SRPSKO SELO KOJE CVETA: Ovo malo mesto je poznato po krompiru i malini, meštani pronašli način da svoj raj stave na turističku mapu

D. GAGRIČIĆ

17. 09. 2020. u 12:00

DOK su u nizu seoskih centara Starog Vlaha kola odavno krenula nizbrdo, pa su im zatvoreni pogoni ili stižu katanci na radnje, domove i kancelarije javnih službi, a život zamire, dotle u ivanjičkom selu Kušići na Javoru, požuruju opštinsku vlast da ubrza izmenu urbanističke osnove i skrati put do građevinske dozvole, jer je sve više zainteresovanih za gradnju na 1.000 metara nadmorske visine.

СРПСКО СЕЛО КОЈЕ ЦВЕТА: Ово мало место је познато по кромпиру и малини, мештани пронашли начин да свој рај ставе на туристичку мапу

Foto: D. Gagričić

- Još daleke 1978. imali smo urbanistički plan, a sad moramo da "zasučemo rukave" da održimo renome vazdušne banje i podignemo nivo usluga i komunalne opremljenosti. U hotelu "Javor" i dva objekta koja se grade, već idućeg leta gostima ćemo nuditi 200 kreveta, ne računajući sobe i apartmane meštana - kazuje poodavno penzionisani privrednik Goluban Civrić, odlučan u nameri da okupi privrednike, uz apel lokalnim vlastima i državi da "dreše kesu" i iskoriste dar prirode i preduzimljivost meštana.

PRODAJA NA PRAGU

AGRONOM Verica Petrović je napustila državni posao i na više od pola hektara zasadila borovnicu, aroniju, kupinu, ribizlu, jagodu, kupinu... I ne brine za plasman sokova, likera, vina, jer sve proda na pragu gostima Kušića i namernicima. Paketi odlaze i autobusom za Beograd.

Ivanjička firma Miroljuba Ćurčića jedna je od dve koja mnogo ulaže u Kušiće. On kaže da, pored bungalova u obližnjem Opaljeniku, ovde gradi objekat od 1.300 kvadrata, sa apartmanima, restoranom, igraonicom, pošto zbog blagotvorne prirode na Javor dolazi sve više gostiju, pogotovo iz Vojvodine, Beograda i okoline.

- Radujemo se dolasku konkurencije. Zajednički ćemo lakše i brže brinuti o pratećim sadržajima, a imamo skijašku stazu koja nam je glavni adut u ponudi rekreativne nastave - ističe Darko Orostijević, direktor hotela "Javor".

Letos je ovaj hotel, u kom uspešna sezona uveliko traje, porodičnim paketima nadomestio izostanak grupnih tura, a ruke trljaju i vikendaši. Turizam je ovde nova uzdanica, ali berićet stiže i sa njiva u kojima koza pase pod ručnom, kako ih često zadirkuju komšije iz moravičke kotline. Iz Kušića i okoline, tvrde, na tržište odlazi 100 vagona maline i tri puta više krompira, u centru sela su dve hladnjače za malinu, veliki magacin krompira, a dinar kaplje i od seče četinara i bukve.

- Kišna, ali rodna godina, jedino se žale pčelari. Malina uzima primat krompiru, jer je malo radne snage, a dosta staračkih ruku. Solidan je rod krompira, ali zebemo od cene. Biće 30 tona po hektaru, zasejao sam 15 hektara zakupljenog, zadružnog zemljišta, a imam kooperante - kaže Negoslav Bogdanović, predsednik Mesne zajednice.

Protekli mandat protekao je, kaže, bez ulaganja, a samo u Kušićima mora da se traga za novim izvorima vode, deo naselja je bez kanalizacije, treba graditi puteve... Red je pomoći, podseća, dok imaju snage, a da se vesele i kukaju - mogu sami. Nada se da će za komunalije stići podrška, ali golema je muka: kako oženiti oko 40 momaka od 25 do 35 godina, ovamo retko stižu provodadžije i udavače...

A seoskom centru Kušići, na 26. kilometru od Ivanjice, mogu da pozavide i neka gradska mesta: instalacije struje i telefona su u "kablu", podzemne, centar i okolinu strujom napajaju četiri trafostanice. Vrednim malinarima, krompirašima i drosečama, a i gostima, pri ruci su benzinska pumpa, zdravstvena stanica, pekara, po tri kafane i prodavnice, u školi je šezdesetak đaka. Crvene oznake na drumu kojim je pukovnik Kajafa 1912. izvlačio topove na Javor, a sada jezdi reka turista prema, Uvcu, Zlataru i Pešteru najavljuju rekonstrukcija regionalnog puta Ivanjica - Sjenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna