PROJEKAT PKS: Više od 220 domaćih proizvoda u konkurenciji za "Čuvarkuću"

Jelena Subin - Aleksandra Bulatović

26. 08. 2020. u 16:11

ПРОЈЕКАТ ПКС: Више од 220 домаћих производа у конкуренцији за Чуваркућу

PKS

Prvi žigovi "Čuvarkuća" potvrda kvaliteta i domađeg porekla biđe dodeljeni krajem sedmice proizvodima stvorenim od domaćih resursa, našim znanjem, energijom i kreativnošću.

Oznaka se dodeljuje u okviru projekta Privredne komore Srbije "Stvarano u Srbiji", a u trci za žig više je od 220 proizvoda različitih industrija.

"Stvarano u Srbiji" i žig "Čuvarkuća" imaju cilj da podrže domaće proizvode i proizvođače i unaprede svest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. Ovaj strateški projekat usmeren je na jačanje ekonomije Srbije, povećanje zaposlenosti i investicija, unapređenje konkurentnosti i imidža domaćih kompanija, spoljnotrgovinskog bilansa.

U okolnostima poslovanja u krizi projekat dobija na značaju, jer se njegovom implementacijom i podizanjem svesti o važnosti domaće proizvodnje doprinosi stabilnosti međunarodnog lanca snabdevanja. "Stvarano u Srbiji" je značajno širi koncept od već poznatih kampanja jer uključuje sirovine i poluproizvode, kao i finalne proizvode, bez obzira na to da li ih od lokalnih resursa proizvode domaće ili strane kompanije.

Akcija je počela polovinom juna, a svi privrednici koji proizvode u Srbiji imaju kvalitetne proizvode domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga. To mogu biti kako proizvodi kompanija u domaćem vlasništvu, tako i proizvodi stranih kompanija, bitno je samo da proizvod ispunjava kriterijume za dobijenje žiga - mora da bude stvoren od najmanje 80 odsto domaćih resursa - rada i materijala.

Ceo postupak dobijanja žiga traje 45 dana. Pravo korišćenja "Čuvarkuće" dobija se na tri godine, sa mogućnošću resertifikacije. Popust za kompanije traje do kraja avgusta.

Detaljne informacije dostupne su na sajtu projekta www.stvaranousrbiji.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)