HIT SPOMENICI U SRBIJI: Nalaze se na jednom groblju u Vranjskoj Banji - kada vidite šta je na njima nasmejaćete se (FOTO)

Jelena Stojković

06. 09. 2020. u 15:52

MALO romsko groblje u Vranjskoj Banji često natera slučajne prolaznike ili turiste da stanu ispred spomenika. Neobično, ali je činjenica da oni koji koji obiđu groblje obično odlaze sa osmehom na licu.

ХИТ СПОМЕНИЦИ У СРБИЈИ: Налазе се на једном гробљу у Врањској Бањи - када видите шта је на њима насмејаћете се (ФОТО)

Foto J.S.

Neobične fotografije pokojnika na nadgrobnim pločama, pričaju priču o temperamentu, veselju i muzici koja se vezuje za Rome iz ovog kraja, gde je živela čuvena Borina Koštana.

STANOVNICI Vranjske Banje, naročito oni najstariji, kažu da je to deo romskog folklora i tradicije.

- Nisam siguran, ali mislim da je groblje jedinstveno. Takav čin je potreba da se sačuva uspomena na pokojnike u momentima kada su bili najveseliji i najlepši. Romi su se emancipovali, ali su ostali verni tradiciji - kaže novinar Slavomir Kostić, žitelj Banje.

On naglašava da se emancipacija Roma nije odrazila na njihov stav prema životu i smrti, da je život kategorija uvek važnija od smrti u njihovom poimanju života i da zato na nadgrobnim spomenicima na svom groblju u naselju Ćosiki ima fotografija koje život stavljaju ispred smrti i prolaznosti, sa željom da se zauvek zapamte Romi koji su uveseljavali i sebe i druge.

Foto J.S.


LIKOVI preminulih Roma veselo se osmehuju prolaznicima sa spomenika. Neki od njih predstavljeni su kako pevaju, neki kako igraju, neki sa mikrofonom, a neki sa trubom u rukama. Evidentno je da među pokojnicima ima trubača, klavijaturista, harmonikaša, pevača i folkloraca.

Foto J.S.


Jelica Stevanović iz Udruženja građana "Tur sfer a" kaže da je ovo groblje, koje je maltene u centru, zanimljivo ljudima koji nisu iz Banje, ali bi u smislu turističke ponude bilo mnogo zanimljivije locirati gde je sahranjena Romkinja Malika Eminović koju je Bora Stanković proslavio kao Koštanu. Postoje neke indicije da je ona sahranjena baš na ovom groblju, pa bi se, eventualno, kada bi se njeno grobno mesto otkrilo moglo govoriti o razvoju neobične turističke atrakcije.

Foto J.S.

HARMONIKAŠ jedan od spomenika


Sa njom se slaže i Izabela Savić, članica Gradskog veća iz Vranja zadužena za turizam, koja smatra da bi "Koštanin grob" i ovo neobično groblje i te kako mogli da upotpune turističku ponudu Banje.

SMRT JE "NASLEDILA USLED APERISANjA"


NISU zanimljive samo fotografije već i natpisi na spomenicima. Jedan od njih opisuje kako je čovek koji je sahranjen u Banji umro. "Smrt je nasledila usled aperisanja, od krajnike" - deo je epitafa na jednoj od nadgrobnih ploča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)