrećenima. On je razgovarao sa Sindikatom "Rembasa" da bi im se rešilo stambeno pitanje i da bi im pomogli u kupovini kućnih aparata.

Stihija ostavila samo zidove / Foto Z.Gligorijević

USTAJTE, GORI ZGRADA!

SREĆA je da je moj sin Zoran ustao oko pola pet, osetio dim, a potom video i plamen na susednoj zgradi - usplahireno nam priča Biserka Stanković. - Utrčao je u sobu u kojoj sam spavala sa suprugom i povikao: "Ustajte, gori zgrada". Potom je uzeo telefon i probudio komšiju Radeta Đorđevića. Živote su, Bogu hvala, spasli, a drugo ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...